Младенов праща Желю в Тунис

https://www.24chasa.bg/Article/973847 www.24chasa.bg
Николай Младенов разговаря с Камел Жендуби - шеф на избирателната комисия в Тунис.

Ще изпратя като мой специален представител в Тунис президента Желю Желев, франкофон и автор на ключовите промени в България. Това заяви външният министър Николай Младенов след среща с тунизийския премиер Беджи Каид Ас-Себси вчера.

Желев, който бе държавен глава от 1990 г. до 1997 г., трябва да пристигне в Тунис през септември, месец преди насрочените за 23 октомври първи демократични избори в страната. Желю Желев ще помага на младите арабски демократи със съвети от опита си през първите години на прехода у нас.

Една от най-сложните задачи пред тунизийците е да бъде извадена управляващата десетилетия наред партия на диктатора Бен Али от държавните институции, полицията и всички останали области на обществения живот. А д-р Желев може да бъде ценен с експертизата си от прехода след комунистическия режим в България, коментираха от делегацията на Младенов.

Желю Желев
Желю Желев

Разбрах, че изборите у нас ще са на същата дата като в България и се надявам и двата вота да бъдат успешни, коментира външният министър на Тунис Мулед Кефи, след като разговаря с българския си колега.

Николай Младенов обясни, че е обсъдил с тунизийските държавници как България може да е полезна със своя 20-годишен опит след смяна на режима и предложил български специалисти да споделят експертизата си с тунизийската избирателна комисия.

Това бе и целта на срещата ни с председателя на изборната комисия Камел Жендуби, уточни Младенов. Според него опитът и най-вече грешките на България ще помогнат на Тунис да се справи по-лесно с предизвикателствата, които очакват страната следващите години.

Изборите на 23 октомври за конституционно събрание, което трябва да изработи нов основен закон, ще е първият истински вот в Тунис от 1956 г.

По време на срещата с Камел Жендуби българската страна предложи да направи курс по електорална математика за представителите на тунизийската изборна комисия.

Готови сме да помогнем и с обучителни програми за новоизбраните депутати, каза Младенов.

След разговора си с премиера пред тунизийски журналисти той уточни, че въпреки ставащото през последната година, стокооборотът между двете страни продълава да расте. По-късно външният министър на Тунис Мулед Кефи се опита да предаде чрез Младенов послание на хората в България и да ги насърчи да посещават Тунис като туристи. Но се опасявам, че ако в България е толкова топло и горещината е 38 градуса, както ми казвате, много хора ще се откажат да идват на нашите плажове, пошегува се Кефи.