Държавата дава още 5 разрешения за шистов газ

Трайков държи в ръката си шиста, от която се извлича газ. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Държавата ще обяви още конкурси за търсене и проучване на шистов газ в блокове в Северна България.

Това обяви вчера на дискусия за технологичните и екорискове икономическият министър Трайчо Трайков. Според експерти от ведомството се подготвят пет процедури освен находището край Нови пазар, което бе дадено на американците от "Шеврон". Предстои и старт на конкурс за проучване на газово находище в Черно море в блок "Хан Аспарух", обяви зам.-министърът на икономиката Делян Добрев.

Законите в България не предвиждат за търсене и проучване на нефт и газ да се прави оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), но ще бъде направена преценка и евентуално оценка за съвместимост на проекта с опазване на защитените зони от "Натура 2000", обясни министърът на екологията Нона Караджова. Това обаче щяло да стане, след като "Шеврон" представят работната си програма за търсене, за да се види къде точно ще са сондажите, обясни тя.

ОВОС ще се прави само ако "Шеврон" решат да добиват шистов газ, което ще стане след 10-15 години, каза още Караджова. Такава оценка предстои да се направи за находището "Девенци" на компанията "Дайрект петролиум", която на дълбочина от близо 6000 метра откри както конвенционален природен газ, така и шистов.

Проучванията за шистов газ не се различават от тези за конвенционалните находища на природен газ, обявиха на конференцията учени от софийския минно-геоложки университет. Около 2 г. продължават само геоложките проучвания и чак след това може да се прецени дали да се прави сондаж, обясни пък Йордан Кирков от икономическото министерство.

"В света при 300 хил. сондажа за шистов газ има едва 80 аварии. Ако толкова искат еколозите да се отказват от всички продукти на цивилизацията, да ходят в пещерите", защити проектите Радослав Ников от геологическия институт на БАН. В това време екозащитници раздаваха листовки с изброени 20-ина опасни химикала, ползвани за добив на шистов газ.

Министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова откриха дискусията за рисковете при добив на шистов газ.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Милионерите пак се множат

Милионерите у нас пак започнаха да се множат, пише в. "Стандарт". През последното тримесечие на 2015-а в банките ни са се появили 69 нови депозити за над 1 млн. лева, или средно по 23 на месец.

"Асарел Медет" стана инвеститор на годината

"Героят на тази вечер е "Асарел-Медет" АД, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на юбилейната церемония, 10-а поред за годишните награди "Инвеститор на годината".

Васил Грудев: Писмо ще подсеща фермера къде е сбъркал с очертаването

Платете си "белите петна" до 15 февруари Тази година за първи път въвеждаме нещо ново. Още по време на подаването на заявленията си, стопаните ще получат едно писмо от администрацията,

Танева: През 2016 г. към бизнеса ще бъдат насочени над 500 млн. евро

През настоящата 2016 година бизнесът ще има на разположение финансов ресурс в размер на над 500 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на официалното

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Мнозинството одобрява строителството на втори лифт в Банско

Партиите от управляващата коалиция одобриха строителството на втори лифт в Банско, съобщи БНР.  По настояване на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов е разгледана точката за

"Булгаргаз" прогнозира 20,64% по-ниска цена на природния газ от април

Прогнозната цена на „Булгаргаз“ за природния газ през второто тримесечие на 2016 г. е за 321,87 лв.на 1000 куб м (без акциз и ДДС) или намаление с 83,69 лв.

България ще усвои 2,3 млрд. лв. за пазара на труда и социално включване

България успя да договори над 2,3 млрд. по линия на Европейския социален фонд. Средствата са за пазара на труда и социално включване и най-важното е да стигнат до хората.

Фирми обещали на Танева да изкупят всичкия тютюн

Никой от малките фермери няма да протестира, само 10% от реколтата не била изкупена Изкупната кампания на тютюна, която върви в момента, се използва от определени кръгове да се разклати държавата.

All Channels Advertising промотира двама творчески директори

Двама нови творчески директори промотира All Channels Advertising в началото на 2016г. – Радостин Христов – Асоцииран творчески директор с фокус върху кампании в ПР, БТЛ и събития,