Електрошок докарал амнезия на свидетел

https://www.24chasa.bg/Article/969190 www.24chasa.bg
Антон Савов - Тони Мамата (на преден план) крачи спокойно до Росен Петров-Животното към съдебната зала. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

Ключовият свидетел по делото срещу аверите на Златомир Иванов-Златко Баретата - Тихомир Георгиев-Боксьора, изненадващо се отрече от показанията си срещу тях.

"На 7 януари 2010 г. ме арестуваха от спецчастите, биха ме и ме удряха с електрошок. Оттогава не помня нищо от нещата, за които ме пита г-жа прокурорката", заяви Боксьора пред съда. Той твърди, че дал показания под диктовката на враговете на Баретата Димитър Вучев-Демби и мъж с прякор Вальо Шапката. Двамата му показали снимки и лист, на който било описано с какво се занимават Антон Савов-Мамата, сочен за дясна ръка на Баретата, Росен Петров-Животното, Генчо Романски и Добрин Синигеров-Голямата Муна. Четиримата бяха изправени пред съда вчера като членове на група за разпространение на дрога.

След "инструктажа" Боксьора бил арестуван и отведен за разпит в полицията. Там той разказал каквото му обяснили Демби и Шапката. Направил го, защото му казали, че друг авер на Баретата - Мартин Станков-Рашо, се опитва да го натопи.

Тихомир Георгиев отрече да познава двамата и да е знаел с какво се занимават.
Тихомир Георгиев отрече да познава двамата и да е знаел с какво се занимават.

След като изслуша свидетеля, съдия Мирослава Тодорова прецени, че има съществени противоречия в показанията, дадени от Боксьора по-рано. Тя прочете протоколи от два разпита пред разследващ и пред съдия.

Пред съдия Боксьора разказва, че работи като охрана на Рашо, който събирал парите от дрога за Баретата. Сочи кои хора държат продажбата на дрога по райони. Описва как проверявал дали има полиция в Перник малко преди да бъде убит Румен Стефанов-Алф. Алф бил застрелян по поръчение на Баретата. След негово разрешение бил ликвидиран и Бобъра, твърдял Боксьора. Вчера обаче той описа подробно само как е получил инструкциите от Демби, докато му бил на гости.

"Присъстваше и певецът Володя Стоянов. Демби си бе облякъл тениска с лика на Че Гевара. Пушеше марихуана и пиеше водка, после шмъркаше кока. Пуснал си бе руски романси. Предложи от дрогата и на мен, но аз отказах", обясни Георгиев. През ноември Боксьора се отрече и от показанията си по делото срещу Баретата.