Два взрива ала "Галерия" преди вота на недоверие

https://www.24chasa.bg/Article/970508 www.24chasa.bg
Адската машина е изкъртила металната врата на централата на РЗС.

Най-вероятно охранителни камери са заснели злосторника - на метри от мястото са разположени две банки.

Половин час след първия взрив, оттекнал втори - пред клуб на ДСБ в кв. Света Троица. Той е разположен на партера на бл. 145б, а до нея има офис на фирма "Кейбълтел".

Ден преди оценка от ЕС за страната ни и предстоящ вот на недоверие към правителството бандити взривиха бомби рано сутринта вчера пред централата на РЗС и клуб на ДСБ в София.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

За щастие след експлозиите нямаше жертви, а само натрошени витрини.

Атанас Атанасов от ДСБ (на преден план) оглежда щетите от бомбата.
СНИМКИ: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ
Атанас Атанасов от ДСБ (на преден план) оглежда щетите от бомбата. СНИМКИ: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

В сряда се очаква Брюксел да оповести новия си доклад за напредъка ни. През февруари по време на посещението на 4-ма еврокомисари избухна взрив пред редакцията на в. "Галерия". Тогава бомбата бе с 400 г тротилов еквивалент.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Способът на взривовете през ДСБ и РЗС, както и пред в. "Галерия", е един и същ, обясни директорът на ГДБОП Станимир Флоров.

Шефът на антимафиотите добави, че от МВР имат предположения и насоки кой може да е извършил покушенията. Все още обаче не са събрани достатъчно доказателства, за да може извършителят и поръчителят да бъдат оповестени.

Първата бомба вчера стана около 3,55 ч на пъпа на София - на бул. "Ал. Дондуков" 15, на метри от Народното събрание. Там се намира централата на РЗС. Неизвестният атентатор прикрепил адската машина към панела със звънците за домофоните в кооперацията. После запалил фитила.

Взривът разбил металната врата заедно с пантите и събудил жителите на околните кооперации. Според запознати детонацията била изключително точно изчислена - не са пострадали прозорците на околните сгради.

Непокътната останала и основната стъклена фасада на централата на РЗС. Без драскотина е и стъклената витрина на заведение за бързо хранене, което е до разбитата врата. Бомбата е била с приблизително същата мощност като първата, но е предизвикала по-големи поражения.

Помела обзавеждането и компютъра в офиса, 5-6 прозореца в блока. Експлозията оставила 15-сантиметрова дупка пред вратата. Изпочупени били и стъклата на паркиран автомобил.

Антимафиот №1 Станимир Флоров обясни, че времето между двата взрива е достатъчно за придвижването на един и същ атентатор между двете места. Според него целта на атентатите е сплашване.

"Способът и веществата, които са използвани, са едни и същи, коментира Флоров. Използван е огневият способ, при който се залага взривно устройство с детониращ взривател, пали се огнепроводен шнур, а атентаторът има време да избяга, обясни той.

Според шефа на ГДБОП полицията вече е направила необходимия анализ. Все още обаче нямало достатъчно доказателства, които да уличат предполагаемия извършител.

"Оперативните служби са оперативни служби затова, защото получават и имат изпреварваща информация, която информация трябва да се заплаща. Трудни са тези неща, не е като във филмите с Хорейшо", коментира още директорът на ГДБОП. Шефът на столичната полиция Валери Йорданов обясни, че през целия ден вчера полицаи преглеждали записите от охранителни камери на всички обекти в района в търсене на следи към атентаторите.

Часове след взрива пред в. "Галерия" през февруари т.г. премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че става дума за политически акт срещу правителството, планиран от хора близки до изданието. Тогава Борисов съзря планирана конспирация от Алексей Петров.

"Ще платим щетите, извикахме майстор, най-вероятно ще достигнат неколкостотин лева", заяви Атанас Атанасов от ДСБ, който бе дошъл заедно с Екатерина Михайлова лично да огледа щетите. Майстор стъклар вчера по обяд вземаше мерки за нови прозорци и записваше по списък апартаментите на пострадалите комшии.

"Такава проява на насилие няма място в нито едно демократично общество", коментира американският посланик Джеймс Уорлик

"Не съм запознат с детайлите и няма да поставя етикет върху случилото се, но ще заклеймя политическото насилие като цяло”, каза Уорлик.

ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН, БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Цветан Цветанов: Някои лидери искат да се реанимират

"Някой смята, че по този начин ще може да се реанимира в политиката. Но няма как да се случи - това, което правим през последните 2 г., ще продължи", коментира министър Цветан Цветанов. По повод фиксирания от ДСБ 24-часов ултиматум, в който управляващите да разкрият извършителя, Цветанов кипна: "ДСБ изобщо не ме интересуват. Господинът, който доведе страната до всичко, което се генерира, да даде отговор на въпросите кой създаде Косьо Самоковеца, да обясни за авиокомпания „Балкан", за "Нефтохим”, кой приватизира Булбанк.

Като "добра" дефинира МВР шефът хипотезата за самовзривяване пред офисите на РЗС и ДСБ.

Цветанов призна, че очаква опити за дестабилизиране преди изборите. В ГЕРБ обаче правели всичко възможно вотът да протечедемократично, като много преди датата му парирали купуването на гласове.

Пълна идентичност между двата взрива вчера, както и между тях и този пред в. „Галерия". Това е единственият детайл, който разкри Цветанов от изводите на оперативните работници. За да каже повече, били нужни улики. Загатване направи и по повод поръчителите, които били „някои среди от организираната престъпност, които се опитват да тестват реда в страната". Независимият депутат Тодор Великов напомни, че отдавна е предупредил, че от РЗС очаква всичко и че с кресливи политици утре може да посегнат и на човек. Според него, за да се парират други подобни провокации, превантивно камери трябвало да се поставят пред всички партийни офиси.

КРИСТИНА КРЪСТЕВА

ДСБ: Мутри влязоха в политиката

Mутрите влязоха в българската политика. Това отсъди от Варна лидерът на ДСБ Иван Костов. Той нарече “нагла спекулация” внушението на премиера за инсценировка на взривовете. Всъщност било опит за сплашване и политическа провокация.

Костов напомни, че като главен секретар Бойко Борисов се е усъмнил в самоинсценировка на бомбата пред дома му в Драгалевци.

Ако изпълнителната власт в следващите 24 часа не даде категоричен отговор за извършителите на деянията, още веднъж ще стане ясно, че правителството е безсилно в опазването на обществения ред и сигурността”, заяви зам.-шефът на ДСБ Веселин Методиев. Срокът изтича днес сутринта. (24часа)

РЗС търси автора в службите

Търсете изпълнителите в ДАНС, препоръча депутатът от РЗС Емил Василев часове след атентата. На него като експерт му бил достатъчен един поглед да прецени, че само суперпрофесионалист може да организира подобен взрив, а такива у нас имало едва 7-8.

От партията на Яне Янев оценяват терористичния акт като тежък удар срещу демокрацията и го обвързват с предстоящия евродоклад и вота на недоверие. "Това е пореден опит за сплашване на единствената реална опозиция", казаха от РЗС. Те отхвърлиха версията за самоинсценировка и от заподозряха “мутрополитиците от ГЕРБ”.

Бойко: Докато ние строим, те си правят взривчета

Докато ние строим магистрали, зали, естакади и пречиствателни станции, те си правят интриги, взривчета, за да се шуми около тях, иначе ги забравят. Този коментар направи премиерът Бойко Борисов. Просто съжалявам, че тези хора, които поръчват тези взривове, така безотговорно се отнасят към държавата. Но се надявам, че рано или късно ще ги хванат и тогава ще ми бъде много неудобно за тях, допълни Борисов.

Две бомби с много малък еквивалент точно преди доклада от Брюксел, взрив пред “Галерия” в деня, в който имаше четирима еврокомисари - насочени са срещу правителството и държавата, срещу народа, защото тези изводи в никакъв случай не са добри, каза премиерът. Явно някой, който много разбира от взривове, следи отблизо политическия живот и времето, когато идват доклади или когато ни се дава оценката в Брюксел, допълни той пред частна телевизия.

“Когато бях главен секретар, имаше една такава бомбичка пред дома на Костов, цяла нощ бях там, направихме какво ли не. Тогава имаше коментари, че някой искал да им запуши устата, а те вече години наред са най-гласовитите. Видно е, че тези ефекти не постигат нито една от целите си – нито някой се сплашва, нито някой пострадва от това. Всичко се трупа като негатив на правителството и като имиджа на страната”, каза премиерът.

Сценарият се повтаря - за пореден път ъндърграундът се коалира и можем само да предполагаме кои са неговите партньори, осъди взривовете ГЕРБ. И се заричат, че ще продължат да управляват “в хигиена и безкомпромисност срещу тази криминална (мафиотска) симбиоза, която се опитва да възстанови порочните модели от миналото”. (24часа)