Фондация дава на зависими игли и спринцовки, пази ги от болести

https://www.24chasa.bg/Article/968711 www.24chasa.bg
От фондацията често чистят сборища на наркомани от захвърлените спринцовки. Помагат им и самите зависими.

Около 2000 наркозависими годишно минават през един бус в столицата. Оттам им дават чисти спринцовки, игли, капачки, дезинфектанти и филтърчета. С тях наркоманите се друсат.

В очите на средностатистическия българин раздавачите на консумативи помагат на тези хора да се дрогират. От фондация "Инициатива за здраве", която от 1998 г. снабдява постите (местата, където се продава дрога) с тези приспособления, обаче смятат друго.

"Ние сме първите в България, които правят програма за намаляване вредите от употребата на дрога", обяснява Анна Любенова, която е секретар и член на съвета на "Инициатива за здраве". Фондацията има мобилен кабинет и освен игли и спринцовки предлага безплатно и анонимно тестуване за хепатит, СПИН и туберкулоза.

От
От

"Не записваме лична информация, работим с кодове", казва Любенова. Такъв тип програми има в 10 града у нас.

"Годишно 2000 човека идват при нас. Предимно мъже, 15% са жените. Жените са доста повече, но те остават по-анонимни.

Има хора, които вземат приспособления за други 20 човека. Огромна част от аптеките не продават игли и спринцовки. Печалбата е много малка, а и има риск - когато много зависими хора влязат, има опасност да откраднат нещо", твърди Юлия Георгиева от фондацията.

"Всеки ден сме на терен - на 2 места в София ходим всеки ден по едно и също време", казва Евгени Генчев. "Случайни хора казват: Вие им давате спринцовки да се друсат. Обясняваме, че даваме консумативи на стойност 3 стотинки, за да се пазят от хепатит. Така спестяваме на държавата 40 000 за лечение на 1 човек", убеден е Евгени.

От фондацията са свикнали да виждат едни и същи хора всеки ден. 1-2 пъти месечно някой си отива от странично заболяване, разказва Юлия.

Според хората от фондацията в момента на улицата се продава нещо, което минава за хероин, но всъщност е фентанил. Не е съвсем ясно какво е, но дава отрицателен тест за хероин.

В затвора пък 120 човека се инжектират с една и съща игла, твърдят от "Инициатива за здраве" и се надяват, че скоро ще им разрешат да вкарат консумативи в занданите. По техни данни зад решетките иглите се подострят на стената или с шкурка, чистят се с конец. Така има много голям риск от хепатит и ХИВ.