Британският щам на коронавируса добил у нас мутация като на бразилския

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9809683 www.24chasa.bg
Проф. Тодор Кантарджиев

Разчитане на генома на изолиран от българин коранавирус показа, че британският вариант на вируса е добил една мутация, характерна за бразилския. Това каза за "24 часа" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни  и паразитни болести. Човекът е боледувал тежко и въпреки усилията на лекарите е починал. Мъжът е от столицата, във възрастовата група 80-90 г.

Такъв тип промени на коронавируса са докладвали САЩ и Европа - описани са 5 случая от Щатите и общо толкова от държави на нашия континент.

На въпрос какво трябва да се предприеме в България, за да се ограничат рисковете, проф. Кантарджиев даде 4 съвета.

Непременно трябва да се вземат и изследват вирусни проби от ваксинирани хора, които се разболяват, след като са минали над 15 дни от втората им инжекция. Същото важи и за хора, които боледуват повторно след доказана с PCR зараза преди време. Задължително е да се даде материал за изследване и от лица със симптоми на коронавирусна инфекция в рамките на 7 дни от завръщането им от чужбина. Същото се препоръчва след пребиваване във всяка от страните с т.нар. притеснителни варианти на мутациите - особено индийската. Националният център има възможност да разчита геномите и при нужда да предупреждава за промени в хода на епидемията.

"Установихме новата мутация при изследвания на SARS-CoV-2 чрез целогеномно секвениране от ново поколение на клинични проби взети от различни части на страната. Така за първи път в България засякохме мутацията от особено значение K417T, която присъства в британски вирусен вариант B.1.1.7 (VOC 202012/01). Тя е типична за бразилския вирусен вариант P1. Мъжът е боледувал тежко, прилагани са му дихателна реанимация и интензивно лечение", уточни проф. Кантарджиев. Той допълни, че мутациите K417N или K417T в протеина на шипа на вируса се появяват в няколко линии, K417N в линия B.1.351, открита в Южна Африка и мутацията K417T в линия P.1, възникнала в Бразилия. Числото в името им идва от позицията на 417-ата аминокиселина в спайк протеина, която се променя от лизин към аспарагин или треонин.

Смята се, че мутацията обуславя по-здраво свързване на вируса към посредническите клетъчни рептори. Според някои изследвания мутацията K417T може да се окаже трудна за преодоляване от имунната защита на ваксинирани и преболедували.

По-малкият брой тестове в последната седмица вероятно е резултат на измамно успокоение у хората, че сме приключили с опасността и можем да не спазваме дори елементарни мерки, коментира професорът.