Газ в мазе! Изглежда като зла магия, но такива са фактите

https://www.24chasa.bg/Article/985996 www.24chasa.bg
Шахтите на канализацията на блоковете много често са в коридори без вентилация. СНИМКИ: СВЕТОСЛАВ ИВАНОВ

"Огнено кълбо изведнъж обгърнало детето. Пламъкът излязъл сякаш от нищото и се изгубил за секунди. Малкият изпищял и се втурнал назад към дядо си. Тичайки да се спасява, се промушил покрай ръцете на шокирания мъж и избягал извън мазето. Всичко изглежда като зла магия. И аз не мога точно да си го представя, но това са фактите. Имаме горим газ, източник на запалване и инцидент."

Това разказва вчера инспектор Герасим Гатев от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Търговище.

Той е един от хората, които са действали на място в блока, където 5-годишно дете пострада при възпламеняване на газ. Според първите заключения на спецове става дума за остатъчен газ, подобен на блатния, който се отделя в канализацията за отпадни води. Възпламенил се в мазето на жилищната кооперация.

Дори малко прозорче с решетки може да осигури въздух в мазето.

Гатев говорил и с дядото на 5-годишния Георги за страшната картина, която се разиграла пред очите му.

Химикът Валентин Йосифов и инспектор Герасим Гатев от Гражданска защита обясняват как е станал инцидентът.

Към 22 ч на 28 юли 5-годишният Георги решава да отиде с дядо си до мазето на блока , за да вземат нещо. Детето върви на 2-3 метра пред дядото. В ръцете си носи и играчката с и - светещо йо-йо с батерийки. Влизат в общия коридор, където се намират мазетата.

Дядото запалва първата крушка в тъмния коридор. Малко преди да посегне да светне и втора - пред очите му бликва друга светлина.

5-годишният му внук изведнъж е обгърнат от огнено кълбо, което секунди след това се дръпва и изчезва, сякаш не е съществувало. Детето е било точно над шахтата на канализацията, играело е с йо-йото, което е предизвикало искрата, нужна за подпалването.

Така спокойната семейна вечер се превръща в ужас. Писъкът на малкия прекъсва тишината. Сега Георги е в Клиниката по изгаряния във Военна болница във Варна и се възстановява, макар и мъчително.

Сигналът за инцидента е подаден едва в 2 ч през нощта, т.е. четири часа след случилото се. Работна група от специалисти от Гражданска защита идва на мястото на другия ден, но от газа, обгорил момчето, почти няма следа.

Хората от спасителната група са носили със себе си газ-анализатор, за да замерят концентрацията. В момента на тяхното мерене е установено наличие на изобутилен, но тогава той е бил под долната концентрационна граница на възпламеняване.

"Това означава, че ако човек запали клечка кибрит, нищо няма да се случи ден след инцидента", разказаха специалистите.

От взривната вълна се е строшил шперплатът, с който е бил затворен един от прозорците на мазето и то се е проветрило. Затова вече е безопасно.

"Направи ми впечатление, че мястото, където се намираше шахтата, беше като ниша. Нямаше никакво проветрение, аспирация. Точно там е било горенето. А източникът на запалването е играчката", казва инспектор Гатев.

"Газът изобутилен се отделя при гниене на битови отпадъци"

Тежък е и пада в ниското. Там се разстила. Няма мирис и не може да бъде усетен", обяснява химикът Валентин Йосифов.

Той е инспектор по радиационна, химическа и биологична защита на населението. Добавя, че изобутиленът е задушлив и експлозивен. Опасен е за човешкото здраве, защото може да се възпламени (както в случая с детето) или пък да задуши човека и да го отрови.

Специалистите обясниха, че този газ може да проникне пред пукнатини на шахтата или през капака. Стеле се долу по земята.

За да не стават подобни инциденти, те съветват живеещите в блока да почистват мазетата си по-често и да ги проветряват периодично, за да не се натрупват отлаганията.

Изобутилен уби работник в кладенец преди години

Преди 10-ина години същият този газ изобутилен, който обгори детето, уби работник от Търговище, който бе влязъл да копае кладенец на фирма, спомня си химикът Валентин Йосифов.

Копаейки, човекът стигнал до някаква тръба, закачил я с кирката и я пробил. Тя била от канализацията за отпадни води.

От нея излиза изобутилен и задушава човека, който се е намирал на дълбокото и имал малко въздух.

"Той почина в изкопа за кладенеца, а униформеният, който слезе долу да го извади, излезе навън като замаян", казва Йосифов.

Подобни опасности дебнели и в шахтите на кравефермите.

Специалисти казват, че работниците, които почистват улични шахти, също трябва да внимават. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От неловка среща очи в очи с бившия си любовник, който едва не я прати в гроба, се спаси красавицата Симона Тодорова! Тя можеше да се появи вчера в Бургаския окръжен съд на разпоредителното заседание срещу душманина си Михаил Станчев, но не намери сили да го стори. Това не попречи на младата дама да поиска от някогашната си тръпка 70 бона

Славата на българския спорт обсъдиха насред улицата топжурналистът Крум Савов и бившият президент на "Левски" – София, Томас Лафчис, видяха топпапараците на "България Днес". Легендарният вратар от близкото минало и Савов кахърно дискутираха драмите в родния футбол и гръмотевичните падения на българските национали на зеления килим.

Дегизирана на шопинг. Така топпапараците на "България Днес" изловиха певицата, дизайнер и текстописец Ваня Щерева. Русата авторка си напазарува, без да бъде разпозната от фенове, в столичен магазин, тъй като се бе скрила зад шапка с козирка, дълъг черен панталон и бяла риза, закопчана почти до брадичката.