Мъгла посред лято ни пази от жегите

https://www.24chasa.bg/Article/977888 www.24chasa.bg
Младежи се радват на прохладата от водна мъгла по време на фестивал. СНИМКИ: РОЙТЕРС И ХРИСТО РАХНЕВ

В големите жеги много хора си мечтаят как да превърнат 30-градусовите температури в пролет.

Някои успяват с водни системи, които разпръскват хиляди микроскопични капчици. Най-често полезните устройства се поставят пред заведения и спортни съоръжения. Разпръскваните от тях капчици се изпаряват и приличат на облак.

Затова се наричат охладителна система с мъглуване. Дюзите разпръскват водата под голямо налягане - поне 15 бара, и капчиците са около 3 микрона. В среда с нормална влажност на въздуха, каквато е в България, тези капчици се изпаряват на около 1-1,5 метра от дюзата. Затова, ако седите отдолу, не се мокрите, но въздухът около вас е по-студен с около 10 градуса.

Подобна система в София.
Подобна система в София.

Шеф на една от българските фирми, които правят такива системи, разказва как в големите жеги, ако застанете под мъглата, не се мокрите, а плочките под вас са мокри. Как и защо? Водата не стига до долу, но от рязката разлика в температурите се получава конденз.

Според законите на физиката при превръщането на течност в газ температурата на обкръжаващото пространство се понижава. Този процес се нарича "адиабатен". Охлаждането е толкова по-интензивно, колкото по-голямо е изпарението. Затова максимален брой от капките трябва да се превръщат в газ.

В страни, където влажността на въздуха е около 90%, системите са безсмислени. Капчиците не могат да се изпаряват и охлаждането от процеса е невъзможно.

При влажността на климата у нас 96% от мъничките 3-микронни капчици на водната мъгла се превръщат в газ. Експерти на една от фирмите обясняват с примери от ежедневието как действа охлаждането: около фонтаните въздухът е винаги по-студен, мократа фланелка ни охлажда - изпарението на водата отнема от телесната температура. И най-естественият пример е потта. Тя служи за охлаждане на човешкия организъм. Колкото по-загрято е тялото, толкова по-интензивно е отделянето на пот. Тя чрез изпаряването си регулира температурата на организма. Значи ключовата дума е изпаряване.

Ясно е, че на открито климатик не може да работи. Вентилаторите пък свалят температурата с около 3 градуса. В жегата това определено не едостатъчно.

Ако досега не сте виждали такова разхлаждащо устройство, можете да пробвате ефект, сходен с неговия. Как? Като вземете един обикновен вентилатор и пръскалка за цветя. Насочете духалката към вас и пръснете вода към перката. Тя се връща към вас на относително малки капки. Харесва ли ви? Значи и лятната "мъгла" може да ви допадне. Само че тя не е евтино удоволствие. У нас се продават средно по 100-150 системи за мъгла годишно. Това показват данните на самите търговци. Причината може да е в незнанието на хората, но и да е заради немалките цени на частите, с които се сглобява "мъглата". Те са американски. Китайците все още не са нахлули в този бизнес и цените са горещи.

Само помпата струва 280 лв. Филтърът е 50 лв. Той се оказва доста важна част, но затова - по-долу. Една дюза излиза 18 лв., шлаухът е по 3 лв. за метър. Монтажът обикновено е 15% от цената на вложените материали. Простата сметка показва, че 10-метрова система излиза около 1000 лв. Дюзите е добре да са на 60-100 см една от друга, за да няма "дупки" в завесата от водна мъгла. Ако сте по-сръчни в ръцете, можете и сами да инсталирате системата.

Но трябва да познавате въздушните течения, защото те са определящи за посоката на капките. Да вземем за пример заведение. Ако системата се сложи прекалено навън, изпаряването се случва далече и ще охлаждате тротоара. Ако е по-навътре от необходимото,ще се образува конденз по масите, чашите и очилата на клиентите.

Фирмите у нас предлагат да ви инструктират как да се справите. Пращате им снимка на обекта и получавате инструкция. От една от компаниите си признават, че работата е пипкава и дори те понякога бъркат в изчисленията. На принципа проба-грешка нещата се изглаждат.

Слагането на филтър е задължително. Без него има риск от легионелоза. Това са малки бактерии, които се развиват в застояла вода. Те не са опасни, ако се погълнат, а ако се вдишат - засягат белия дроб.

Затова според европейските норми всички системи, които разпръскват водна "мъгла" във въздуха, задължително трябва да са оборудвани със стерилизиращ филтър. Вероятността да се разпространи заразата е по-голяма, ако се използва локален воден източник. Затова специалистите съветват да се връзва към централния водопровод. Водата там е хлорирана, пък и движението й е по-активно.

По-евтините системи имат бактерициден филтър със сребърни йони. Но вече на пазара се появиха и бактерицидни UV лампи

Какво още прави мъглата? Сляга прахоляка наоколо и гони цигарения дим. Образува филтрираща завеса против прах и насекоми. Не е за подценяване и чисто психологическият ефект. "Мъглата" отдалече изглежда хладна. Мозъкът на примрелия от жегата реагира на гледката като на оазис сред пустиня.

Системите с мъглуване спасяват животните във фермите. Според изследване при температура на въздуха над 24 градуса кокошките снасят по-малко. Тогава и яйцата им са по-дребни и с по-чупливи черупки и затова има повече повредени при транспортирането. При температура над 38 градуса кокошките започват да умират. В градусите между тези стойности се наблюдават други вредни промени в поведението - хранят се по-малко, губят тегло, не им стига въздух.

Една от фирмите за "мъгла" у нас е изчислила, че системата им за охлаждане спасява от 25 до 35% птици от гибел заради жегите, бройлерите наедряват с 8% по-бързо, в инкубаторите има до 10% повече пиленца, а яйцата са 15% повече.

В индустрията се ползват за охлаждане на големи работни помещения, за намаляване на статичното електричество, поддържане на постоянна температура и влажност на въздуха.

АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

Без помпа водните пръски само мокрят, без да охлаждат

Водната мъгла, която редица заведения използват за разхлаждане на клиентите си, не работи добре без помпа. Ако се черпи вода директно от водопровода, налягането не е достатъчно, за да разпръсква миниатюрни капки.

Системата по принцип може да работи и без помпа, ако налягането е над 6 бара. Но тогава капките ще са по-големи и ефектът съвсем не е същият. Помпата може да захранва по около 40 дюзи. Имайки предвид, че обикновено се слагат през метър, това значи 40-метрова система с една помпа.

Не демонтирайте системата през зимата. Само ще я амортизирате. Елементите й издържат ниските температури, но трябва водата да е източена от тях. Ако водата е варовита, дюзите се запушват. Почистването се прави с оцет 2 пъти в годината.

Ако се закачи на ниско (нивото на чадъра над масата например), няма време капките да се превърнат в газ и ще мокрят всичко наоколо. Ако системата е много далече, и хладината ще е далече. Най-добре е дюзите да са на около 2,5 метра от земята.

Ако не се сложи филтър за твърди частици, дюзите се запушват. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София