Пускат по списък на делото “Шулева”

https://www.24chasa.bg/Article/963218 www.24chasa.bg
Лидия Шулева демонстрира ведро настроение в Съдебната палата в София вчера. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

"На всичкото Мара втасала, само това липсвало." Така коментира делото срещу нея бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева.

Както "24 часа" писа първи, срещу нея в Софийски градски съд се води дело за престъпление по служба - че като министър допуснала разгласяването на държавна тайна. Според запознати с разследването тя е изправена пред Темида заради скандалното назначаване на Павел Павлов за шеф на дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" в икономическото министерство.

Обвинението твърди, че тя го поставила на отговорната длъжност, въпреки че му бил отказан достъп до класифицирана информация. На тази позиция той на практика имал достъп до всички секретни материали на ведомството.

Две разпоредителки и полицай проверяваха по списък свидетелите и вещите лица, преди да ги пуснат в залата.
Две разпоредителки и полицай проверяваха по списък свидетелите и вещите лица, преди да ги пуснат в залата.

Вчера при закрити врата и при изключителни мерки за сигурност бе проведено третото заседание по делото. Две разпоредителки и полицай проверяваха по списък свидетелите и вещите лица, преди да ги пуснат в залата.

"Предполагам, че сте запознати, че всякакъв вид корупция в България е преборена, че сме се справили с битова и организирана престъпност, че са затворени всички големи и малки каналчета за дрога и ето вече е дошъл ред да се съдят министри за назначения. Не знам защо делото е секретно, няма нищо секретно в този казус и аз много съжалявам, че няма да може да влезете, за да видите за какво се харчат парите на данакоплатците", заяви Шулева. Тя обеща да разкаже интересни подробности след края на процеса и определи обвинението като абсурдно.

Павлов и Таня Танчева, шеф на отдел "Компютърни мрежи", бяха задържани на 8 декември 2006 г. при зрелищна акция на маскирани полицаи в Министерството на икономиката. В кабинета му тогава бе открито и иззето куфарче с 31 000 лв.

В хода на разследването Павлов се прочу с фразата: "Пари се правят со пари и со дупе." Първоначалните твърдения на разследващите, че става дума за подкуп, не бяха доказани. Двамата бяха обвинени за престъпление по служба и за опорочаване на конкурс за обществена поръчка. Срещу Павлов се водят още две производства - за пране на пари и за изнасяне на класифицирана информация.