Богдана Трифонова: Хапя си децата! Много са сладки

https://www.24chasa.bg/Article/975755 www.24chasa.bg
Андро е бебе на 8 месеца, а Надето е на 9 години.

"Малките винаги ги обичат. Значи мен ме обичате най-много!" Това е една от любимите реплики на сина на Богдана Трифонова. Андрей е на 5 години, но думата му вече тежи. Той е човекът, с когото всички вкъщи се съобразяват. Малкият има ясна представа какво желае от живота - лято, свързано на всяка цена с водни лудории! Така по негово настояване и тази година семейството ще си изкара лятната ваканция в малък хотел, скътан в горичка между Китен и Приморско.

Богдана е гласът от сутрешното шоу "Стартер" по БГ радио. Води го заедно със Симеон Колев вече 9 г. Позната е и от телевизионния ефир от вече несъществуващото предаване "Часът на мама" по Би Ти Ви. Съпругът й Румен, освен че се занимава с мебели, свири в групите "Медикус" и "Стетсън".

Андрей си има кака, която е с 9 г. по-голяма от него. Боги и 14-годишната Надежда доскоро си приличали като две капки вода, дори по снимките ги мислели, че са сестри. Сега вече са доста различни - Боги е миньонче, а малката е с една глава по-висока от нея. Миналата година Надежда за първи път пропуска семейното море. А това лято казва на майка си: "Абе не се обиждай, ама я по-добре ме записвай направо на приключенския лагер".

През уикенда на разходка на Витоша с мъжа си
През уикенда на разходка на Витоша с мъжа си

От 9-годишна Надето ходи на училище за приключения: пещери, върхове, палатки, палене на огън, кални бани, алпинизъм и въжета, пускане с лодка по бързеи. Богдана с доза съжаление признава, че никога не е спала на палатка и няма как сама да организира на дъщеря си подобна веселба.

Заедно вкъщи. Андрей е 2-годишен, Надежда е на 11.
Заедно вкъщи. Андрей е 2-годишен, Надежда е на 11.

Андрей не иска и да чуе да бъде разделен от майка си. Той е влюбен в нея и точка. Иска тя да не остарява и винаги да е с него. Той категорично няма да се жени и деца не иска! А Боги се майтапи със сина си: "Ще го запиша някъде това, любими, и като станеш на 18, ще ти го покажа. Да нямаш възражения тогава!"

Първото пътуване на Надежда извън България. Във Виена пред Музея за изящни изкуства.
СНИМКИ: АВТОРЪТ И ЛИЧЕН АРХИВ
Първото пътуване на Надежда извън България. Във Виена пред Музея за изящни изкуства. СНИМКИ: АВТОРЪТ И ЛИЧЕН АРХИВ

Често обръщението "мамо" е заменено с "моето фъстъче, тиквичке, мило кексче". А преди един месец Богдана остава смаяна, когато чува от 5-годишния си син:

Богдана Трифонова: Хапя си децата! Много са сладки

“Мамо, ти си ангел и всяко едно твое перце е на мястото си!”. Богдана намира доза истина в астрологията, но не е вманиачена. Казва, че до раждането на Надежда изпитвала ужас от зодия Дева. Като тийнейджърка си мечтаела за син Овен и го получила. Абсолютна случайност, твърди тя.

Зарежда децата си със здравословна доза самочувствие, за да не израснат неуверени в себе си. За нея и толерантността, и пробивността са еднакво важни. "Може и наивно да звучи, но мисля, че толерантните хора рано или късно ще имат успех в обществото."

Оценява и двете си деца като дълбоко емоционални. Андрей, освен че е фурия, е съвсем конкретен и открит в чувствата и мислите си. "Това винаги улеснява един родител. Да си наясно какво става с детето ти." Надежда е по-деликатна и по-чувствителна. Невинаги показва какво преживява. Много е организирана и е свръхсамостоятелна. За всичките години Боги не е отворила един учебник на дъщеря си, не е написала едно домашно.

Само се радва на крайните успехи. Тази година Надето е кандидатствала след 7-и клас и ще учи във Втора английска. А майка й се възмущава срещу дискриминацията към момичетата. Как е възможно да приемат момчетата по елитните гимназии с толкова по-нисък бал?

От 5-годишна Надежда ходи на театрална школа. Играе горския дух Пък в "Сън в лятна нощ". Сама решава и се явява на кастинг за дубльор. Резултатът е малка роля във филма "Семейство Робинсън". Следва и главна - тя озвучава гордото момиченце, собственик на кучето "Гръм", от едноименния филм на Дисни. Щастието й е "мултиплицирано". Цялото семейство са фенове на анимациите на Дисни. Гледали са ги стотици пъти. А сега Надето участва в тях. Обичат и класическите филмчета "Чебурашка", "Приказки под шипковия храст", "Семейство Мейзга", а също и вечните български филми. Но към тях младите проявяват мимолетно любопитство.

Богдана усеща актьорската жилка и в Андрей, но в момента той е на вълна кунгфу. От 4-годишен врънка майка си да го запише. "Как да намеря школа по кунгфу за 4-годишни?", оправдава се Боги. А той бързо я парира: "Е, как! Пишеш в гугъл "кунгфу, Андрей, 4 години". Той може и сам да използва компютъра, но още не знае да пише. Любима игра на семейството е Аngry Birds, или както я е прекръстил Андрей, "Прасетата и пилетата".

От година и половина майка и дъщеря имат и акаунти във фейсбук, където също са приятелки. Напоследък все по-често се случва Боги да иска съвети от Надето.

С тази рокля добре ли съм, не изглеждам ли дебела? Но когато Боги се опита да даде съвет на дъщеря си, понякога й отвръщат: "Мамо, ти чуваш ли се? Т'ва не се носи!"

За семейството любимият ден от седмицата е съботата. Единствено през уикенда всички се събуждат заедно, спи се до късно и има семейна закуска. Следва разходка из природата. Семейните лафове извират непрестанно. Надето например като малка възкликва на една поляна: "Я, безопасно животно!", опитвайки се да намери думичката "тревопасно". Андрей мъдро заключава: "Буратино е момченце от дърво, аз съм кожено момченце!" Богдана си признава: "Да, аз си хапя децата постоянно. Толкова са сладки!" И един ден се нахвърля на малкия: "Хей, ще те изям!". А той възмутено й отговаря: "Мамо, аз съм момченце, не съм храна!"

РЕНЕТА ПОПОВА

6 СЪВЕТА ЗА ДЕТЕТО НА 5 ГОДИНИ

1. Вглеждайте се в детето си,за да го опознаете по-добре и да научите много истини за живота.

2.Не вярвайте, че “дете се целува само докато спи!”. Иначе ще отгледате тъжен, самотен и комплексиран човек.

3. Вслушвайте се в мнението на детето- то има право на глас при вземане на семейни решения.

4. Говорете си. Имайте “ваши си” поздрави, думички, моменти, тайни.

5. Не го натоварвайте с очаквания, подкрепяйте го. Не пестете критиките и похвалите.

6. Помагайте му да сбъдне собствените си мечти, а не неосъществените ваши.