Златото е на държавата, не знаем какво рови Павел

https://www.24chasa.bg/Article/972021 www.24chasa.bg
Златка Далева, която е най-голямата дъщеря на откривателя на Панагюрското съкровище Петко Дейков, и синът й Манчо не бяха чували, че сродникът им Павел Цветанков съди държавата за собствеността върху съкровището. СНИМКИ: АВТОРЪТ

"Много се ядосах. Направо се разтреперах, като чух, че Павел съди държавата за съкровището." Това заяви пред "24 часа" 74-годишната Панка Борделова. Тя е дъщеря на Петко Дейков, който с лопатата си изравя първия съд от Панагюрското златно съкровище в студената утрин на 8 декември 1949 г.

Възрастната жена научила от телевизията за вчерашната публикация на "24 часа", че внукът Павел Цветанков съди държавата за собствеността на съкровището, и била неприятно изненадана.

"Не знам какво рови, какво иска. Ние не сме такива хора, които да търсят или искат пари. Той не е пряк наследник, за да иска нещо. Той е един внук.

Павел като младеж с дядо си, чието име носи
Павел като младеж с дядо си, чието име носи

Майка му, Бог да я прости, е била на 11 години, когато бащите ни са открили съкровището. Заслугата е на бащите ни. Каквото им са дали, дали. Когато намериха съкровището, ни казаха на нас, децата, че това не е наше, а на държавата и те ще й го предадат. Винаги са казвали, че искат хората да ги запомнят с добро, че са постъпили честно" , обяснява баба Панка.

Шефът на археологическия музей Костадин Кисьов (вляво) посреща в Пловдив Панагюрското златно съкровище през октомври м.г. 
СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ
Шефът на археологическия музей Костадин Кисьов (вляво) посреща в Пловдив Панагюрското златно съкровище през октомври м.г. СНИМКА: АТАНАС КЪНЕВ

Тя разказва, че преди време Павел Цветанков ходил до Панагюрище да търси някакви документи за наследници. Поискал тя да ги извади, но възрастната жена отказала, въпреки че не знаела защо му трябват. Панка Борделова обсъдила и със сина си действията на племенника. Той също изразил недоволство от заведените от братовчед му дела.

Нищо не знаеха за съдебните искове и други наследници на братя Дейкови от Панагюрище.

"От вас научавам, че Павел съди държавата за съкровището. Каква е тази работа?", заяви вчера Манчо Далев, който е първи братовчед на Цветанков. Неговата майка Златка, която е най-голямата дъщеря на Петко Дейков, също не била уведомена.

Те са на категоричното мнение, че съкровището е държавна собственост и поради това откривателите са го предали веднага след като са го намерили.

"Панагюрското златно съкровище е национално богатство. То не е нито наше, нито на Павел. Нямам обяснение за действията му", категоричен е Манчо Далев.

В същото време наследниците на братя Дейкови от Панагюрище настояват оригиналното Панагюрско златно съкровище да бъде експонирано поне веднъж годишно и в родния им град, за даго видят хората и да се радват, че е открито при тях. Панка Борделова дори препоръча от таксите, които държавата взема, за да показва съкровището по света, да се отделя една част и за местния музей в Панагюрище.

ЛЮБО ИЛКОВ

Павел Цветанков: Ако не ми го върнат, ще искам поне обезщетение

Ако не върнат Панагюрското съкровище на наследниците на откривателите му, ще претендирам поне за обезщетение, заяви вчера Павел Цветанков.

Внукът на един от откривателите на тракийските антики - братя Дейкови, е завел три дела срещу държавата, съобщи единствено "24 часа" вчера.

Освен иск за собствеността на националното съкровище той е подал жалба до Върховния административен съд срещу отказа на Министерството на културата да го регистрира като частна колекция, собственост на наследниците на откривателите му - Павел, Петко и Михаил Дейкови.

Безценните съдове, чиято застрахователна стойност в момента е 10 млн. лв.,през далечната 1949 г. са били предадени доброволно от тримата братя. Те ги изкопали, докато извличали кал за тухли от имота на съгражданина си Георги Топалов.

"Претенциите са неоснователни. На откривателите е платено, каквато е била регламентацията в закона", обясни шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Обстойните проучвания, които Цветанков прави през последните 10 г., обаче показали, че липсва оценителна експертиза на намереното. Според него сумата от по 300 000 стари лева, дадена на откривателите от околийската управа, е "награда", а не е дадена за откупуване.

"Съкровището е заприходено в пловдивския музей, без да се упомене как, къде, от кого и при какви обстоятелства е намерено. Тази информация трябва да е вписана и в паспорта на културната ценност. Няма нито един документ за придобиването й от музея и държавата", категоричен е Цветанкнов.

Позовавайки се на редица нормативни документи, той твърди, че държавата не е придобила по законоустановения към 1949 г. ред националното съкровище.

Според юристи казусът е особен, но Цветанков няма никакъв шанс да си върне ценностите. Той не може да оспорва полученото от дедите му. Причината е, че дядо му и двамата му братя не са протестирали своевременно срещу размера на полученото възнаграждение. От друга страна, държавата е владяла Панагюрското съкровище добросъвестно повече от 62 г.

Докато проучвал историята на златните съдове от III в. пр. н.е., Цветанков твърди, че е открил редица нарушения във връзка със съхранението им.

"До 2009 г. законът е позволявал да се направят само 2 копия на културна ценост. Сега действащият дава право на три. Въпреки това от Панагюрското съкровище са направени общо 6 копия", обясни Цветанков.

Шефът на НИМ Божидар Димитров отговори, че на Панагюрското златно съкровище никога не е правено копие с точните параметри, посочени в закона, а експертиза за автентичност се прави винаги, когато пътува за изложби, “В противен случай никой застраховател нама да го застрахова”, поясни Димитров.

СИЛВИЯ ГУРМЕВА

И Пловдив завежда дело за съкровището

"Панагюрското съкровище е откупено от община Пловдив. През 1949 г. тя е броила на тримата братя Дейкови по 300 000 тогавашни лева. Отделно на още 8 души, участвали в намирането му, са броени по 5000 лева. Платежните документи се пазят в Археологическия музей в града", съобщи директорът му ст.н.с. д-р Костадин Кисьов. Въз основа на тях Пловдив претендира за собственост върху най-голямото движимо богатство на България.

Според Кисьов платените суми на откривателите са откупка. По тогавашния закон амфорите, фиалата и ритоните се водят държавна собственост, а не на тези, които са ги намерили.

"Още същата седмица, в коята са открити, 7-те златни съда пристигат в пловдивския музей. Донася ги от Панагюрище тогавашният директор Димитър Цончев. Антиките са записани в инвентарните книги и досега се водят собственост на музея", категоричен е д-р Кисьов.

През 1974 г. Людмила Живкова издава заповед съкровището да бъде взето в София за участие в международна изложба. "Оттогава досега не ни го връщат, въпреки че поне 20 пъти сме го искали", ядосва се директорът.

Безуспешни се оказват и опитите на всички пловдивски кметове от 1974 г. до сега да го приберат.

Луд ли е Павел Цветанков да мисли, че ще му дадат съкровището, недоумява археологът Кисьов. Според него наследникът няма законово основание да претендира. "Говорил съм два пъти с него. Цветанков искаше да се установи автентичността на съкровището, а също да разбере въз основа на какви документи то стои в НИМ, а не в Пловдив", казва директорът.

"Чакам официален отговор от Министерството на културата и от него зависи какви действия ще последват. При отказ да го върнат, завеждаме дело, защото документите са при нас", категоричен е директорът.

РАДКО ПАУНОВ