Братята бомбаджии се издънили на полиграфа

https://www.24chasa.bg/Article/981918 www.24chasa.bg
Атанас Атанасов от ДСБ оглежда щетите от бомбата.

Ултрасът на "Левски" Веселин Ермалаев и брат му Павел са се издънили на детектора на лъжата, научи "24 часа". Те бяха заловени преди дни за взрива пред офиса на РЗС на столичния бул. "Ал. Дондуков" на 19 юли.

Полиграфът обаче показал, че Ермалаеви имат връзка и с бомбата пред офиса на ДСБ в кв. Илинден на същата дата. Изследването сочи, че 24-годишният Веселин е заложил взрива за РЗС, а 32-годишният му брат - този за ДСБ. Тротиловият еквивалент на адската машина бил 150 г.

Засега не е ясно кой е поръчал атентата, както и дали Павел и Веселин стоят и зад взрива пред редакцията на в. "Галерия".

Взривът изкърти металната врата на централата на РЗС. 
Снимки: Андрей Белоконски и Архив
Взривът изкърти металната врата на централата на РЗС. Снимки: Андрей Белоконски и Архив

След експлозиите пред партийните офиси директорът на ГДБОП Станимир Флоров обясни, че способът е сходен с този при "Галерия".

Съдебната охрана води Любомир Костадинов-Младежа. Фенове на
Съдебната охрана води Любомир Костадинов-Младежа. Фенове на "Левски" почти винаги идват в съда да го подкрепят.

Веселин Ермалаев е член на фракцията на сините "София-запад". Той и брат му са били арестувани в дома им в кв. Филиповци.

32-годишният Павел Ермалаев
32-годишният Павел Ермалаев

МВР обяви, че антимафиотите стигнали до братята след показания на очевидци за взрива пред офиса на Яне Янев. По описанията на свидетелите били изготвени фотороботи.

Феновете на
Феновете на "Левски" започнаха акция в подкрепа на братята.

И двамата задържани са криминално проявени за хулиганство, а Павел е осъждан за кражба. По дрехите и дланите на Веселин са открити следи от тротил. И двамата са задържани за 72 ч. Днес прокуратурата трябва да реши дали да пусне братята с по-лека мярка за неотклонение или да иска от Софийския градски съд да ги остави в ареста.

Братята живеели във Филиповци заедно с баба си. При ареста им антимафиотите прибрали за експертиза освен дрехите на Веселин и жакета и пантофите на бабата, научи "24 часа".

На двамата са предявени обвинения за унищожаване на имущество с взрив.

Според информирани малкият брат Веселин е трябвало да дава показания срещу хора, които не познава.

По данни на разследващите фен клубът “София-запад” е тясно свързан с бившата силова групировка ВИС-2, както и с нейните лидери Христофорос Аманатидис-Таки и Христо Вартерян-Исуса.

В момента в Софийския градски съд тече дело срещу т.нар. банда с чуковете за разпространение на наркотици и побоища. За тартори на бандата са обвинени Таки и Исуса, но и двамата изчезнаха от страната през 2008 г. За тяхното задържане има издадени европейски заповеди за арест. Друг член на фенклуба "София-запад" е също сред обвинямите в този процес - Любомир Костадинов-Младежа.

На първото заседание на делото срещу 11-членната банда ултраси от "София-запад" обградиха Съдебната палата с плакати в подкрепа на Костадинов. А на мач на "Левски" от предишното първенство на "Герена" от фракцията издигнаха плакати : "Свобода за Любо и Ицо."

Исуса е сочен за "лейтенант" на Таки и един от босовете на дрогата в няколко столични квартала.

В началото на юни 2009 г. полицията атакува два офиса на фенклуба "София- запад" в столичния кв. Люлин и на ул. "Цар Симеон". Според прокурори Исуса ползвал единия като личен офис.

По време на атаката на парламента през януари 2009 г. полицията твърдеше, че Исуса лично е плащал по 300 лв. на всеки от нападателите.

Тогава от "София-запад" излязоха с опровержение, в което твърдяха, че техният член Ицо Исуса не бил в България от няколко месеца.

ИВА ГРИГОРОВА, СТЕФАН ТАШЕВ

Фенове ги подкрепиха на мач на "Левски" снощи

Веселин и Павел имат алиби, обяви пред "24 часа" шефът на фенската фракция на "Левски" "София-Запад" Антон Калчев.

"Уликите срещу тях са смешни и няма да издържат в съда. Намерили са една блузка с качулка, по която открили следи от пиротехника. В нощта на инцидента, за който несправедливо обвиняват братята, един наш приятел имаше рожден ден. През цялата нощ Павел бе на въпросния рожден ден. А на него той и други момчета палиха факли. Ако вземат натривки и от другите, сигурно за всички ще кажат, че са бомбаджии. На гости на рожденика присъстваха 20 човека. Нека ги питат къде е бил Павел. Брат му също има алиби. Във въпросната нощ Веселин е бил вкъщи и е спял. Той живее във Филиповци с баба си. Нямат никакви доказателства срещу тях", твърди Калчев.

"Разследването пак е бутано в грешна насока. Това е поредното нареждане срещу нас, защото сме удобни. Бяхме удобни жертви и за предишната, и за сегашната власт. Сега се очаква бързо залавяне на виновници и незабавно се намират подходящите, макар и без вина. За да могат и органите, и потърпевшите от инцидента да са доволни", твръди шефът на "София-запад". "Така беше и на 14 януари 2009 г. Пак нашият фенклуб беше виновен за ексцесиите пред парламента", добави Калчев.

Той разкри, че Веселин Ермалаев е бил арестуван и обвинен без вина и преди около две седмици. Но после оправдан и пуснат заедно с още дузина запалянковци. "12-15 от нашите момчета тръгват към Съдебна палата преди дело срещу Любо (б.а. - Любомир Костадинов-Младежа). Минават през градинката до джамията. Там имало човек с приятелката си, който впоследствие се оказа турски гражданин. Той помислил, че гледат лошо гаджето му, хвърлил запалка по момчетата, а после извадил нож. В това време минал полицай. И по презумция започнал да арестува хората от по-голямата група. След 2 дни на съд чужденецът си признава, че той е нападнал първи, защото е помислил, че ще закачат приятелката му. И всички, в това число и Веселин, имат оправдателни присъди", разказа още шефът на "София-запад".

По време на футболната среща "Левски" - "Спартак" (Търнава) от третия предварителен кръг в Лига Европа на трибуните на "Герена" бяха издигнати транспаранти:

“Невинни. Истинските извършители са на свобода”. Така фенклубът започна мащабна кампания в цяла България в защита на двамата братя. В страната е подготвена и акция с брошури в подкрепа на арестуваните Веселин и Павел.

НАЙДЕН ТОДОРОВ