Скандал с шефа или гадже докарва пъпки

https://www.24chasa.bg/Article/965194 www.24chasa.bg
През лятото лицето се нуждае от повече овлажняване. А проблемната кожа - от специлизирани грижи. СНИМКА: РОЙТЕРС

Пъпките, които избиват за часове в най-неподходящия момент, са кошмар, съпоставим с внезапна бримка на чорапа на публична проява. Но времето за ремонт на кожата е много по-дълго. Тя е удивителен орган - площта му е от 1,5 до 2 квадратни метра, а всеки милиметър от нея се влияе едновременно от всичко в тялото и от въздействията край него.

Дори хора с перфектна "обвивка" само за няколко часа може да се покрият с пъпки след забележка на шефа или в резултат на сърдечни драми.

"Стресът води до активиране на андрогени (мъжки полови хормони) в космения фоликул - обясни дерматоложката доц. д-р Мария Балабанова. - Образно казано, той представлява нещо като миниатюрна торбичка, в която са разположени коренът на косъма, мастни и потни жлези. Когато това сакче е под влиянието на ензимите, се стига до засилена мастна секреция и запушване на порите. Тогава всеки микроорганизъм - а те са стотици, с който при нормални обстоятелства кожата се справя сама, може да стане причина за инфекция и пъпка."

При хората, предразположени към акне, връзката между негативните емоции и дерматологичното здраве е много по-изразена.

А лятото може допълнително да влоши положението.

Макар че има изключения, теоретично топлият сезон вреди на акнето. Как?

Честото изпотяване и ускореното производство на себум (специфичен секрет) от мастните жлези образуват нещо като тапичка върху порите. Когато отворът е запушен, във фоликула се задържат прах, микроби, остатъци от козметика.

"Пълнежът" образува черни точки, гнойни пъпки или още по-лошо - малки кистички, пълни с бактерии.

Ако проблемните участъци не се лекуват, се стига до гнойни образувания, от които после остават белези. Затова при първите сигнали за възпаление на акнетичната кожа през лятото трябва да се сменят всички продукти за нея - от чисто хигиенните измиващи средства през кремовете и маските с лечебни съставки до продуктите за почистване, препоръчва дерматоложката.

Практиката показвала, че ползвани с успех през зимата варианти не давали същия добър ефект в горещините.

Основният съвет е от май до края на септември да се търсят медицински серии от вида Oil free (без мазнини). Това обаче не означава да се мине на обща козметика - лечението на акнето не трябва да се преустановява, смята лекарката. Тя предупреждава, че понякога в началото почивката на море създава привиден ефект, че балансира кожата, но това е временно състояние.

Приключва след първоначалното повърхностно излющване на най-горния слой клетки под влияние на слънчевото изгаряне. Това механично влияние обаче създава условия за микротравми на и без това проблемните зони.

Под въздействието на прекомерното изпотяване, замърсяванията от въздуха и морето, в крайна сметка се появяват нови пъпки.

Заради риск от поява на петна по лицето не се прибягва до обичайното лечение с антибиотици.

Причината е, че в повечето случаи те създават фоточувствителност - лицето и тялото може да реагират с пигментация.

Затова се разчита на медицинска козметика, която да действа локално. Тя обикновено съдържа киселини (салицилова, бензилова, гликолова), както и бензил пероксид.

При мазна кожа препаратите трябва да са предимно под формата на кърпички, тоници, лосиони, гелове, млека. За суха са допустими и кремове. Когато кожата е смесена, зоните се третират отделно според вида.

Акнето е хроничен, чисто кожен проблем, разяснява доц. Балабанова.

Досадното състояние не е свързано с вътрешни болести, каквото е масовото мнение

Другата разпространена заблуда била, че става дума за стафилококи.

В повечето случаи проблемът е наследствен. Затова грижите за предразположена към пъпки кожа трябва да започнат отрано, а после да се проявява постоянство, категорична е медицината. Като обща препоръка е валидно правилото да се избягват гъсти, плътни кремове и козметика с минерални съставки, които може да запушат порите.

При обостряне и през лятото като защита от усложнения трябва да се ползват - дори по няколко пъти на ден - обезмасляващи кърпички, лицето да се измива с лечебен гел, кремът да е съвсем лек и хидратиращ.

Продуктите с абразиви - зърнести съставки, които свалят клетки от горния слой на кожата, може да бъдат вредни. Наред с излющването те остъргват дермата, което пък е предпоставка за инфекции, предупреждава докторката.

Освен това тя съветва пациентите си с акне да избягват обикновени сапуни за измиване на лицето, а да ползват меки детергенти, които не образуват пяна, но почистват пълноценно с активните си съставки.

При много мазна кожа и акне напоследък имало тенденция за слънцезащита да се препоръчва комбиниран крем - много лек хидратиращ със съставки срещу ултравиолетовите лъчи. Доскоро стандартното третиране било първо с овлажняващо мазило, а отгоре - срещу слънцето. Модерните формули давали същия и дори по-пълноценен ефект само в една тубичка.

На пръв поглед е парадоксално, но понякога почивката на море може да подобри състоянието на акнетичната кожа.

Обяснението: липсата на стрес.