Комуна плаща 160 000 лв. кръвнина за убит наркоман

https://www.24chasa.bg/Article/968695 www.24chasa.bg
Сградата на комуната в Белмекен, в която Десислав издъхна преди 8 г. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА, КРИСТИНА ЦВЕТКОВА И АРХИВ

Фондация "Право на свободен избор", която стопанисва наркокомуната в Белмекен, трябва да плати 160 000 лв. на родителите на плевенчанина Десислав Панчев (20 г.). е решил Софийският градски съд. Момчето издъхна в комуната на Владимир Качаклиев през юни 2003 г. след 4 дни изтезания.

Наркозависимият Десислав постъпва на лечение на 12 юни. Той умира по-малко от седмица по-късно. Момчето било зле физически. Според показанията на комунарите не се справяло с поставените му задачи и това дразнело "старите" - отговорника Красимир Димитрашков и помощниците му Деян Иванов и Дикран Мардикян.

На 12 юни отговорниците набили Десислав на връщане от излет, тъй като симулирал епилептичен припадък. На 14-и плевенчанинът трябвало да копае дупка с размерите на стая по нареждане на Димитрашков. Докато безуспешно се мъчел да направи това, Деян Иванов, Георги Димитров и Георги Станчев започнали да го налагат с крака и юмруци.

МАЯ ПАНЧЕВА
МАЯ ПАНЧЕВА

Вечерта Десислав бил качен на тавана - мястото за по-жестоки наказания. В продължение на половин час двата крака на Панчев били вързани със сизал, а ръцете - разпънати и вързани за гредите. За да не може да мърда, Дикран вързал и половия му член. Боят започнал с летва от щайга, после с дървено черчеве. Когато развързали Десислав, Дикран го ударил с юмрук в лицето.

ДЕСИСЛАВ ПАНЧЕВ
ДЕСИСЛАВ ПАНЧЕВ

След това плевенчанинът припаднал. Вечерта след боя момчето повръщало, не можело да говори, било абсолютно неадекватно. На следващия ден Десислав бил вързан с вериги за леглото, а после и за врата. Към 19-20 ч комунарите усетили, че не диша.

ВЛАДИМИР КАЧАКЛИЕВ
ВЛАДИМИР КАЧАКЛИЕВ

7 години след смъртта му Върховният касационен съд (ВКС) осъди петима за жестокото му убийство. Трима от отговорниците на комуната и двама техни подчинени ще лежат общо 57 г. зад решетките. Димитрашков получи 14 г. заместниците му Мардикян и Иванов бяха осъдени на 12 г. и 13 г. зад решетките. Oкончателното решение на ВКС потвърди присъдите на Георги Димитров и Георги Станчев, те ще лежат 8 и 10 г.

Родителите на Десислав - Мая и Стефан Панчеви, заведоха гражданско дело срещу управителя на комуната Владимир Качаклиев и жена му Росица. Според тях за безотговорността на Качаклиеви и липсата на контрол в комуната трябва да бъде потърсена отговорност.

Градската съдийка Иванка Иванова е приела, че Панчеви са се затворили в себе си след смъртта на сина им. По думите на свидетели бащата Стефан живеел като отшелник в плевенско село и не общувал с никого.

Фондация "Право на свободен избор" е наказана да плати по 50 000 лв. кръвнина на родителите на убитото момче, както и по над 32 хил. лв. лихва от 2003 г. насам. Качаклиев трябва да плати и разноските по делото. Така дългът на фондацията към Панчеви става над 160 000 лв.

Свидетели разказали, че Мая Панчева започнала да търси истината за случилото се непосредствено след смъртта на сина си. Жената обикаляла цяла България, за да търси близки и родители на другите деца от комуната, включително родителите на обвиняемите.

Патоложката е споделяла с нея, че в практиката си не е правила аутопсия на такова зверско убийство в резултат на мъчение. Почернената майка не вини убийците, тъй като са болни хора.

Магистратите считат, че Качаклиев е имал организационни функции в комуната в Белмекен и е бил подпомаган от съпругата си Росица.

Като не са упражнявали ефективен контрол върху комунарите, те са допуснали причиняването на смъртта на Десислав Панчев, се казва в решението на съда.

То може да се обжалва пред апелативните магистрати.