110 дни ваканции за учениците догодина

https://www.24chasa.bg/Article/973305 www.24chasa.bg

Ученическите ваканции общо ще са вече почти една трета от календарната година. През учебната 2011/2012 има 110 дни за почивка на децата, включва се и лятната. Увеличението е с 10 дни (като се броят съботи и недели в края или в началото на ваканциите). Това стана ясно от графика на министерството на образованието, с който "24 часа" разполага.

Решението за допълнителни ваканции взе правителството в сряда, но не уточни продължителността им. Конкретните дати дават възможност на семействата да планират пътувания и отдих с децата.

Броят на учебните дни, определени в правилника за прилагане на Закона за народната просвета, се запазва, обясни Милена Дамянова, заместник-министър на образованието. “Промените целят по-плътен график на учебното време. Сега годината беше доста накъсана, особено май, през който децата почти не учиха. Новият график е по-ритмичен”.

Дискусии за ваканциите текат от миналата есен. Тонът се изостри след протестите на учениците срещу късата зимна ваканция в края на миналата година. Тогава учениците заговориха също за преместване на началото на първия срок от 1 септември. Следващата учебна година обаче твърде започва от 15-и, категорични са хората на министър Сергей Игнатов.

От министерството обещават да се погрижат ученическите раници да станат по-леки. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

До миналата година “есенна” почивка имаха само първокласниците - около 1 ноември. Кратко време за отдих преди зимата има почти във всички европейски държави. Там са правени изследвания на психолози, според които е добре на 6-7 седмици да има по няколко дни почивка.

Матурите и изпитите след 7-и клас ще се държат в един и същи ден.

Междусрочната ваканция вече ще се нарича зимна, казаха още от министерството. Тя ще е в края на февруари. Експертите обясняват защо се мести тя. Първият срок завършва на 6 февруари, понеделник. Ако бяхме запазили междусрочната ваканция, децата трябваше да почиват във вторник и сряда, след това в четвъртък и петък отново да са на училище. “А това означава отопляване на училищата, финансови средства, които можем да спестим”, обясни още Милена Дамянова. Освен това става натрупване на ваканции и се нарушава ритмичността на учебното време. Така ще има повече гъвкавост в зависимост от датите на съботите и неделите в конкретната година.

Май вече няма да е месецът с безкрайната ваканция. Учебният процес до 20-и ще бъде плътен.

Матурите и изпитите след 7-и клас ще са в едни и същи дни.

Така ще се намали накъсването на учебния процес заради много почивни дни за конкурсите.

Матурата по български език и литература, която е задължителна за всички абитуриенти, и изпитът след 7-и клас по български език ще бъдат на 21 май. На 23-и пък ще е втората задължителна матура, която е по предмет по избор, и миниматурата по математика.

Държавните зрелостни изпити ще почват в 8 часа, а т.нар. миниматури в 7-и клас ще са от 10 часа. Според планираната организация големите ученици ще бъдат разпределени в кабинетите в горните етажи на училището, а по-малките ще са долу, за да не си пречат.

Тестовете в 7-и клас вече няма да се раздават на дискове, а ще се пращат по мейла на училищата. Така щяло да става много по-бързо, а и било гарантирано, че няма да изтече информация за темите предварително. Системата била тествана в средата на юни на изпита по чужд език в 8-и клас.

Узаконяват тетрадката по всичкология!

Осигурени са средства за безплатна занималня и на второкласниците от следващата учебна година, съобщиха от просветното министерство. Оттам уточняват, че тя е задължителна за училищата, т.е. те трябва да осигурят тази възможност за малките. За родителите и децата целодневната организация на учебния процес е по желание.

За 2011 г. в системата ще влязат 28 млн. лв. от бюджета за целодневната организация на учебния процес.

От министерството обмислят също разтоварване на чантите. За това са организирали срещи с педагогическите съвети и училищните настоятелства.

В различните региони се спират на различни неща. В Ловешко са решили да изискват по една тетрадка за класна работа и една за домашна. В друга област са се спрели на варианта тетрадките да са до 60 листа. В някои училища, където има възможност, ще поставят шкафчета. Идеята е там да се съхраняват учебници, които вече са използвани. Своите пък децата ще си държат вкъщи. Във Велико Търново например учителите са предложили по време на дежурствата си през лятото да подвържат старите учебници, за да може да се използват.

Това се прави в рамките на информационната кампания “Училище без тежест” по инициатива от сдружението “Настоящи и бъдещи майки”.

Учебници без бисери първо за 5-и и 6-и клас

Нови учебници ще имат учениците в 5-и и 6-и клас догодина, каза заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

От старите издания са отстранени фактологически, технически грешки и бисери.

Учебниците били внимателно огледани от учители, които са изпратили становището си до министерството. Издателствата също направили ревизия на текстовете. (Примери от грешките виж долу.)

Предвиждаме същото да направим с учебниците за 4-и клас от учебната 2012 г., уточни Милена Дамянова.

Променя се учебно-изпитната програма за матурата по география по предложение на учители. След техни анализи, както и мнения на експертите по география от регионалните инспекторати е решено да се намалят въпросите върху география на света за сметка на темите върху география на България за матурата.

На теста за държавния зрелостен изпит по български език и литература ще има повече въпроси с отворен отговор, които изискват от децата да анализират, да изразяват мнение, това което изискват и в международното изследване PISA, поясни Дамянова. Нововъведението се правело и с идея за по-добро представяне на България в следващото проучване.

ГАФОВЕ ОТ СТАРИТЕ ИЗДАНИЯ

Учебник по история и цивилизация за V клас

В обяснението над стенопис от Боянската църква е допусната грешка в името на съпругата на севастократор Калоян. Посочено е името Елена, а тя е Десислава.

В обяснението на понятието "Икона" е конкретизирано, че е от дърво, но това не е единственият материал, върху който се изобразява образът на светец или Бог.

Понятието "житие" е обяснено като "животопис, биография". Така би могло да се приеме, че всяка биография е житие. Житието описва живота на светците през Средновековието.

Учебник по български език и литература за VІ клас:

В биографията на Хр. Смирненски е посочено, че е роден в "българския град Кукуш", като веднага в следващото е написано, че по време на Междусъюзническата война населението е принудено да побегне към България.

Учебник по география и икономика за VІ клас:

макакът е посочен като най-малката маймуна, а най-малката маймуна е мармозетката.

Учебник по човекът и природата за V клас:

"Хлорът убива бактериите, причиняващи различни заболявания, и се използва за обеззаразяване на "водопроводната вода", вместо питейната или водата за битови нужди.

Учебник по музика за VІ клас:

Поставен е въпросът: "Знаете ли как се нарича картината на Ив. Мърквичка, отразяваща български народен танц?". В същото време липсва картината.

В учебника по домашна техника и икономика за VІ клас,в темата "Българска кухня", авторите бяха записали, че "… в началото на ХХ век са се появили доматите". След разговор с един от авторите се установи, че той има тази информация от неговите баба и дядо, тъй като не е открил друга официална информация за това кога са пренесени в България.

Разрешават на училищата уникални имена

Всяко училище ще има право да добавя в наименованието си своята специфика, специалността или профила си. Това е записано в концепцията, която ще залегне в новия закон за средното образование.

Документът е качен на сайта на министерството на образованието, за да може да бъде обсъждан от родители, учители, ученици и експерти.

Според съдържанието на подготовката школата са общообразователни, профилирани, професионални, спортни, по изкуствата и по културата, духовни.

Според етапа пък те са начални (от 1-и до 4-и клас), основни (от 1-и до 7-и клас), средни общообразователни (от 1-и до 10-и клас), гимназии (от 8-и до 12-и клас) и средни (от 1-и до 12-и клас).

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Следи я по участия Жорж Башур не изпуска певицата от поглед Годеникът на Емилия Жорж Башур се оказа супер ревнив. Арабският милионер започна да следи половинката си, докато тя е на участия, тъй като й няма пълна вяра. Той все още не може да приеме как бъдещата му жена показва разголената си плът пред купища хора до ранни зори и всички й точат лиги.

Марихуана по гащи и цици рекламира щерката на Алек Болдуин и Ким Бейсинджър -Ирландия. Кръшната мацка с облекло като от порноклип дими като комин в наркоманско видео, посветено на кефа от джойнта. 22-годишната разкрепостена блондинка показва как се сгъва цигара, след което еротично я облизва, преди да й драсне огънчето.

Бившата футболна половинка Даниел Лойд поднови войната си с актрисата Мария Фауър. Двете си отправиха горчиви коментари в инстаграм. Даниел се оплака, че се чувства жертва на злобното отношение на съперницата си. Мария обвини моделката, че се е подложила на липосукция, за да влезе отново във форма. Войната между двете започна през 2014 година.