Оправдаха и 4-мата за касапницата в “Славия”

https://www.24chasa.bg/Article/980050 www.24chasa.bg
Подсъдимите Стелиян Георгиев, Анатолий Мънков, Тихомир Дочев и Георги Стефанов (от ляво на дясно)

7 години след най-бруталното и масово поръчково убийство у нас четирима млади мъже вчера по обяд излязоха от Съдебната палата в София с вдигнати глави.

Малко преди това - в 11,30 ч съдия Петя Крънчева прочете оправдателни присъди на Тихомир Дочев-Мвравката, Стилиян Георгиев-Мишока, Георги Стефанов и Анатоли Мънков-Плъха. Те бяха оневинени напълно за разстрела на шефа на ФК "Славия" Милчо Бонев-Бай Миле на 30 юли 2004 г. При стрелбата бяха убити още 5-има души, двама се разминаха на косъм от смъртта.

Дочев бе оправдан и по обвинението за незаконно притежавани 165 патрона и пистолет "Макаров". Георгиев пък се размина с присъда за намерена в дома му марихуана на стойност 8 лв.

Съдия Петя Крънчева (в средата) бе категорична, че срещу 4-имата няма доказателства.
Съдия Петя Крънчева (в средата) бе категорична, че срещу 4-имата няма доказателства.

Съдът отхвърли гражданските искове на близките на жертвите и измени в подписки мерките за неотклонение на подсъдимите.

Младен Михалев-Маджо също бе разпитан като свидетел.
Младен Михалев-Маджо също бе разпитан като свидетел.

"Взехме това решение единодушно", оповести волята на петчленния състав на съда Крънчева. Като уточни, че прави кратко експозе на основните си мотиви за медиите, тя обясни, че по делото няма нито едно доказателство, което да сочи, че четиримата по какъвто и да е начин са замесени в разстрела=

Полицаи оглеждат труповете на гардовете на Милчо Бонев 

СНИМКИ: АРХИВ
Полицаи оглеждат труповете на гардовете на Милчо Бонев СНИМКИ: АРХИВ

"След като повече от 5,5 г. делото бе в съда, се установи единствено, че в района на ресторант "Славия" са убити 6-има души, а двама са ранени. Въпреки че обвинението положи необходимите усилия, не бяха събрани дори минимални категорични доказателства, че някой от подсъдимите е съпричастен към това деяние", категорична бе Крънчева. Тя направи и подробен анализ на пледоарията на прокурор Нелчо Неделчев, според когото Анатолий Мънков и Стилиян Георгиев трябва да получат доживотни присъди.

Милчо Бонев
Милчо Бонев

По време на миналото заседание той поиска изцяло оправдателна присъда за Георги Стефанов, а за Тихомир Дочев - 3 г. затвор за незаконно притежаване на 20 патрона.

Николай Маринов призна, че е познавал двама от подсъдимите.
Николай Маринов призна, че е познавал двама от подсъдимите.

За Георгиев и Мънков обаче било установено, че са държали постоянна връзка преди, по време и след убийството. Двамата били записани и със СРС. Разговорът, с който ги заковали разследващите, бил проведен няколко дни след разстрела.

Сретен Йосич в съдебна зала
Сретен Йосич в съдебна зала

Мънков разбрал от полицай, че в една от колите е намерен негов отпечатък.

Той бил на бутилка с бензин, с който трябвало да подпали откраднатата преди това кола, ползвана от килърите, но не успял да свърши работа. По-късно по бутилката била установена и ДНК от Мънков - той пил от шишето вода, преди да я излее и да я напълни с бензин.

В разговора той признал на Георгиев, че е допуснал грешка. Георгиев го успокоявал: "Е, какво толкова, ще кажеш, че си откраднал онова с четирите гуми и после си го продал".

Мънков казал, че е спокоен и ще изхвърли джиесема си веднага след разговора. При ареста на Георгиев в дома му била намерена друга важна улика - гилза от пистолетен патрон. Тя била идентична с част от гилзите, открити след разстрела на Бай Миле.

"При изземването на въпросната гилза не е била спазена процедурата. На него не са присъствали две вещи лица, което бе безспорно установено с очна ставка помежду им", обясни мотивите си Крънчева. Според нея гилзата била намерена в буркан, но не било ясно как се е озовала там. Свидетели пък били категорични, че апартаментът на Георгиев от дълго време бил необитаем. Той бил отключен от ключар, а не с ключ, предоставен от собственика.

Според съда за категорично доказателство не може да се приеме и бутилката с отпечатък и ДНК от Мънков. Мотивът за това е, че тя не е била открита при първоначалния оглед на автомобила. Тогава били намерени преработен в боен газов пистолет и други веществени доказателства. По тях обаче нямало следи от подсъдимите. Бутилката се появила едва при втория оглед на автомобила, който бил закаран в Националния институт по криминалистика и криминология.

Съдът отказа да кредитира и друго доказателство - видеозапис от охранителна камера, на който се вижда как извършителите пристигат на мястото на разстрела. Записът бил с лошо качество и от него не можело категорично да се каже дали това е по-късно намерената кола, с която се предполага, че са се придвижвали убийците.

"По делото не се събраха дори косвени доказателства, които да уличават подсъдимите", каза в заключение Крънчева. От прокуратурата обявиха, че ще обжалват присъдата.

Кой обаче стои зад голямата касапница и какви бяха версиите за разстрела?

Данните за убийците са противоречиви, но най-вероятно са били осем - по четирима в два автомобила.

След пристигането пред ресторанта двамата шофьори са останали в колите, други двама са застанали с насочени оръжия пред двамата гардове на входа, а останалите четирима са влезли в градината. Стрелбата вътре и навън е почнала почти едновременно. Всички са били облечени като полицаи.

Акцията е продължила минута и няколко секунди - от появяването на колите на завоя до ресторанта до изтеглянето им по ул. "Коломан".

По-късно патоанатомите откриха по Милчо Бонев общо 21 огнестрелни рани, 6 от които в главата. Любомир Николов умира от 3 рани. Георги Узунов е пронизан от 2 куршума в главата и 1 в предмишницата. Веселин Миланов има общо 10 рани в главата, гърдите и стомаха. Милен Колев е прострелян на 3 места в главата и тила. Методи Маринков е уцелен от 4 куршума в главата.

Ранени са Емил Стоилов и Александър Ананиев. Първият в слепоочието, рамото и мишницата, вторият в кръста и гърба.

Според една от версиите причината за убийството са вътрешни конфликти в групировката СИК. Към 2004 г. между бившите съдружници се води битка за надмощие.

От едната страна са Младен Михалев-Маджо, Бай Миле, Венци Стефанов, Стоил Славов. Те имат силни връзки със сръбския подземен свят и известния Сретен Йосич. От другата - братята Маргини и Димата Руснака. Във войната се използват услугите и на хърватски убийци.

Още в началото разследването се ориентира към 2 версии за убийството на Бай Миле Едната е, че поръчката идва от Сърбия, по-специално от Сретен Йосич. Мафиотът бе заловен у нас през 2002 г. и екстрадиран в Холандия след престой в наш затвор. Тази версия се гради на хипотезата, че Бай Миле е поел ангажимент, подплатен и финансово, да измъкне сърбина от правосъдието. Той обаче не изпълнил обещанието си и платил с живота си за това.

Другата версия, към която се ориентира следствието, е свързана с раздора в СИК. Именно в тази връзка дни след убийството на Бай Миле съвсем резонно са призовани и разпитани като свидетели всички бивши съдружници в групировката. Последен е разпитан Николай Маринов-Малкия Маргин. Негов шофьор и гард известно време е бил подсъдимият Георги Стефанов. За това, че е близък с Маргина, свидетелства бившата му приятелка Габриела.

"Докато бяхме заедно, бе охрана на Николай Маринов, после негов шофьор Виждала съм ги заедно по заведения", свидетелства тя.

Другата жена на Георги Светлана разказва, че през май 2004г. възникнал проблем, когато медиите писали, че Георги е ходил в парламента. Шефът му Николай Маринов първо го глобил, а после го отстранил от шофьорското място и го пратил на работа при друг подсъдим - Тихомир Дочев-Мравката.

При разпита си Малкия Маргин признава, че познава Дочев и Стефанов.

"Георги работеше при мене като шофьор, но го освободих преди 2 г. Причината бяха семейните му проблеми, а и не бе доволен от заплатата. С Тихомир Дочев-Мравката се познаваме отпреди 4 г., той предлагаше дрехи. За последно се видяхме преди 1,5 г. Не познавам Анатолий Мънков и Стилиян Георгиев", свидетелства тогава Маринов, който в момента се издирва.

В крайна сметка не бе доказано, че Маргините са поръчали убийството на Бай Миле. Пред съда всички босове на СИК, включително и Маринови, заявиха в съда, че не са имали конфликти.

Убийството на Бай Миле и хората му се разследваше от служители на ГДБОП и трима следователи.

Един от тях месец-два след началото на делото, прибирайки се вкъщи, разбира от портиерката, че двама телефонни техници се интересували в кой апартамент живее. Обяснили, че трябва да отстранят повреда, и оставили на портиерката номер, на който следователят да се обади. На листчето били изписани цифри, но това не бил номер на телефон, а на следственото дело за убийството на Бай Миле. Техниците не били открити от полицията, Убийците на Милчо Бонев - също, според съда.

ВАСИЛИЙ ДРУЖИНИН

Кум на Сретен Йосич дал поръчката

Убийството на Милчо Бонев било поръчано от Слободан Джурович-Кардинала, кум на балканския наркобарон Сретен Йосич.

Това заяви в съда в Белград Томислав Марянович, свидетел по делото за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич, съобщиха преди време сръбските медии.

Марянович обяснил пред магистратите как същата година започнал да работи за клана на Сретен Йосич в България. Той бил повикан в София от хърватина Роберт Матанич, който работил за Йосич. “След убийството на Бай Миле Слободан Джурович пое неговата работа с наркотици, оръжие и ликвидации”, казал Марянович.

Свидетелят заявил, че Кардинала поръчал разстрела на Милчо Бонев като отмъщение, че не попречил на екстрадирането на Йосич от България в Холандия.

“Джурович ни даваше пари, наемаше квартири. Той поръча няколко убийства”, казал Марянович.

Сръбската прокуратура повдигна обвинения на Йосич, известен като Йоца Амстердама, че организирал групата, ликвидирала журналиста Иво Пуканич и помощника му Нико Франич на 23 октомври 2008 г., като платил чрез Джурович 1,5 милиона евро за убийството.

В хърватската част от групата на сръбския наркобарон участвали Роберт Матанич, Лука Матанич, Амир Мафалани, Боян Гудурич и Слободан Джурович, които миналия месец бяха осъдени в Загреб на общо 150 г. затвор.(24часа)