Има ли наука зад славата на храните срещу високо кръвно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9691310 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Високото кръвно е резултат от много фактори. Независимо от комбинацията обаче почти винаги се намесват удобствата в живота и пристрастяването към вкуса на преработената храна. Колкото по-умни са вещите и по-уреден битът, толкова повече се срастваме със стола. И колкото по-малко време имаме да приготвяме природна храна само с една кулинарна техника (само варене, или само печене, или само сотиране и т.н.), толкова по-яки килограми трупаме. Както в повечето случаи, в същите дебри на враговете на сърдечносъдовото здраве се крият и решенията на проблемите.

Според нови проучвания умереното движение е толкова ефективно за здравето, колкото изтощаващите тренировки не са. А сред храните има такива, които, освен че не ни добавят излишни килограми, по естествен път понижават в някаква степен кръвното и това е научно доказано. Разбира се, ще е грешка да гледаме на тях като на терапия, но можем да ги ползваме като допълващ елемент, ако лекарят ни го смята за уместно.

Червено цвекло

Колкото и да имате едно на ум за нитратите с убеждението, че те са дяволът в зеленчуците, всъщност те имат добър ефект върху кръвоносните съдове - разширяват ги бързо и налягането се понижава още след час-два, максимум три часа. С тази естествена съставка се обяснява и качеството на червеното цвекло да понижава кръвното. Сходен ефект има то и когато е сварено. Сред новите открития е, че прибавено към солени храни, цвеклото намалява вредата от прекомерния натрий.

Червеното цвекло е неподходящо за хора, предразположени към камъни в бъбреците, и при стомашни проблеми. Друго предупреждение: не се започва направо с цяла чаша. Подходяща компания за евтиното натурално “лекарство” са равни части сок от ябълка и/или лимон и вода. Ако искате рубинената течност моно - започвате с 50 милилитра и постепенно увеличавате.

Убедеността, че нитратите в растителните храни влияят върху здравето, се бетонира през 1998 г. Нобеловата награда е присъдена за откритието, че азотният оксид е сигнална молекула в сърдечносъдовата система и може да намали кръвното налягане. А нитратите действат като предшественик на азотния оксид.

Хранителните добавки с нитрати обаче вероятно никога няма да заменят всички предимства на диетите, богати на плодове и зеленчуци, като средиземноморската или Диетичните подходи за спиране на хипертонията, станали известни с акронима DASH.

Нар

Сокът от нар толкова безспорно бързо понижава кръвното налягане, че е сред храните, които опитните хирурзи и анестезиолози забраняват на пациентите си преди операция.

Множество проучвания са доказали кардиопротективните ползи на южния плод. В ролята на благодетел са полифенолите - неутрализиращи радикалите вещества. Те намаляват образуването на плаки, намаляват клетъчните възпаления на вътрешната повърхност на кръвоносните съдове, поддържат еластичността им и увеличават тяхната адаптивност към колебанията на налягането в съдовете. Нарът потиска активността на серумния ангиотензин конвертиращ ензим и упражнява антихипертензивни свойства. По различни механизми се проявяват ефекти за сваляне на стойностите и на “долното”, и на “горното” кръвно.

Редовната употреба може да увеличи риска от понижаване на налягането при хора, които вече имат хипотония. А в съчетание с лекарства срещу хипертония може да засили твърде действието им. Друго предупреждение е, че хората с растителни алергии, изглежда, са предразположени към по-висока чувствителност към нара.

Чесън

Според метаанализи от последните години чесънът показва ефективност при намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония, подобно на стандартните антихипертензивни средства. Въздействието се дължи на вещества, които намаляват холестерола и калцирането на артериите, като същевременно “разреждат” кръвта и по този начин намаляват риска от слепване на тромбоцитите и образуване на тромби. Това качество на чесъна го нарежда сред храните, препоръчвани дори по време на пандемията. И е в “забранителния” списък преди операции.

А шоколадът? Жалко, но ефектът му е надценен

Ако шоколадът можеше да регулира кръвното налягане, това би било добра новина за много хора. Но не се получава за класическия млечен вариант. Има лек понижаващ кръвното ефект от черния шоколад. Според пресните научни публикации при редовно хапване за 2 до 12 седмици на няколко блокчета натуралният шоколад понижава кръвното с до 2 мм живачен стълб. Дължи се на какаовите флаваноиди - растителни вещества, които отпускат кръвоносните съдове.