Туристи определят пола на децата си в юрта в Забърдо

https://www.24chasa.bg/Article/975844 www.24chasa.bg
Преоблечен като прабългарин актьор откри юртата.

Актьор, преоблечен като прабългарин, откри старобългарска юрта в чепеларското село Забърдо вчера. В нея двойки ще могат да избират пола на детето си по древен китайски календар. На първото представяне на уникалното съоръжение присъстваха гости от посолствата на Русия и Казахстан.

Юртата побира 30 души и е изработена изцяло от естествени материали, както са правили древните номади. Скелетът й е от дървени греди, стените са от смес от 6 пласта козина от кози, вълна от овце и глина. В средата има огнище, а на тавана слънце от дърво, с което се отъждествяват всички символи на древното прабългарско жилище.

Юртата е с диаметър 6 метра и е висока 3,80 м. През зимата държи топло, а през лятото хладно. Струва около 15 хил. лв. Още на откриването доста любопитни туристи пробваха дали наистина китайският календар ще открие пола на детето им по родените им вече наследници. По него според годините, на които е жената, и месеца, който избере, се определя дали ще зачене момиче, или момче. Този хороскоп от древна китайска императорска гробница в продължение на 700 г. е бил удивително точен.

Първите нетърпеливи туристи провериха дали действа древният метод за определяне на пола.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Първите нетърпеливи туристи провериха дали действа древният метод за определяне на пола. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Идеята за юртата е на кмета на Забърдо Валентин Черпоков. Той планира да построи селище от юрти край селото, където се намира и природният феномен Чудните мостове. Препоръки и насоки как да построи юртата, за да е автентична, даде на място Темиртай Избастин, управляващ посолството на Република Казахстан у нас. Той обясни символиката на разположението и техниката на направата на древните жилища, каквито използват и досега селяните в Казахстан. Там най-старите открити юрти са още от 2-ото хилядолетие преди Христа.

"Юртата е автентично направена, на територията на днешен Казахстан са живели древни българи, и сега още живеят, ние сме роднини", каза Азамат Кайролда, първи секретар на посолството на страната у нас.

Юртата бе открита и с родопски песни и прабългарин, който разказа за символиката на жилището на древните, наричано от прабългарите "КА - ЩА", като КА - означава място, където получаваш вселенската енергия, а ЩА - искам. "Искаме да възродим начина на живот на древните българи и да караме хората да имат желани деца, при тази ниска раждаемост, нека силата на древните да им помага", коментира Черпоков. Макар и село без собствен бюджет, Забърдо дава по 1000 лева за всяко новородено.

Средствата са от постъпления от гори, дарени от цар Борис през 20-те години на миналия век, за да ги задържи в планината. "В юртата няма да се прави секс, който иска, да отсяда в къщите за туристи в селото", отсече Валентин Черпоков.