Слънцеядство и костенурки с антени на екофест в Узана

https://www.24chasa.bg/Article/968301 www.24chasa.bg
1. Костенурките с антени бяха атракция за деца и възрастни.

Слънцеядство по изгрев, шипоопашати костенурки, които се разхождат с антени на черупките, цветя и лампи от пластмасови бутилки за вода, куп сувенири от природни материали и бижута от вълната на каракачанска овца. И още - технопарк с демонстрация на алтернативна енергия, чаршия с биопродукти, екоакадемия, занаятчийница и дзенцентър.

Тези и други интересни демонстрации можеха да се видят през уикенда на “Узана поляна фест” в туристическата местност над Габрово.

Идеята на организаторите от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд бе да се покажат по атрактивен и забавен начин успешните екопроекти, осъществени през последните 5 г.

Двама министри - на околната среда Нона Караджова и по управление на средствата от европейските фондове Томислав Дончев, бяха на узанската поляна сред стотици посетители.

2. Кметът на Габрово Николай Сираков показва йога техники.

По-късно те пуснаха на свобода керкенези, излекувани в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

3. Министър Нона Караджова пуска на свобода керкенез.

Разходката из екоселището започнахме в ателието за лампи и цветя от пластмасови бутилки. Идеята и майсторската изработка са на Димо Иванов от казанлъшкото с. Габарево. Студентът по графичен дизайн обяснява, че вместо да се трупат по балконите бутилките от минерална вода или да се хвърлят в контейнерите неразделно, могат да се оползотворят по красиво.

4. Лампи и цветя от пластмасови бутилки изработва студентът Димо Иванов.

Малко по-нататък бяха разположени колоритни жени от с. Звездец, Малкотърновско. Показват шалове, шапки, ръкавици, гети и торбички, ръчно изработени от вълната на странджански овце, но и творят на място. 70-годишната Мария Спасова от дружество “Златното руно” търпеливо обяснява на посетителите:

5. Надежда Савова и Калин Койчев замесват хлябове с квас. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Първо вълната се чепка, след това минава на дарак, преде се пак на ръка.

Къмжените от Звездец се присъединяват деца, за да опитат сами да тъкат на малките станове. Един младеж ентусиазирано взема вретеното.

Отправяме се към дзен центъра за духовно здраве, където дават практически познания за свободно движение и медитация за здраве и благоденствие. За 5,30 ч в неделя е обявено “Слънцеядство по изгрев”. И тъй като часът е ранен, на помощ идва кметът наГаброво Николай Сираков, който е изпробвал техниката: “Сутрин, до 1 час след изгрев, се застава срещу слънцето и се гледа директно в диска му. Започва се с 10 секунди и така времето всеки ден се увеличава до 45 минути. Ако направиш цикъл, който отнема около 9 месеца, това ти е достатъчно за цял живот. Това променя физиологията на тялото, то се зарежда с енергия. От друга страна, не боледуваш от познатите болести, които мъчат целия свят. Този метод за концентрация върху слънцето може да замести храненетo, а индиецът Хира Ратан Манек дори живее само чрез слънчевата енергия и вода.”

Сираков признава, че самият той е стигал до 15 минути слънцеядство. И допълва с усмивка, че това вероятно е най-габровската система за пестене на храна в криза.

Отправихме се към обявената в програмата демонстрация по радиопроследяване на двойка шипоопашати костенурки. Правят я Иво Иванчев и Ива Лаловска от единствения център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в несебърското с. Баня. Върху корубата на костенурката се залепят антени, животните се пускат на поляната и после с приемник ги откриват по сигнала.

“Не е вярно, че костенурките са бавни. Тичала съм да гоня костенурка мъжкар. Беше надушил женска и бягаше да я намери”, разказва Ива.

След срещата си с костенурките видяхме как Надежда Савова и Калин Койчев от Хлебната къща в Габрово замесват квасен хляб. Квас им изпратил послушник от българския манастир в Света гора.

“Идеята е да възродим традицията не само на всекидневните хлябове, но и на обредните”, обясни Надя, докато месеше усърдно. За съжаление нямахме време да чакаме хлябът да се изпече и отидохме да си купим буркан сладко от боровинки.

Пътьом баба от Момчиловци ни предложи да си намажем парче питка с истинско масло. Правим го и докато похапваме, установяваме, че май този вкус сме го забравили.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поп певицата чупи кантара Минижуп едва скрива месестите й бутове  С бая излишни килца се яви пред публиката най-актуалната в момента поп певица Гери-Никол. След като преди месеци напълни пазвата си със силикон и заприлича на чалгарка, сега скандалната изпълнителка е заформила едро дупе, дебели баджаци и коремче.

Българинът стана едва шестият дебютант с полуфинал на финалния турнир Легендарният български тенисист Орлин Станойчев отчете, че единствено Роджър Федерер може да се счита за фаворит в мач срещу Григор Димитров от останалите участници във финалния турнир за сезона в Лондон (Анг). Българинът намери място на полуфинала,

И Дядо Коледа не устоя на Николета Лозанова и й написа подмазваческо писмо. "Аз те следя и виждам, че тази година ти си била добра, грижила си се за близките ти. Ти си борец в сърцето и светец в ума. Ти си красива отвътре и отвън и заслужаваш уникален подарък!" Това гласи пророчеството на Николета за тази Коледа. Как гледа на тази свалка Ники М.