Ихтиманския издал Наглите заради жена си и детето

https://www.24chasa.bg/Article/976681 www.24chasa.bg
Прокопи Прокопиев-Културиста (първият вдясно) и аверите му на път за съдебната зала, наобиколени от полицаи. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА

Ударната група на Наглите, която нападна и взе в плен 12 души, се крила с големи дъждобрани от охранителните камери край домовете на жертвите си.

Бандата се сетила да ги използва, докато планирала отвличането на бившия шеф на “Литекс” Ангел Бончев, разказва Валентин Михайлов-Ихтиманския, основният свидетел срещу най-голямата група за отвличания у нас.

"Купихме обемни дъждобрани, та когато снима камера, при евентуална експертиза да не може да се определи ръстът на човека", обяснява Ихтиманския пред съдия Виолета Магдалинчева, скрит от подсъдимите, адвокатите им и дори от прокурорите. Валентин Михайлов вече е в чужбина по програма за защита на свидетелите.

Съдия Виолета Магдалинчева.
Съдия Виолета Магдалинчева.

Той разкрива, че за осем от отвличанията Наглите прибрали над 2,3 млн. евро. Ихтиманския участвал в пет, при другите бил "извън играта". Делът му от мръсната печалба ударил близо 225 хил. евро.

Къщата на ужасите в село Бърдо, където са държани отвлечените.
Къщата на ужасите в село Бърдо, където са държани отвлечените.

Похитителите не посмели да търсят само 157-те хил. евро, дадени като дарение на фондация "Утре за всеки" заради пленената съпруга на Бончев - Камелия.

Според Ихтиманския пленниците са държани в празни стаи с по едно легло, за което имало верига. Прозорците на къщите били заковани с дървени плоскости. Не споменава, че стените са били с дунапрен. Той обаче не участвал във всички отвличания.
Според Ихтиманския пленниците са държани в празни стаи с по едно легло, за което имало верига. Прозорците на къщите били заковани с дървени плоскости. Не споменава, че стените са били с дунапрен. Той обаче не участвал във всички отвличания.

Никой от нас не получи нищо от това отвличане. Сметнахме, че парите са прекалено малко, за да се рискува. А и по това време ескалира напрежение и нещата стояха различно", обяснява свидетелят. Той и аверът му Найден Недев пропяват първи за тъмните дела на Наглите.

Сега - 19 месеца след арестите, Ихтиманския признава, че не е взел лесно решението да издаде бандата. Отрича, че го е направил след обиск на полицаи в дома му, където били намерени пластмасови пластики. Нищо друго не го уличавало, за да се изплаши толкова.

"Причината да дам показания не е една. Предложението дойде от прокуратурата... Преди доста години съм лежал в затвора. Сега вече имам дете, родителите ми са възрастни и няма кой да се грижи за тях", обяснява Ихтиманския.

Признава, че с Поли Културиста наели една от къщите на ужасите в местността Камбаните. Поли се представил за майстор, а Вальо сключил договора на свое име.

При 2-дневния си разпит той разказва как са взети в плен Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджо Марков, Венислав Величков, Ангел и Камелия Бончеви. По-малко са подробностите за Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов, Боби Мекото и Киро Киров. За някои нападения му разказал Ивайло Евтимов-Йожи, най-старата му дружка сред Наглите.

С Йожко се знаели още от 2001 г. Запознал ги човек, с когото Вальо лежал в централния затвор. Половин година преди отвличанията Ихтиманския се запознал с Поли Културиста, а месец преди да му предложат да се включи в бандата - с Релето и Гребеца.

В началото всички били затънали финансово - едни имали дългове, а други - неплатени суми по съдебни споразумения. Йожко проиграл доста пари на комар. През 2002 г. Ихтиманския отворил заведение, но търговията не му потръгнала. Загубил и 40 000 лв. от борса за дървен материал.

Един ден при него дошли Йожко и Поли Културиста. Казали му: "Има нещо да се направи, за да се вземат добри пари с малък риск. Поръчката била да се отвлече "един турчин".

"Казаха ми - други ще вземат откупа, ние само ще вземем човека", обяснява Ихтиманския. Не сочи точно кой е нароченият за отвличане. Споменава само: "Мисля, че имаше Муса в името му или Сали".

Жертвата е турският бизнесмен Мехмед Чакър. Наглите го следили близо месец през пролетта на 2007 г. Информацията за него дошла от Йожко и Поли. Дал им я друг, който имал “вътрешен човек при турчина”. Онзи предплатил и с парите Наглите купили миниван от пазара в Горубляне. Захванали се да проучват навиците на Чакър. Разбрали, че има магазин за часовници "Омега" на столичния бул. "Витоша" и живее на бул. "Цар Борис III". Имал навик всяка вечер да взема управителя на магазина с оборота и да го кара до жилище на бул. "България".

Ихтиманския 3 пъти ходил да го следи, но се затруднил - или имало задръствания, или Чакър сменял маршрута си. Наглите решили, че не бива да го нападат край дома му - гаражът му се отварял с дистанционно, имало камери и можело да възникнат проблеми.

Похитителите били само с маски, без оръжие. По-късно почнали да мислят повече за сигурността си - взели си радиостанции, пистолети, тениски с надписи "Полиция" и пр.

Причакали бизнесмена в тясна уличка на 100-ина метра преди светофар на бул. "Цар Борис III". Съборили кофа за боклук. Чакър се появил с мерцедес S класа. Когато слязъл да отмести кофата, двама от Наглите го атакували. Натикали го в задната част на минивана. Не сложили торба на лицето на жертвата, както правели по-късно. Пратили есемес по телефона на бизнесмена до сина му. Първия път той помислил, че е станала грешка. Два дни се мотали, докато се разберат, оплакал се Ихтиманския.

Чакър изкарал една нощ в мазе над с. Лозен. Наглите го затворили там, докато отминат полицейските проверки. На сутринта го качили в колата и го закарали в 2-етажна къща около Сливница. Заключили го в стаята със заковани на прозорците дървени плоскости и легло със закачени на него верига и белезници. Наложило се пак да местят пленника, тъй като се появили комшии, които почнали да подпитват. Чакър бил преместен в къщата на ужасите в брезнишкото село Гоз. Няколко пъти го снимали с камера и вестнници "за доказателство, че е жив".

Йожко и Поли казали на Ихтиманския, че са взели между 100 и 200 000 лв. откуп. Парите обаче били хвърлени от влак и се разпилели. Ихтиманския получил само 7-8 хил. лв.

Другият свидетел на обвинението Найден Недев се включил за първи път в групата на Наглите през октомври 2007 г. при отвличането на Михаил Краус, син на бившия транспортен министър Вилхелм Краус.

Наглите го чакали две вечери подред, този път носели пистолет и радиостанция, за да подслушват разговорите на полицаите. Недев трябвало да пази пленника и да му дава храна.

Преговорите не потръгнали и тогава за пръв път Наглите пролели кръв - отрязали първата фаланга на малкия пръст на лявата ръка на Краус. Шестима души си поделили 300 000 евро откуп за живота му. От тях 50 000 евро били за Ихтиманския.

Делът му от отвличането на най-малката жертва на Наглите - Джорджо, бил 30 000 евро. Йожко и Гребеца разправяли, че майката на момчето разполага с пари кеш, а не в банкова сметка.

Ихтиманския дава интересна подробност за отвличането на Венислав Величков, на когото викали Доктора. Той бил откаран в къща на ужасите до Камбаните с външна метална стълба. За да не усети това, Поли качил Венислав на гръб, за да го остави на тавана. За него Наглите си поделили 200 000 евро. Ихтиманския получил 35-36 хил. евро.

При отвличането на Бончев той пътувал до Чехия. "Като се върнах, разбрах, че Бончев няма вече два пръста. Не знаех кой му ги е отрязал", твърди свидетелят. Съпругата на Бончев - Камелия, донесла 420 000 евро (според Бончев са 397 000), от тях Вальо получил 43 000 евро.

Защитеният свидетел твърди, че не е участвал в отвличанията на Георги Георгиев-Пурата, Румен Гунински, Боби Мекото, Васил Маникатов, защото през повечето време бил в чужбина.

От Маникатов Наглите взели 200 000 евро. За отвличането на Боби Мекото прибрали 200 000 евро.

Парите за живота на Киро Киров - според Ихтиманския 600 000 -700 000 лв., бандата взела край Вакарел. Наложило се Гребеца да тича със сака, защото били "пуснати на неудобно място". От тях Ихтиманския взел 70 000 евро. Парите от откупите обаче не са намерени.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Поли и Киро гонили Фасула нахалост

"Обсъждахме вариант да го блъснем челно с джип. С втори джип да го вземем, а първият да остане там", разказва Вальо Ихтиманския за плановете да бъде отвлечен и Боби Фасула. Заговорът обаче не успял. Фасула е единственият от набелязаните за отвличане, когото Наглите изпуснали.

"Разбрахме, че ходи редовно на фитнес в Красно село или Белите брези. Първия ден, в който чакахме Фасула, той не се появи. На втория ден дойде. Уговорката беше Поли и Киро да го качат, а аз да му сложа белезници. Бяхме спрели на 100-ина метра от фитнеса. Бяхме с маски, ръкавици... Обаче той (Фасула - бел. ред.)чу буса, обърна се и видя ли, не съм сигурен... побягна в посока, обратна на нашето движение. Поли и Киро излязоха да го гонят, а останалите трима бяхме в буса. Не се получи нищо. Стана суматоха", разказва Ихтиманския. След провала Киро и Поли били бесни и сипели псувни по адреса на Фасула. (24 часа)