Лили Иванова без пенсия за заслуги, дължи данъци

https://www.24chasa.bg/Article/980159 www.24chasa.bg
От млади до стари - всички ходят на концертите на Лили Иванова. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Примата на българската естрада Лили Иванова няма да получи пенсия за заслуги както други обичани наши певци, научи "24 часа".

Предложението на министъра на културата Вежди Рашидов тя да вземе най-високото възнаграждение за старост от 700 лв. не е преминало съгласувателната процедура с останалите министерства.

Основният мотив против бил, че Иванова дължи много данъци. По непотвърдена информация тя имала неплатени данъци за около половин милион лева.

В момента певицата получава социална пенсия от 105 лв. Тя се полага на всички граждани, които са навършили пенсионна възраст, но нямат осигурителен стаж. В подобно положение са повечето от старото поколение български музиканти.

Оказа се, че няма документи, които да удостоверяват, че имат внасяни осигуровки върху хонорарите си преди 1999 г.

Въпросът с недостойните старини на българските звезди бе повдигнат от вокала на група "Сигнал" Йордан Караджов преди година. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на културата и социалната политика да измислят вариант за пенсионирането на творците.

Направената проверка обаче показа, че това е невъзможно, тъй като няма основание, на което да ги пенсионират за полаган труд. Вежди Рашидов предложи да бъде създаден орден за заслуги с финансова премия, но поради липса на средства идеята му не бе реализирана.

Затова единственият вариант е отпускане на пенсия за заслуги, която трябва да се гласува ив парламента. За последните 5 г. едва 15 души обаче са взели такава. Последните двама са режисьорът Рангел Вълчанов и диригентката Росица Баталова.