Телефон оневинил Чеци за смъртта на Яна

https://www.24chasa.bg/Article/980121 www.24chasa.bg
Николай Русинов остава само свидетел за смъртта на Яна.

След 30 часа в ареста Николай Русинов-Чеци бе пуснат, тъй като проверка на телефона му показала, че не е бил в Борисовата градина, когато е била удушена Яна Кръстева.

Чеци разбрал, че тя е убита едва на 4-ия ден след смъртта й. Тръгнал за Румъния уплашен да не му припишат престъплението, разказаха магистрати.

Според адвоката му обаче той отпътувал не с цел да се скрие, а по лични и бизнес дела. Разбрал, че го издирват за убийството чак зад граница, докато ровел в интернет за новини от България. Когато научил, че вече има един задържан за смъртта на 28-годишната Яна, решил да се върне и да изчисти името си.

Николай Русинов
Николай Русинов

Николай излезе от сградата на столичната полиция с адвоката си Иво Найденов към 15,30 ч вчера с нахлупена зелена шапка с козирка, дънки и сак и се прибра вкъщи.

Николай Русинов-Чеци заедно с приятелка на една от снимките в профила му във фейсбук.
СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Николай Русинов-Чеци заедно с приятелка на една от снимките в профила му във фейсбук. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Засега той остава свидетел по делото за убийството, без обвинение.

Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Пламен Трифонов за постоянно в ареста.
СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ПИЕР ПЕТРОВ
Днес Софийският апелативен съд трябва да реши дали да остави Пламен Трифонов за постоянно в ареста. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ И ПИЕР ПЕТРОВ

Николай бил в стрес. “Има нужда от почивка, сега няма да говори", каза защитникът му.

"След съвещание с разследващия екип и наблюдаващите прокурори преценихме, че няма основание да му бъде повдигнато обвинение за участие в убийството. Липсват доказателства срещу него", заяви пред "24 часа" софийският градски прокурор Николай Кокинов.

Чеци си дойде сам от Турция и бе задържан във вторник към 9,50 ч на аерогара София. След ареста той съдействал на разследващите - дал подробни обяснения за контактите си с Яна. Отказал да мине на детектор на лъжата, което е негово право. Но разговарял със специалисти от Института по психология на МВР.

Пред полицаи разказал, че вечерта преди убийството наистина е бил с Яна в заведението "Маймунарника". Двамата се забавлявали, стигнало се до близост и призори Николай си тръгнал. Заклел се, че когато я оставил, Яна била жива, здрава и в добро настроение.

Проверка на телефона му потвърдила, че преводачът казва истината за времето, в което е напуснал Борисовата градина. В предпологаемия час, в който Яна била задушена, той вече бил далеч от парка, показали "клетките" на мобилния оператор.

Разказът на Николай се потвърждавал от намерената в Борисовата градина опаковка от презерватив, по която имало слюнка.

От веществените доказателства, иззети по делото, се съди, че последен при Яна е бил другият задържан - Пламен Трифонов. Трупът на момичето е открит със стиснат юмрук, в който имало негов косъм.

Останалите шест били полепнали по тялото й. Вече повече от седмица той мълчи в ареста и не желае да дава каквито и да е показания. Първоначално се смяташе, че е в шок, но разследващите го подозират, че крие нещо за фаталната вечер.

Майка му не го е навестявала в ареста. Откак дала показания, че Пламен е бил в Борисовата градина и я предупредил да не казва на никого за това, жената не се появявала.

В шок са и близките на Николай, които във вторник му наели адвокат. При разпитите станало ясно, че първите три дни след убийството на Яна той е ходил на работа в рекламната фирма.

"Нямаме доказателства Пламен и Николай да се познават, за да ги подозираме, че са действали в съучастие.

Двамата са много различни и като характери, и като статут в обществото", допълни криминалист. Днес Пламен ще бъде отведен в Софийския апелативен съд, който трябва да реши дали има достатъчно улики да го остави в ареста.

"Нямам информация дали по делото са приобщени нови доказателства. Не съм присъствал на разпит на Николай. По закон това може да стане само ако той е разпитван пред съдия. Но вероятно са преценили, че не е необходимо", каза адвокат Васил Крумов, който защитава Пламен.

СВЕТЛАНА ЙОРДАНОВА

Семейството на Русинов: Имаме доверие на полицията

"Имаме пълно доверие на полицията. Ние се дистанцираме от случая. Всеки носи сам отговорност за действията си в този живот. В момента сме в Ловешко, но ще се върнем в четвъртък."

Такава бележка оставила на своя роднина майката на Николай Русинов - стоматоложката Емилия. Жената поверила в ръцете на лелята малкото си кученце и телефона си. Поръчала й, ако я потърсят журналисти, да им изчита тези редове, и в понеделник тръгнала към вилата заедно с мъжа си, който е зъботехник, и дъщеря си, също зъболекарка.

"Не мога повече нищо да ви кажа, семейството е оставила само тази информация и не иска да има други контакти с никого", повтаряше жената, която се представи като роднина на Николай Русинов.

Яна и Николай са живели в кв. Хаджи Димитър, но едва ли се познават оттам.

Яна наела жилище на 200 м от блока на Николай едва преди около два месеца. В квартала почти никой не се сеща за нея. От време на време правела купони и събирала приятели. Апартаментът в бл. 131 остана заключен, въпреки че прозорецът стоеше отворен.

Преди дни пристигнали полицаи, които направили оглед на жилището, поразпитали съседите и си тръгнали. Яна беше симпатично момиче, но не я познавахме добре, споделят хората от квартала.

Комшиите на Николай са шокирани от новината, че той може да е замесен в подобно престъпление. "Майката е изключително симпатична жена, много интелигентна и лъчезарна, не е възможно това да е същият Николай. Цялото семейство са лекари. Още дядото е бил много уважаван доктор във Видинско, майката и сестрата на Николай пък са стоматолози. Цялото семейство се преместило в София преди години.

В столицата дошли бабата Роза и дядото Никола. Те също живеят в квартала, но не знаят нищо за внука си. "Не съм го виждал повече от три месеца. Чух по телевизията, че търсят някой си Николай Русинов, но нашият беше на сватба в събота, със сигурност не е той", категоричен е дядото д-р Никола Диков, който от възрасттта почти не чува Чеци е завършил английската гимназия във Видин. След това започва да учи икономика в Букурещ, но се отказва и се премества в Софийския университет. Захваща се с различни неща - барман на плажа на къмпинг "Смокиня", служител във фирма по проекти за изграждане на детски площадки в столицата съвместно с общината. Бил няколко пъти на командировка в Индия. Последно само преди около две седмици е кандидатствал за работа като преводач в Брюксел, но не се класирал.

Виждали сме го, знаем го като веселяк, не е бил агресивен никога досега, категорични са хоратаот кв. Хаджи Димитър. От около две години Чеци не живее заедно със съпругата си в кв. Дианабад. Има тригодишно момченце. Доста често се напиваше, ползваше и леки наркотици, сигурно това е причина да се разделят. Чеци винаги ставаше център на компанията, той е добряк, винаги майка му се е грижела за него, казват приятелите му.

СИМА РАДКОВА

Отказал да мине на детектор на лъжата

5 ч продължи разпитът на Николай Русинов в СДВР вчера. 34-годишният мъж отрекъл да е удушил Яна. "Призна, че са правили секс, но после се разделили и тя останала в Борисовата градина", разказа адвокатът му Иво Найденов.

Според защитника клиентът му и задържаният Пламен Трифонов не са се познавали, въпреки че живеели близо един от друг.

Русинов отказал да се подложи на детектор на лъжата. Найденов му обяснил, че разпитът на полиграф е само косвено доказателство. Николай се смущавал от това, че няколко дни не бил спал от информациите в медиите, че е убиец. Разбрал за тях в Румъния, а после заминал за Истанбул.

"Той не е извършил това убийство. Неговите чисто човешки притеснения са, че вече е сочен в обществото като съпричастен. Ще мине един дълъг период, докато се разбере дали твърдяното от него е вярно. Това ще се случи в съда", добави Найденов.

Русинов се е съгласил с него да бъдат проведени и други процесуално-следствени действия, като вече му е извършено освидетелстване от вещо лице, за което той се е съгласил доброволно.

Найденов уточни, че не е имало дрога във фаталната нощ, а само концерт, весело прекарване на много млади хора в заведението. Адвокатът допълни, че клиентът му не е имал "бели петна" при разпита.

ИВА ГРИГОРОВА