21 от 240 депутати закриха сезона

https://www.24chasa.bg/Article/982723 www.24chasa.bg
Пленарната зала остана пуста в последния работен ден. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

21 депутати, или 12 процента от общия състав, останаха в пленарната зала в 13,30 ч на последното за сесията заседание. 143-ма обаче се регистрираха в 9,05 ч, но след това неотложни служебни дела ги отклониха от парламента. “Които не са тук, работят в кабинетите си в бившия Партиен дом”, извиняваха ги пресаташетата.

6-има министри отговаряха на депутатски въпроси, като най-много запитвания отметнаха земеделският Мирослав Найденов и здравният Стефан Константинов.

Най-стриктни бяха депутатите от Синята коалиция - последното заседание уважиха 12 от общо 14-те, начело с лидерите Мартин Димитров и Иван Костов. Най-малобройни пък бяха от “Атака” - едва 4-ма от 16. Нямаше го и лидера Волен Сидеров. Заседанието пропусна и шампионът по отсъствия Ахмед Доган. Не дойдоха 31 от ГЕРБ и 19 от Коалиция за България, което е почти половината от червената група.

Те обаче си имаха уважителна причина - подготовката за събора на Бузлуджа, на който щяха да се качват същата вечер. За сметка на това присъстващите социалисти бяха най-активни в залата - Антон Кутев, Мая Манолова и Спас Панчев търсиха отговори от не един министър. Отличникът вдясно бе синият д-р Ваньо Шарков. 1/3 от ДПС и по-малко от половината независими уважиха последния ден на сесията.

Липсващите от залата депутати от управляващото мнозинство пък избрали пред парламентарния контрол срещи с електората - например шефката на здравната комисия Десислава Атанасова в това време дала отчет пред избирателите си в Русе.

Независимо от оределите редици кюфтетата в парламентарния бюфет свършиха още в 12,15 ч. Същото се случи и със сандвичите в Клуба на народния представител. “24 часа” научи, че след като последните били ометени набързо, жените рязали и мазали втора партида филии.