Не е редно адвокатите да участват в атаката срещу Цветанов

https://www.24chasa.bg/Article/970529 www.24chasa.bg
СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

Цветан Цветанов грубо нарушава конституцията и законите, системно обругава българския съд, руши доверието в него и упражнява натиск за постановяване на удобни за полицията актове. Това са част от критиките към вътрешния министър в декларация на Висшия адвокатски съвет (ВАС), подписана от председателя му Даниела Доковска и оповестена наскоро. В нея се казва, че съветът представлява близо 12 000 адвокати. Оказва се обаче, че не всички са съгласни с декларацията. Един от тях е известният столичен адвокат Марин Марковски.

- Г-н Марковски, да не би да симпатизирате на министър Цветанов, това звучи като виц?

- Наистина звучи като виц, защото аз винаги съм се противопоставял на полицейщината, потъпкването на човешките права и намесата на МВР в работата на съда, но ще се аргументирам защо не съм съгласен с тази декларация.

Не е редно адвокатите да участват в атаката срещу Цветанов

Не е редно председателят на ВАС да разпространява декларация от името на адвокатите, в която има конкретни критики срещу министър Цветанов, когато предстои вот на недоверие за несправяне на правителството в сектора сигурност.

Моментът, в който се разпространи тази декларация, е свързан с политическата атака срещу правителството. Това е недопустимо за адвокатурата - една гилдия, която се занимава единствено с професионалните си задачи, а именно защита на законните права и интереси на гражданите. Моментът, в който се подава тази декларация, я прави политически насочена.

Естествено, един адвокат може да има политически симпатии и предпочитания, но неговата професия е свързана единствено със закона, конституцията и правата на хората. Не е коректно да се ангажира авторитетът на адвокатурата с политическа атака.

- Ако изключим политическия момент, както твърдите, не сте ли съгласен все пак с критиките?

- Много от тезите в декларацията са спорни, търпят критика и аз и много мои колеги не ги споделяме. Тази бурна атака срещу министър Цветанов не е съобразена с коректна преценка на цялостната работа на полицията.

Принципът в правото "Отдай всекиму дължимото" означава, че освен слабостите и пропуските в работата на МВР, които в името на истината не са малко, трябва да се отчетат и напрежението и големият обем дела на оперативно-следствените служби.

Вярно е, че ние сме адвокати и защитаваме правата на хората, но усилията на полицията за по-ефективно противодействие на престъпността реално съществуват.

Доколкото знам, председателят на ВАС е против закона за отнемане на незаконно придобитото имущество. А този закон е важен и необходим, възстановява справедливостта в България.

Недопустимо е председателят на адвокатурата да застава като цяла институция срещу този закон. Ако тя смята, че има слабости и не трябва да се приема, това си е нейно лично мнение, тя не може да ангажира цялата адвокатура с нейното лично мнение.

Милионерските и милиардерските къщи по морето, хотелите по Симеоново и Драгалевци, митничарските селища, огромните имоти, яхтите - всичко това, ако не може да бъде доказано като законен приход, трябва да бъде отнето в полза на държавата.

- Добре, но редно ли е все пак шеф на МВР да коментира решения на съда?

- Има разделение на властите, което е конституционен принцип и гаранция за демокрация. Критикуването пряко на решенията на съда не е само липса на етика и политически опит, то нарушава основен конституционен принцип. В този смисъл критиките са основателни, но моментът ги прави политически.

- Изгубихте първия рунд по делото "Белнейски", готвите ли се за втория?

- Първата инстанция допусна груба съдебна грешка - осъди невинен човек на доживотен затвор. Имам оптимизма, че другите инстанции ще коригират тази грешка.

Разбира се, това трябва да стане през оценката на доказателствата и събирането на други доказателства, които първата инстанция отказа.

- Какви са те?

- Първо, да се направи ДНК експертиза на ноктите, за които се твърди, че са на Христина и Росица Белнейски. Ние имаме подозрения, че те са подменени и не са същите.

Според нас трябва да се направи повторна експертиза на съдържанието под ноктите, защото смятаме, че изследването на експерта Иванов не е коректно.

В разпит той твърди, че е изразходвал целия генетичен материал, но в друга тройна експертиза след разпита му се казва, че има още генетичен материал.

Искаме да бъде разпитан свидетел, ще представим и документация, че Владимир Славов (основен свидетел на прокуратурата - б. а.) и в други случаи е постъпвал така - съобщавал е на прокуратурата и разследващите, че в негово присъствие някои са му признавали убийства, но след това се е оказвало, че тези хора са невинни и делата са били прекратявани. Ще настояваме да се приложат всички СРС-та, които Славов е успял да запише по време на разговорите си с Лазар Колев. Самият Славов каза в съда, че са му монтирали в якето записващо устройство. После то е било предадено на службите, но записите не са приложени по делото.

- Защо според вас не са?

- Естествено, защото оневиняват Лазар Колев. Ако имаше признания пред Славов, че е убил сестрите, щяха да ги приложат.

- В тв предаване сте казали, че ще отървете от затвора и ще осигурите условна присъда на Стефан Стефанов, който опита да обере банката в Сливен. Как ще стане това при обвинение в опит за убийство, въоръжен грабеж, държане на заложници, подплатено с безспорни доказателства?

- Не съм казвал, че ще го отърва с условна присъда. Вярно е, че имаше такива заглавия, но те са извадени от контекста думи в моите отговори.

Никога не мога предварително да прогнозирам сто на сто една присъда. Дори съдията, който ще гледа делото, преди да събере всички доказателства, и той няма яснота какво решение ще вземе.

Обвиненията срещу Стефанов наистина са много тежки, но аз имам оптимистична нагласа за по-лека присъда, за това да намерим в съда известна доза снизходителност, едно чисто човешко милосърдие, като се има предвид, че практически резултатът не е особено тежък - няма взети пари, няма убит.

Много голямо значение има личността на подсъдимия - неосъждано момче, прилични характеристични данни и начин на живот. Това не го оневинява, но във всички случаи има значение, когато се определя размерът на наказанието.

Признанията на Стефанов не са просто добър ход, с който търси милост от съда, защото има безспорни доказателства. При него самопризнанието е свързано с изключителното разкаяние за това, което е направил.

- На какво все пак се надявате, може би под минимума наказание за това престъпление?

- Ще се борим и вярвам, че имаме шансове за присъда под минимума, който е 10 г. лишаване от свобода.

- Участвате и в друг известен процес - за т.нар. Килъри. От това, което излиза публично, си личи, че полицията и прокуратурата са положили огромни усилия. Май ще ви е трудно да оборите обвиненията.

- Аз съм защитник на Райчо Стойнев и мога да коментирам само обвинението срещу него. Цялостно по делото не мога да направя сериозна, отговорна и честна преценка.

Райчо е обвинен в помагачество при извършването на убийството на бизнесмена в Шумен. По отношение на него има само двама свидетели, но дори и по техните показания Стойнев не може да носи наказателна отговорност.

Най-общо свидетелите казват, че Райчо е занесъл някакъв пистолет и с него е извършено убийството. Никъде не се казва дали с този пистолет наистина е извършено престъплението, защото истинското оръжие е намерено на мястото на убийството. Показанията на анонимния свидетел са пълни с противоречия.

За да бъде помагач в убийството Райчо, дори да е носил пистолет, трябва да е съзнавал, че с него ще се убива.

ВИЗИТКА

Роден на 22 декември 1948 г. в София

Завършилправо в СУ "Св. Климент Охридски" през 1976 г.

Участвалв едни от най-шумните съдебни процеси през последните години

Защитаваше подсъдим за убийството на експремиера Андрей Луканов, участва в делото за застреляната ученичка Елеонора Димитрова

Женен, има 2-ма синове и внучка

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Да му мислят местните дерибеи и наглите апаши

    Бог високо, цар далеко и така от десетилетия хората в селата и малките градчета не могат да вдигнат глава и да живеят спокойно. Защото разни по-едри и дребни риби, с една дума местни дерибеи, се разпореждат със съдбите им, ограбват имотите им. Други - обикновени нагли обирджии и насилници, пък за 20 лева и човек убиват, тормозят възрастни хора
  • Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Как баща ми и колегите му спасиха Момичето

    Замислете се колко щастие има в думите “Изписахме я!” ТАЗИ история е малко по-дълга, но така се получи. Не питах баща ми дали мога да я разкажа. Не питах и колегите му. Може и да се обидят. Но ще поема риска. Твърде важна е и ми се ще да не я замитаме под килима. Дано не ви разочаровам, но в нея няма да се разказва за фрапираща лекарска небрежност