Демби давал 200 000 евро, за да убият Баретата

https://www.24chasa.bg/Article/982713 www.24chasa.bg
Охраната води в съдебна зала Димитър Вучев-Демби. СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Димитър Вучев-Демби е бил арестуван, защото не потвърдил изцяло показанията си срещу Златомир Иванов-Баретата, обясниха пред "24 часа" задържането му юристи.

Според запознати повдигнатите му 9 обвинения за отправяни заплахи за саморазправа с трима столичани и семействата им датират от 2009 г. Тогава той също убеждавал хора да застрелят Златко Баретата и да отстранят петима от сподвижниците му, сред които и дясната му рака Антон Савов-Мамата, с куршуми или взрив.

Процесът срещу него е след жалба на негов бивш авер - Димитър Йоневски, който също бе разпитван като свидетел по делото на Баретата. Йоневски разказа как от 2006 до 2009 г. Демби периодично го уговарял да убие Баретата и двама от най-приближените му - Мамата и Мартин Станков-Рашо. Казал, че ще му даде 200 000 евро. Йоневски отказал. Започнали заплахи срещу него и семейството му. От страх той всяка година ходел за по няколко месеца във Великобритания. Йоневски отказал да сложи и бомба пред заведение на приближен до Баретата в Долна баня.

Демби бе докаран в Софийския районен съд, който трябваше да реши дали да го остави за постоянно в ареста. До редакционното приключване на броя съдът не беше оповестил решението си.