Слави разлял баща си, опитал да го събере с буркан

https://www.24chasa.bg/Article/978938 www.24chasa.bg
Снимката на Иван, с която жена му обикаляла града да го търси.

Момче на 18 г. от Казанлък слиза в тъмното мазе в блока си на 20 юли, за да си оправи колелото. С него слизат и приятелчетата му, но те се спират до вратата, тъй като не понасят силната воня, която се носи оттам. Домакинът казва, че миризмата е от стар килим. Децата излизат да го чакат навън. Момчето разлива, без да иска, бидон с джибри, в който повече от 3 месеца гние трупът на родния му баща.

В паниката си гимназистът започва да събира с буркан и кофа останките и да ги налива обратно в белия бидон. Вече е прекалено късно. Миризмата пропива цялото помещение. Отчаян, младежът отива при майка си и признава

“В мазето има труп”

Мазето, където е намерен разложеният труп на Иван Иванов
Мазето, където е намерен разложеният труп на Иван Иванов

Зловещата история като от филм на ужасите е съвсем истинска и се случила в жилищен блок на ул. "Пушкин" 4 в Казанлък.

Майката Мария заяви, че ако е виновен, Слави трябва да лежи в затвора до гроб.
Майката Мария заяви, че ако е виновен, Слави трябва да лежи в затвора до гроб.

Момчето, което събира останките на родителя си с кофа и буркан, е 18-годишният Слави Христов. Преди време - на 12 април, той удавил баща си Иван Иванов (37 г.) в бидона с джибри в собственото им мазе. А тайната на единадесетокласника остана неразкрита 3 месеца и една седмица.

Дядото Христо разказа, че внукът му се държал нормално, докато Иван бил в неизвестност.
Дядото Христо разказа, че внукът му се държал нормално, докато Иван бил в неизвестност.

Междувременно майка му Мария смятала, че съпругът й е изчезнал и обикаляла града с негова снимка. Жената дори за миг не предположила, че синът й е затрил баща си. Дори когато сам й признал, че в мазето има труп, през ума й не минало, че това може да е тялото на Иван и че той е издъхнал пред погледа на Слави.

"Ако може, да си остана в моето даскало. Нека завърша и си хвана професия, после да става, каквото ще става", каза Слави пред съда в Стара Загора. СНИМКИ: ВАНЬО СТОИЛОВ И ЛИЧЕН АРХИВ

Бащата и синът се скарали на 12 април. Двамата слезли в мазето, където нямало ток. Иван се скарал на Слави, че не му свети както трябва с фенерчето. Момчето се ядосало, подсякло краката на баща си, той паднал и си ударил главата в цимента. Това разказал Слави пред психолозите от МВР. След това момчето нахлузило на главата на Иван бял бидон. После го изправило така, че баща му бил с краката нагоре. От друг съд изляло върху него 20-30 л джибри. Затиснало бидона с друг, по-голям, за да не се виждат краката на родителя му.

Слави разлял баща си, опитал да го събере с буркан

“1-2 минути правеше “бълбук” и риташе с крака После спря", спомнил си Слави пред Тодор Тодоров от Института по психология.

След като пихтията, в която се превърнал Иван Христов, се разляла по пода на мазето, вече било невъзможно да се установи имало ли е кръв отдолу и дали наистина бащата си е ударил главата, както твърди Слави.

Полицаите едва издържали вонята в помещението, когато слезли на първия оглед. Ужасили ги и огромните червеи, които плували в бидона.

"Надигна ми се нещо в психиката", обяснило садизма си момчето. На другия ден след зверството Слави не мислил за родителя си. Спокойно се подготвял за училище.

За да замаскира изчезването на баща си, след като го умъртвил, той взел джиесема от джоба му и по-късно го оставил в якето му. Когато Иван не се прибрал, жена му Мария се уплашила и започнала да разпитва близки, роднини и съседи за него. Тя дори не се сетила да му звънне по телефона. Направил го негов познат, а щом Мария чула телефона, решила, че мъжът й го забравил в якето си още преди да излезе.

След убийството Слави предприел още един ход, за да заличи следите - сложил катинар на мазето, заключил го, а в следващите месеци никой не се сетил да влезе вътре, а и нямало как.

При разпитите младежът заявил, че не е сънувал кошмари след фаталния ден. Според психолога Емил Пенов момчето имало усещането, че е извършило нещо нередно, но по-скоро като пакост.

Слави не осъзнавал сериозността на стореното.Най-много се интересувал дали ще може да продължи образованието си в същия клас на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък.

Младежът разказал пред психолозите, че миналата година разбрал от съсед как майка му искала да го остави за осиновяване, когато бил малък. Това породило омразата на тийнейджъра. Той признал, че родителите му никога не са го малтретирали. Семейството обаче било много бедно. Иван работел от време на време по строежи, а Мария била служител на завод "Арсенал".

С пенсията си помагал и бащата на Иван - Христо, който също обитавал семейното жилище. Два дни след изчезването на главата на семейството токът бил спрян. Пред психолозите майката категорично отрекла, че е искала да остави детето си в дом.

Първоначално имало съмнения, че тя го прикрива, разкриха разследващи. После се оказало, че жената нищо не знаела за стореното от детето й. Слави успешно се прикривал. Въпреки че не е симулирал помощ на майка си в издирването на родителя си, младежът се хранел и спял нормално, завършил и 11-и клас успешно.

Слави получавал по 1 лв. джобни на ден. Нямал компютър. При разпита си пред психолози момчето било мърляво, с нокти като на автомонтьор. Постоянно се чешел, казал, че не се е къпал от 1 месец. Споделил, че планирал да запечата 120-литровия бидон с трупа на баща си и да го дотъркаля до реката. Не го направил, защото му било жал.

“Все пак ми е баща”, промълвил той пред психолозите. Слави бил спокоен до деня, в който неволно разлял бидона. Тогава се опитвал да забърше останките на баща си и със своя стара тениска.

Слави няма диагноза, но има проблем. Умствено изостанал е, заяви психологът Тодор Тодоров. Момчето разказало, че се страхувало да ходи по тъмното, защото мислело, че някой го следи. Слави е с телосложение на 13-годишно дете, аутсайдер, дружал с хлапета от 7-8 клас. Не се чувствал равнопоставен със своите връстници и разказал как веднъж те го качили да виси на кука.

Твърдял обаче, че не е насилван сексуално. Само веднъж правил секс с момиче миналата година. Заявил, че сега си има приятелка, но не искал да спят заедно, за да не го подиграват другите хора.

Когато полицаите го хванали за убийството на баща му, Слави първо отричал. Твърдял, че Иван се спънал, паднал и той просто го оставил в бидона. На майката първоначално не й се вярвало 18-годишното момче да е злосторникът. После обаче променила мнението си. (Виж карето долу.) Пред психолозите тя проплакала, че свекърът й Христо нямало да понесе това, че внукът е затрил сина му.

Остава загадка какво е накарало Слави Христов да извърши отцеубийство по такъв жесток начин. Психолозите смятат, че момчето водело примитивен начин на живот.

Заради бедността и мизерията то не е имало ясна представа кое е добро и зло.

Слави имал прилични оценки в училище, успехът му бил добър. Момчето обаче нямало истински приятели. Старозагорският съд го остави в ареста. Служебният му адвокат нее обжалвал решението пред половдивските магистрати. Сега Слави ще чака зад решетките съдебния процес. Желанието му да остане в същия клас няма да се сбъдне.

ИВА ГРИГОРОВА

Близките на ученика: Ако е виновен, да лежи до гроб!

Роднините на убития в мазето си Иван Иванов от Казанлък едва събраха нужната сума, за да приберат трупа му от Съдебна медицина в Стара Загора и да го погребат на казанлъшките гробища. "На косъм смогнахме да хванем работното време на гробарите, изпратихме Иван в 18 часа в понеделник", сподели близък на почерненото семейство. Роднините получили останките на 37-годишния мъж в запечатан ковчег направо на гробището, дори нямало как да спазят тукашната традиция мъртвецът да пренощува в дома си преди деня на погребението.

То стана възможно благодарение на паричната помощ от КНСБ в оръжейницата "Арсенал", където работи съпругата на убития Мария, както и на спешен паричен превод от Словения на 190 евро - тези пари Иван имал да получава приживе от гурбета си там, който завършил в края на миналата година.

Обвиненият в убийството на баща си 18-годишен гимназист Слави Христов Иванов остава в ареста за постоянно, тъй като служебният му защитник адвокат Кънчо Пепелешков няма да обжалва наложената най-тежка мярка за неотклонение пред Пловдивския апелативен съд. "Няма смисъл да разкарваме делото до Пловдив", обясни адвокатът пред "24 часа".

Най-близките на Слави са вдигнали ръце от него, твърдят приятели на семейството. Макар Слави да е нейният единствен син, майка му Мария била категорична, че ако е виновен, трябва да лежи в затвора до живот. На същото мнение бил и дядо му Христо, баща на убития Иван, който живее в един апартамент с внука и снаха си.

Дали наесен със съучениците на Слави от 11 "в" клас на казанлъшката Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм ще работи психолог, засега няма кой да каже - директорката на школото Рени Червенкова била в отпуск и не отговаряла на телефоните си. В гимназията обаче няма назначени нито психолог, нито дори педагогически съветник, научи "24 часа". "Тъй като тя е държавно училище, за назначаването на психолог има норматив за броя на учениците. И ние нямаме психолог на щат, но разполагаме с педагогически съветник, който е завършил и психология", обясниха от друго държавно училище в Казанлък - Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт.

За разлика от държавните в големите общински училища на Казанлък работят психолози на щат, уточни "24 часа".