Звук на кльонк подлудява сомовете в яз. “Кърджали”

https://www.24chasa.bg/Article/983944 www.24chasa.bg
Костадин Костадинов твърди, че уловът на сом е висш пилотаж в рибарството. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Кой е най-сигурният начин да се хване огромен сом?

"С кльонкане." Това ще ви отговорят веднага и без колебание на яз. "Кърджали".

Сомът се привлича със специфичен звук, предизвикан с помощта на кльонк - уред, наподобяващ бумеранг. Кльонкането е известно от векове, за авторството му спорят унгарски и руски рибари.

Без претенции за авторство обаче риболовът на едър сом чрез кльонк на яз. "Кърджали" набира все по-голяма популярност напоследък.

Добрите кльонкове се изработват ръчно. СНИМКИ: АВТОРЪТ

През летните месеци водоемът става притегателно място за десетки въдичари от страната. Според рибарски легенди по дъното му се спотайват гигантски екземпляри, надхвърлящи 200 кг.

Специфичният звук се получава, когато уредът се движи само с китката.

Предполагаемите чудовища карат все повече хора да зарязват традиционния риболов, за да се захванат с търсенето на големия сом.

"Това е висш пилотаж в риболова, защото сомът е най-хитрата риба", твърди Костадин Костадинов, който от години лови едрите риби на яз. "Кърджали".

Той е един от местните, които успешно използват кльонк при улова на сомове. Приспособлението има 3 части - дръжка, нож и пета. Може да се купи от рибарските магазини, но сомаджиите предпочитат ръчно изработените. Тяхната цена е 150-200 лв.

За направата на приспособлението се използва лека дървесина - орех, люляк, ясен или метална сплав. Според Костадин да се направи кльонк е цяло изкуство. Избира се качествено дърво без дефекти, което се извайва от майстора. Формата на кльонкане е от значение, както и това дали петата е плоска, вдлъбната или изпъкнала. Най-сигурният начин да се разбере дали уредът е качествен е, като се пробва в риболов.

Самото кльонкане представлява потапяне на уреда във водата под определен ъгъл и с определена сила. Те зависят от условията, в които става риболовът.

"Движението се извършва с помощта на китката, а при изваждането на кьонка се разнася специфичен звук, който привлича като магнит сомовете", разказва Костадин.

При потапянето във водата под петата на кльонка се образува въздушен мехур. Той се пука при изтегляне на уреда и се произвежда звук, който може да се чуе на 1-1,5 км.

Силната акустична вълна се разпространява и под водата.

Според едни кльонкането наподобява звуците на поглъщане на плячката от сома, други смятат, че имитират звук на разгонена женска.

"Може и да е нещо друго, знам ли", казва Костадин. Той обаче е категоричен в едно - кльонкането подлудява сома. "Правил съм експеримент в басейн. Пуснах няколко сомчета и след това започнах да кльонкам на повърхността. Рибата буквално полудя. Сомовете настръхнаха и започнаха да се мятат. На сутринта намерих 2 от тях извън басейна", разказва кърджалийският рибар.

Според него кльонкането гарантира улов, независимо дали въдицата се държи от опитен рибар или от лаик. Нужни са обаче години упорити упражнения, за да са достигне до чист и отчетлив звук.

"Кльонкам от 8-9 г., но продължавам да се усъвършенствам и да откривам различни детайли", твърди Костадинов. Според него най-удачният вариант е кльонкът да се потопи 3 пъти във водата, да се направи пауза от 10-15 секунди, след което се кльонка само веднъж. Процедурата се повтаря няколко пъти.

"Ако нищо не "удари" въдицата, значи не сме улучили сомското място и трябва да се придвижим на друго", обяснява Костадин. Той допълва, че като всеки хищник сомовете също си имат територии. Според рибаря едрата риба кълве най-често със силни и яки удари. "По принцип сомът първо зашеметява жертвата си с опашка и след това я улавя с уста", твърди кърджалиецът. Той разказва случай, в който е вадил сом, чиято опашка се е закачила на една от куките. Ваденето също не е просто.

"Нужно е време, за са се умори рибата", категоричен е Костадин. Според него за сом със средни размери са нужни 20-30 минути. В този период от време рибарят отпуска въдицата, после навива влакното обратно, докато уловът се опитва да се освободи.

"Сомът е много силно животно особено във водата", твърди рибарят. Той разказва безуспешен улов преди повече от 10 г.

"Хвана се сом, дълъг поне 2,5 м. Беше по-дълъг от лодката и сигурно тежеше поне 80 кг. Изпуснах го, защото бях неподготвен", признава сомаджията.

След този случай той подменя въдиците си, макарите и влакната с по-здрави и надеждни.

"Куките също са изключително важни. Те трябва да са големи и заострени. Комбинира се единична кука с тройка. На тях се закачва жива риба за стръв - най-често костур или распер с тегло 200-300 грама."

Костадин допълва, че задължителна част от оборудването е и канджата (метален ченгел с дръжка - б.а.), която се използва при изваждането на уловената риба. Другият препоръчителен атрибут е парашутът, който държи лодката неподвижна при по-ветровито време или на места с течение.

"При улов на сом човек трябва да бъде подготвен за всичко. Може да хванеш 10-килограмов екземпляр, може и 100", категоричен е Костадинов.

Той не отрича легендите за сомове чуводища в яз. "Кърджали", но посреща въпроса с широка усмивка. Пояснява, че едва ли някой ще може да хване риба над 100 кг.

"Едрите екземпляри са на дъното на водоема, където имат достатъчно раци за храна и не се налага да се издигат на повърхността", смята рибарят.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в