Дончо Папазов прави в Царево туршия от яйца

https://www.24chasa.bg/Article/974925 www.24chasa.bg
Дончо Папазов с буркан от прословутата си туршия от варени яйца. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

10-годишно момче следва като сянка от сутрин до вечер големия мореплавател Дончо Папазов в Царево.

Всяко лято морският вълк отсяда сам с кемпера си до яхтпристанището, но тази година си е взел за компания дете - при това с леко дръпнати очи.

Всъщност това е внукът му Кай. От първата си жена - чехкинята Олга, Папазов има син Александър. Той пък е женен за китайка. Така мореплавателят се сдобил с интернационално внуче, чиито родители от Прага решили да го пратят на почивка при прочутия си дядо.

Дончо Папазов с внука си Кай пред фургона в Царево, в който прекарва лятото.
Дончо Папазов с внука си Кай пред фургона в Царево, в който прекарва лятото.

"Вместо да се шляе само по плажа, всеки ден му правя програма - водя го на различни места край Царево", казва Папазов.

Дядо и внук се разбират на английски - Кай го знае перфектно, дядо му по-малко.

Достатъчно обаче, за да му угажда на прищевките, да го нахрани и да му разкаже за поредната местност от екскурзоводската им обиколка.

Папазов редовно качва Кай по корабчета, лодки и яхти, водил го до Резово да види българо-турската граница. Момчето го слуша внимателно, въпреки че е видяло какво ли не на Карибите, Канарските острови и по бреговете на Китай.

Когато не е в морето, Кайко, както гальовно го нарича Дончо Папазов, пърпори с едно колело край царевските брегове.

"Харесва ми тук", лаконично е хлапето. Най-много обича да се гмурка, но чистосърдечно си признава, че не иска да става мореплавател като дядо си.

Знае обаче за славната яхта "Тивия" и че Дончо Папазов е обиколил сам земното кълбо без прекъсване на юг от "ревящите четиридесет" - каквото и да значи това за детското въображение.

Вечер Кай допълнително слуша лакърдии в кръчмата наблизо, където Дончо Папазов обича да разтяга локуми с местните морски вълци.

Малко хваща от българския, но дядо му му превежда отбрано от невероятните разкази на рибарите. Стане ли дума за сериозни неща обаче, мореплавателят спира, защото се пали и не иска да си губи времето с превод.

Ядосва се например, че няма кой да облагороди кея до яхтпристанището, който представлява само една гола купчина от камъни. Трябва да се катериш по тях, за да стигнеш морето.

Искрено изстрадва проблемите на рибарите от местното сдружение и им се възхищава, че с голи ръце са си построили хижа край брега. На нея даже закачили паметна плоча от времето на Борис III, която намерили край фара. Приветства и всяка екоинициатива за опазване на българския бряг и аплодира референдума на бургазлии преди 3 г. за отхвърляне на нефтопровода Бургас-Александруполис.

"50 000 души да кажат "не", е огромна победа на гражданското съзнание. Затова не може да се каже, че референдумът се е провалил, макар да са гласували по-малко от половината жители", разсъждава мореплавателят.

Освен разказите на дядо си, със сигурност Кайко ще запомни първото си посещение в България и с ударно сваляне на килограми. За една седмица, откакто е при мореплавателя, свалил 10 кг по специална методика, твърди Папазов.

Той е подложил внучето си на жестока диета - двамата ядат само плодове и зеленчуци, макар че са на една ръка разстояние от морето с рибата. (Тя и без това е кът по това време на годината, вметва Папазов. ) Като награда за отслабването дядо Дончо е обещал на Кай на изпроводяк да му отвори една консерва риба.

"Наложил съм му хранителен режим да си калява волята. Баща му, като го види, ще ми е благодарен”, обяснява мореплавателят.

Той самият е вегетарианец от няколко години и в комбинация с йога упражнения поддържа страхотна форма за своите 72 години.

Това обаче не му пречи да шашка съседите си наоколо с невероятни рецепти за калорични гозби. Последната обаче е диетична и за нея се носят легенди.

Става въпрос за туршия от варени яйца (виж рецептата в карето), с която Папазов черпи всеки гостенин на импровизираната беседка до караваната си.

Там на сянка върху два палета с масичка и сгъваемо столче пише поредната си повест. Задължително е с неизменната лула като Хемингуей, чието старателно почистване и пълнене с тютюн е превърнал в свещенодействие.

Заглавието засега е само работно, но може и да остане.

Повестта се нарича “Тунелът”, смята да я екранизира, ако си намери продуцент.

Историята се върти около ромскосемейство, което по стечение на обстоятелствата обитава огромна къща в престижен квартал. Близо до нея в продължение на години последователно се настаняват все важни ведомства като архива на досиетата, руското посолство и др.

Свързващото между тях е тунелът, който всъщност ромите са прокопали още преди чиновниците да се нанесат, и после по различни поводи чрез него осребряват съседството си . Цялата тази история е пречупена през погледа на мореплавателя като абсурден прочит на 20-годишния ни преход.

"В България все някой иска да променя нещо кардинално, включително и конституцията. Но важното е първо обикновените неща да се случват и над тях на надграждаме", разсъждава мореплавателят, който бе комендант на първия палатков лагер в София след падането на комунизма.

РЕЦЕПТАТА

Яйцата се сваряват твърдо, белят се и се слагат в буркан. Добавя се една глава лук - задължително с обелките, за да придава цвят.

Заливат се с марината от оцет и вода. Колкото е по-кисел оцетът, толкова по-добре.

Яйцата престояват така едно денонощие и после се слагат в хладилник. Издържат 15 дни.

Сервират се като мезе, нарязани на тънко.