Стефан Дедев: Славчо Атанасов направи само едни тоалетни с мажоретки

https://www.24chasa.bg/Article/971740 www.24chasa.bg
Депутатът от ГЕРБ Стефан Дедев СНИМКА: Атанас Кънев

С депутата от ГЕРБ Стефан Дедев разговаря Радко Паунов

- Г-н Дедев, вярно ли е, че в ГЕРБ сте притеснени от кандидатирането на Славчо Атанасов за втори мандат?

- Никак, ама никак. Знаехме, че той ще се кандидатира, въпреки усукванията и уговорките, че щял да мисли и да реши сам. Странно е, че обвърза собствената си особа с рождената дата на Левски, на която обяви, че иска втори мандат. Според нас ако той бъде още 4 г. кмет, това ще е във вреда на Пловдив.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет в Пловдив Иван Тотев (вдясно) и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов дадоха старт преди дни на обновяването на Античния театър.
Кандидатът на ГЕРБ за кмет в Пловдив Иван Тотев (вдясно) и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов дадоха старт преди дни на обновяването на Античния театър. СНИМКА: Стоян Илиев

- Откъде сте сигурни?

- Погледнете му отчета - изключително манипулативен. Всичко, което си приписва, е дело на предишния кмет д-р Иван Чомаков. Той му завеща почти изградени булеварди, детски градини, Археологически музей, втория мост на Герджика, Синдикалния дом. Остави му да харчи и от 50-милионния заем. Атанасов направи единствено тоалетни, които бяха открити с мажоретки.

- Самият кмет казва, че лесно се правят първи копки, но трудно се режат ленти. Атанасов довърши изброените от вас обекти. Не е ли така?

- От думите му излиза, че в Пловдив всичко е брилянтно и градът няма никакви проблеми. Това изобщо не е вярно. Има десетки запуснати места, а неуредиците са много. Отидете в Стария град и ще се уверите.

- Чакайте! Кое не е вярно - че има нови булеварди и оправени градинки в Пловдив?

- Вече казах, че са направени с 50-милионния заем на предишния кмет. Сегашното управление трябваше да разшири западното платно на "Руски", но не го направи. Как 4 г. не му стигнаха за това? Да има реконструирани паркове в Пловдив? Не! Посадиха 1 милион цветя и те изсъхнаха. Налива се от пусто в празно. От отчета на Атанасов видяхме, че нищо няма да бъде оставено за следващия кмет. Той ще завари една празна и катастрофирала община.

- Не ви ли стряска, че Атанасов не брои вашия кандидат Иван Тотев за сериозна конкуренция?

- Така си мисли той. Ще си говорим след изборите. Електоратът на тези партии, които застават зад него, се свежда до няколко души. Какво влияние и членска маса имат НДСВ, ССД, Радикал-демократическата партия и земеделците от "Ал. Стамболийски"? Избирателите не обичат да залагат на хора, които не могат да им гарантират, че ще отстояват техните политически убеждения в следващите 4 години. Излишно е да припомням, че Атанасов стана кмет благодарение на десния вот в Пловдив, а само година по-късно го подмени и вкара БСП във властта.

- Според кмета, вие от ГЕРБ сте абдикирали от управлението на Пловдив, а той е бил длъжен да се защити?

- Това не е така. И какво последва от неговите конфронтационни действия? Пловдив пострада. Кметът не можа да намери общ език нито с правителството на Станишев, нито с кабинета на Борисов. Това говори, че той не е диалогичен. А разбирателството на местната власт с централната е много важно за един град. Общините, които имат добра комуникация с правителството, се развиват. Примерите са очевидни. Включително и Пловдив през последните 20 г. е имал периоди на такова разбирателство. От което е печелил градът и неговите жители. За 20 месеца беше изграден надлез "Родопи", когато правителството на Иван Костов даде милиони на кмета Спас Гърневски и той ги вложи в инфраструктура. Надяваме се в следващия мандат Пловдив да има кмет, който да действа в синхрон с правителството на Борисов.

- Тази теза бе определена от Атанасов като "рекет" и "изнудване"?

- Напротив, това е единственият шанс за града да се развива. България е централизирана държава и е много важно отношението на правителството към местната власт. Нужен е диалог, а ГЕРБ може да го гарантира.

- Добре, кажете какво да очакват пловдивчани, ако вашият кандидат спечели?

- Ще ви отговоря с цитат на премиера Борисов. Той каза: "В Пловдив нещата ще започнат да се случват".

- Какво например?

- Поради липсата на диалог между държавата и общината, Пловдив изпусна големи инфраструктурни проекти. Изтървани бяха близо 6 млн. лева за Небет тепе. Такива пари не могат да се отделят от градския бюджет. Нашият кмет ще направи силен екип за усвояване на европейски средства по примера на Бургас. В него вече са постъпили над 180 млн. лева по този параграф, а в Пловдив едва 7 милиона. Но кметът на Бургас е всеки ден по министерствата, докато Атанасов не е добре приет.

- Имате самочувствие на първа сила, но на изборите се очертава ГЕРБ да бъде срещу всички?

- Изобщо не е така. Това го говорят нашите опоненти. Ние работим с широки обществени групи. Преди седмица в областната администрация депутатът Менда Стоянова и губернаторът Иван Тотев събраха над 40 спортни клуба, които не са политически ангажирани. Те се срещнаха с министър Свилен Нейков и разискваха за бъдещето на спорта в Пловдив. По същия начин зам.-министърът на културата Тодор Чобанов повече от 2 г. работи с областния управител за възстановяване на емблематичните паметници в града. Така, че очакаме широка обществена подкрепа.

- Защо не водите активна предизборна кампания?

- Защото тя започва 30 дни преди датата на вота. Всички други прояви, на които сме свидетели в Пловдив, са незаконни. Странно е, че никой не санкционира тези билбордове с политическа насоченост.

- Какви придобивки за Пловдив донесе вашият кандидат, докато е областен управител?

- Малко ли е, че с негови усилия летище "Пловдив" заработи? На 3 ноември стартира трета редовна авиолиния. Виждате колко много държи да бъдат възстановени античните паметници, за да се развива туризмът. Никой през последните 20 г. не е обръщал такова внимание на античното наследство.

- От думите ви излиза, че ако вашият кандидат спечели, Пловдив го чака благоденствие?

- Ще идват повече средства, а това е гаранция за просперитета на града. Така ще си възвърне второто място, а сега е извън петицата на градовете в България.

- Вие ли ще дирижирате изборите на ГЕРБ в Пловдив?

- Ще бъда един от тези, които ще работят.

- На каква кампания залагате?

- На позитивна.

- Ако опонентите ви атакуват с компромати, как ще реагирате?

- Нито една политическа сила не е спечелила с негативна кампания. Ние ще бъдем градивни.

- Има ли опасност МВР да се превърне в щаб на ГЕРБ?

- Това са пълни глупости. МВР е деполитизирано. Много хора отсега почват да се оправдават заради бъдещата им загуба на изборите.

  • Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, сами ще сте си виновни за мачове без публика

    Господа запалянковци, май предобрихте нещата. След мача на ЦСКА с румънския ЧФР (Клуж) любимият им отбор получава предупреждение от УЕФА за неспазване на противоепидемичните мерки. Нищо чудно това да не остане само предупреждение. Европейската централа обаче няма право да налага наказания заради неспазване на въпросните мерки
  • Бойко Василев

    “Панорама” - журналистика, която не стои в агитките, а между тях

    Всеизвестно е, че не “Панорама” е причина и цел на протеста в петък вечер. Причакването на гости след предаването се е случвало и преди - през 2013-а и през 90-те. Ние уважаваме всичките си гости. Те се събират около една маса и изразяват различни мнения. Каним ги да отговарят на въпроси, а не да търпят публични обиди