Брайвик убивал под музиката от “Властелинът на пръстените”

https://www.24chasa.bg/Article/978929 www.24chasa.bg
Норвежци палят свещи в памет на загиналите сред море от цветя пред катедралата в Осло. “Можеш да убиеш човек, но не можеш да убиеш народ”, заяви пред събралите се премиерът Столтенберг. Скандинавската страна не помни такова масово клане от годините на германската окупация през Втората световна война. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Норвежкият изверг Андерш Брайвик слушал музика от филма “Властелинът на пръстените” на айпода си, за да не чува писъците на жертвите, пише в. “Дейли мейл”.

Композицията “Лукс Етерна”, която звучи в баталните сцени на “Двете кули” - втората част от трилогията, била определена от масовия убиец като “много вдъхновяваща и предизвикваща страстен гняв”.

Оцелели описват, че Брайвик носел слушалки, докато стрелял хладнокръвно по невъоръжените младежи. В станалия вече прословут манифест от 1500 страници норвежецът пише, че много харесва “Лукс Етерна” на композитора Клинт Мансел и смята да използва музиката в операцията.

Над 150 000 души в Осло вдигнаха към небето рози, които държаха в ръцете си. Така те отдадоха почит на жертвите от взрива и масовия разстрел.
Над 150 000 души в Осло вдигнаха към небето рози, които държаха в ръцете си. Така те отдадоха почит на жертвите от взрива и масовия разстрел.

Брайвик отбелязва: “Ще надуя айпода до дупка, за да потисна страха, ако е необходимо. Ще си пускам непрекъснато “Лукс Етерна”, която е невероятно могъща песен.”

Полицейски следователи продължават да издирват с лодка тела на загинали от масовата стрелба на остров Ютея.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Полицейски следователи продължават да издирват с лодка тела на загинали от масовата стрелба на остров Ютея. СНИМКИ: РОЙТЕРС

В манифеста, чието авторство не е доказано, убиецът посочва британските АЕЦ, петролните платформи и рафинерии като подходящи цели за фанатичните му последователи. Според Брайвик 818 кг антракс ще са достатъчни, за да бъдат избити около 350 000 предатели из цяла Европа.

АНДЕРШ БРАЙВИК
АНДЕРШ БРАЙВИК

Атаките на атомни централи и други цели със стратегическо значение били много подходящи, за да създадат безредици.

ГЕЙР ЛИПЕСТАД
ГЕЙР ЛИПЕСТАД

В списъка на терориста били 24 реактора във Великобритания, както и много лаборатории за ядрени изследвания.

Кадър от филма “Властелинът на пръстените”, музиката от който вдъхновила норвежеца.
Кадър от филма “Властелинът на пръстените”, музиката от който вдъхновила норвежеца.

Със задоволство Брайвик отбелязва, че атаката по която и да било ядрена инсталация ще доведе до 10 000 - 50 000 жертви. Подобни нападения можели да накарат правителствата да изгонят мюсюлманите или да ги принудят да приемат християнството.

Според норвежеца аварията в Чернобил може да е била и диверсия на украински националисти.

“Тези храбри антимарксисти вероятно са напуснали централата, преоблечени като работници. Те са направили саботаж, знаейки каква вреда ще нанесе той на СССР. Този сценарий не трябва да бъде изключван”, пише Брайвик.

Той твърди, че чернобилската катастрофа е един от основните фактори, довели до разпадането на Съветския съюз. Другият фактор била войната в Афганистан. (24часа)

Възхищавал се от Крали Марко

България и българите се споменават на няколко пъти в манифеста от 1500 страници, за който се предполага, че принадлежи на Андерш Брайвик.

В частта, в която изброява героите, съпротивляващи се или борещи се срещу ислямизацията, той посочва: “Крали Марко: кръстоносец и герой на сърби, българи и македонци”.

Историческите фигури норвежецът дава като примери за следване.

Национално-освободителната борба на българите срещу отоманските поробители е цитирана няколко пъти.

България е посочена като една от страните на Балканите със значителен брой мюсюлманско население - 12,2 на сто според норвежкия терорист.

Партия “Атака” намира място в списъка на националистическите партии в Източна Европа. За нея е отбелязано, че е спечелила 8,1% в изборите през 2005 г.

Говорейки за Европейския национален фронт като координирана структура на крайнодесните движения, Брайвик споменава Българския национален съюз (доскоро ръководен от Боян Расате - бел.ред.), сред асоциираните групи.

Ето цитати от текста:

“През 1876 г. в България избухва въстание за освобождаване от Отоманската империя. Турците безмилостно изколват над 12 000 мъже, жени и деца в България и още хиляди на Балканите.”

***

“През 1877-1878 г. на Балканите избухва война. Руснаците заедно с други доброволчески етнически армии нанасят на османлиите съкрушително поражение.”

***

“По време на Берлинския конгрес Румъния, Сърбия и Черна гора са признати за независими, а автономна България в значителна степен е намалена”.

***

“Българо-турският заговор:

България, наполовина турска, влиза в заговора за ликвидиране на гръцките християни, като подписва договор с Турция в Одрин през юни 1915 г. С това споразумение България склонява за създаването на турско-български търговски съюз като допълнение към политическия съюз, изземване на търговията с Изтока от гърците, създаването в Ориента на мюсюлмански агенции за внос и износ на стоки за изключително ползване от мюсюлманите, които късат всички търговски връзки с гърците, ограничаване на привилегиите на гръцкия патриарх, забрана за изучаването на гръцки език в бъдеще, насилствена ислямизация в християнските селища и налагането на смесени бракове.”

***

“През 2001 г. в. “Уолтстрийт джърнъл пише, че “през изминалите 10 години повечето лидери на “Ал Кайда” са посещавали Балканите, включително самият Бен Ладен на три пъти между 1994 и 1996 г. Египетският хирург, който по-късно става терористичен лидер - Айман ал Зауахири, е ръководел терористични тренировъчни лагери, предприятия за оръжия за масово унищожаване и мрежи за пране на пари и за търговия с наркотици в Албания, Косово, Македония, България, Турция и Босна.”

***

“Ислямският свят използва Балканите като плацдарм за джихад срещу останалата част от Европа и Запада. “В България има религиозни центрове, принадлежащи на ислямистки групи, повечето от които финансирани от организации в Саудитска Арабия”, предупреждава шефът на българското военно разузнаване. Според него центровете са в Южна и Югоизточна България, където живеят мюсюлманите в страната, повечето от турски произход. Тези центрове “имат връзки със сходни организации в Косово, Босна и Македония. За тях, изглежда, България е транзитна точка към Западна Европа.” Той казва, че са взети мерки, за да бъде попречено на терористичните групи да стъпят здраво в България, която граничи с Турция.”

***

“Преди няколко десетилетия в Западна Европа съветски убиец ликвидира антикомунист, като използва чадър като оръжие. Георги Марков е бил български журналист, говорил в чужбина срещу българското правителство. Чакайки на спирка близо до гара “Ватерло” в Лондон през 1978 г., Марков е убит, прободен в крака с отровния чадър. В малкото метално топче, забодено в крака му, по-късно е намерена смъртоносната отрова рицин.” (24часа)

Адвокатът: Взел е силна дрога преди екзекуцията

32-годишният Андерш Брайвик взел силни наркотици, преди да тръгне за масовата екзекуция на остров Ютея, разкри адвокатът му Гейр Липестад . Клиентът му искал да бъде “силен, бодър и ефикасен” в стрелбата си.

Атентаторът вярвал, че убийствата на младежите са оправдани, тъй като смятал, че се намира в състояние на война. “Той се смята за войник и се гордее с това”, обясни Липестад, цитиран от Ройтерс.

Според адвоката Брайвик най-вероятно е луд. Липестад се срещнал 3 пъти с Брайвик и прекарал много часове през последните няколко дни. Трудно било да се опише що за човек е той.

“Целият случай показва, че той е луд”, заяви Липестад, който обмисля да пледира, че клиентът му е психично болен. Ако реши така да изгради защитата си и клиентът му не желае да приеме това, ще трябва да си намери друг адвокат, заплаши Липестад.

Процесът срещу масовия убиец едва ли ще започне по-рано от една година, смята адвокатът. През това време убиецът ще бъде подложен на прегледи от психиатри, за да се установи дали може да бъде държан отговорен за действията си. Според някои специалисти обаче той едва ли ще бъде обявен за невменяем, тъй като в Норвегия това се прави, когато са налице прояви на типична психоза, халюцинации и раздвоение на съзнанието. По време на масовото убийство обаче Брайвик, изглежда, е действал със съвсем ясен разсъдък.

Брайвик бил учуден, че хората не са го убили по пътя към съда завчера, обясни адвокатът. Атентаторът ще бъде държан в ареста 8 седмици, 4 от които в пълна изолация. Той не бил търсен от никого от семейството и не знаел за 100-хилядния поход срещу него в Осло.

На последния разпит убиецът заявил, че е готов да прекара остатъка от живота си в затвора. Прокуратурата ще разглежда делото според закон от 2008 г. за престъпления срещу човечеството. Максималната присъда по него е 30 години затвор, докато по антитерористичния закон е 21 години. И в двата случая обаче присъдата може да бъде продължавана периодично, когато става въпрос за особено опасен престъпник.

След като бъде осъден, Брайвик може да лежи в луксозния затвор “Халден Фенгсел”. В килиите има плазмени телевизори, минихладилници и дизайнерски мебели, пише в. “Дейли телеграф”. (24часа)

ПАРИТЕ

След 2002 г. Андерш Брайвик работи различни неща, за да натрупа пари - мениджър в рекламна агенция, съветник в испанската банка “Банкиа”, началник във фирма, участва в електронна търговия. Работи усърдно, над 12 часа на ден. За чудовищния план му трябват 280 000 евро и започва да играе на борсата, но губи доста пари. След 2007 г. се свързва с 16 кредитни институции, 9 от които му издават карти. Събира пари и през октомври 2010 г. си купува първото оръжие - автомат Ruger за 1400 евро, който използва при клането на о. Ютея. По-късно продава часовник и писалка “Монблан”.

"Ню Йорк таймс": Накъде ще поеме Норвегия, в която полицаите ходят без оръжие

Когато Андерш Брайвик, предрешен като полицай, започва да избива младежите на острова, една от първите му жертви е истински полицай. Това е Тронд Бернтсен, който от години работи като охранител в младежкия лагер и е доведен брат на норвежката принцеса Мете-Марит.

Дали офицерът Бернтсен се е опитал да спре стрелеца - може само да се гадае. Но когато сее изправил срещу човека, носещ няколко оръжия и муниции, той не е можел да направи почти нищо. Както повечето полицаи в Норвегия и той не е носел оръжие.

За час и половина Андерс Брайвик сигурно е изстрелял повече патрони, отколкото норвежки полицай за цялата си кариера.

Според закона местните служители на реда трябва да имат разрешение от началника си, за да ползват оръжие. Пистолетите на полицаите в патрулните коли според правилника са незаредени и заключени в кутия. Доскоро на полицаите много рядко им се налагаше да искат разрешение, за да ги ползват при дежурство.

Насилието обаче се увеличава и в Норвегия и хората вече си задават въпроса дали полицаите са достатъчно добре екипирани, за да се справят с предизвикателствата пред тях.

“Престъпниците сега носят оръжие, така че много хора смятат, че и полицаите трябва да са въоръжени”, коментира говорителката на профсъюза на норвежките полицаи Грай Йорун Холмен. Макар че е още рано да се правят изводи след трагедията, профсъюзът вече е сформирал комисия, която да разгледа случая.

Норвегия е известна навсякъде по света с ниската си престъпност. Когато в страната се случи убийство, това е новина за първа страница на вестниците. През 2009 г. в държавата с население от 4,6 милиона души е имало едва 29 убийства.

В столицата Осло високопоставени държавни служители и министри рядко се съобразяват с подробностите от правилника за безопасност.

“Можете да минете из центъра и да се сблъскате с някой министър, който бавно се разхожда. Дори може да си поговорите малко с него, преди да продължите по-нататък”, разказва директорът на Института за мирни изследвания в Осло Кристиан Берг Харпвикен. Затова мнозина били шокирани да видят тежко въоръжени командоси в центъра на Осло след бомбения атентат срещу офиса на премиера Йенс Столтенберг. След двата атентата вече е ясно, че някои неща може би ще трябва да се променят Норвегия е една от трите страни в Западна Европа, в които полицията не е изцяло въоръжена. Повечето от служителите във Великобритания и Исландия също не носят оръжие. Съседката на Норвегия обаче - Швеция, задължи полицаите да носят оръжие още през 1965 г.

През последното десетилетие в Норвегия се увеличиха случаите на изнасилванията и други нападения. Нивата на убийствата обаче остават непроменени. Увеличаването на престъпността се дължи донякъде на по-голямото присъствие на чужди криминални групи, смятат наблюдатели. Според други обаче престъпниците просто са станали по-дръзки. Само 2 дни след атентатите мъже във военна униформа застреляха 27-годишен мъж в дома му в Южна Норвегия.

Някои се опасяват, че въоръжаването на полицията ще накара и престъпниците да се въоръжат още повече. Много хора обаче се противопоставят на идеята от национална гордост. “Невъоръжените полицаи са силен символ за гражданите, че живеем в мирно общество”, коментира Йоханес Кнутсон, преподавател в Норвежкия полицейски колеж.