Лихварят Буцата уби мъжа ми, ще се отърве

https://www.24chasa.bg/Article/986851 www.24chasa.bg
Съпругата Величка иска възмездие за убийството на Христо.

Не вярвам, че ще има възмездие за убийството на съпруга ми Христо. Лихварят Буцата го преби до смърт в центъра на Хасково посред бял ден, като куче. Сега убиецът е на свобода, обвинен е само, че неумишлено е умъртвил мъжа ми, без да иска. След толкова удари в главата нима не е знаел, че може го убие.

Това казва Величка Георгиева от Хасково. Съпругът й Христо загина на 28 юни, а медиите тогава съобщиха: "Лихвар удуши длъжника си." Всъщност мъжът загива, след като при побоя му е счупен гръклянът.

Буцата е задържан в полунощ на 28 юни и след 72 ч престой зад решетките е пуснат от ареста срещу парична гаранция.

На това място Христо Георгиев приседнал за малко на бордюра около градинката, преди да изгуби съзнание след побоя.
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И НИКОЛАЙ ГРУДЕВ
На това място Христо Георгиев приседнал за малко на бордюра около градинката, преди да изгуби съзнание след побоя. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И НИКОЛАЙ ГРУДЕВ

Христо и Величка Георгиеви се занимават с дребен бизнес, снабдяват с бански костюми търговци из цялата страна. Живеят в къща на центъра в Хасково. Имат три дъщери и както казва Величка - "живеехме за децата". И трите момичета са изучени, едното завършило компютърни технологии във Варна и вече работи в чужбина за реномирана западна компания. Семейството е задружно, обичат се, помагат си.

Христо с една от дъщерите си
Христо с една от дъщерите си

Преди 2-3 г. семейството, както и много други дребни търговци, изпитва финансови затруднения. Трябват им оборотни пари, за да купят стока.

Областният съдебен лекар на Хасково д-р Христо Еленски не може да си обясни защо близките на загиналия искат отстраняването му.
Областният съдебен лекар на Хасково д-р Христо Еленски не може да си обясни защо близките на загиналия искат отстраняването му.

Христо взел 2500 лв. заем от Буцата. Няма договор, разписки, всичко е по устна договорка.

"В продължение на година и половина му изплащахме всеки месец по 500 лв. Оттам нататък нямахме сили да продължим. За да прекратим отношенията си, му оставихме дори две коли - микробус "Мицубиши" и "Фолксваген Пасат". И пито-платено. Оказа се, че нито е пито, нито е платено", връща се назад Величка.

Буцата искал да продължат да му дават по 500 лв. всеки месец. "И ние плащахме лихви, бяхме изнудвани от него. Имаше моменти, когато ни звънеше посред нощ. Не е спрял да ни тормози. Обаждаше ми се и на мене, питаше къде е съпругът ми. Казвах му, че го няма, от страх. Дори и в момента ме е страх, че може да посегне на децата ми", разказва през сълзи Величка.

Понякога семейството нямало пари и отказвало да плаща на Буцата.

"Малко преди да убие съпруга ми, го беше заплашил, но Христо ми каза, че после ще ми обясни за какво става въпрос. Но така и не разбрах", обяснява Величка.

Съпругът й не е подавал жалби в полицията срещу Буцата, защото "не виждал смисъл".

На 28 юни следобед Христо и жена му се връщат в Хасково, след като са доставили стока. Мъжът хапва, бръсне се, облича се и излиза. Трябвало да говори с майстор за колата на брат му, която се развалила.

По време на разноса клиенти им върнали 50 евро и пътьом Христо може би е решил да ги обмени, но това са само предположения, тъй като никой не знае как се е озовал в чейндж бюрото на Буцата. За лош късмет кредиторът му бил там. Какво точно се е случило и как е започнало, трябва да изясни следствието.

"Буцата първо го е бил в чейндж бюрото. Казал на служителя: Донеси дървото. След това го е удрял навън, в нещо като тунел до бюрото. Христо сигурно е успял да се отскубне, защото Буцата продължил да го преследва и го нападнал трети път - тогава е нанесъл фаталния удар.

По някое време вечерта у нас дойде деверът ми и изведнъж каза, че Христо си отива. Съпругът ми е починал на място, но са го откарали в болницата", обяснява Величка.

Според нея побоят е станал пред очите на много хора, сред тях таксиметров шофьор и възрастен човек, който живеел над чейндж бюрото. Свидетелите обаче се страхували да говорят.

Величка не вярва, че разследването се води обективно и че ще има възмездие за Христо. Тя твърди, че в полицията малко след смъртта на съпруга й не е имало сигнал за убийството. "Защо не са задържали Буцата веднага, а ме чакат аз да им подам сигнал, след като Христо е бил пребит в центъра на Хасково пред свидетели", пита жената.

Докато били в полицията, отвън Буцата направил "демонстративно няколко кръгчета" с колата си. "Той просто се чувства всесилен. На местна почва всичко е обвързано", промълвява Величка.

Тя е възмутена от прокурорката по делото: "Отидохме един ден с девера ми да питаме как върви разследването, но тя ни изпъди по най-жестокия начин, дори не ни поднесе елементарни съболезнования."

Жената не може да си обясни жестокостта, с която е пребит съпругът й. Христо като човек не бил агресивен, нито конфликтен, винаги гледал "нещата да стават с хубавото, да няма дрязги".

"Съгласна съм - да има война, ще го преглътна, да е починал от някаква болест, но в центъра на Хасково да го убият, това не мога да го преглътна", казва Величка.

"Учудващо е, че е повдигнато обвинение за непредпазливо убийство. Жертвата е пребита зверски, ритан е в главата и по цялото тяло, нанесени са многобройни и интензивни удари", коментира Марин Марковски, адвокат на семейството.

"Има данни, че смъртта е предизвикана вероятно от задушаване, което означава счупване на подезичната кост. Всичко това ще се установи детайлно от тройната експертиза, но при всички случаи умисълът за престъплението се извежда от зверския побой, който е нанесен на Христо - налице е умишлено убийство.

Този, който рита и бие в областта на жизнено важни органи - главата и гърдите, иска да лиши от живот", допълни Марковски.

Семейството на Христо Георгиев е завело гражданско дело срещу Буцата и ще иска от него обезщетение от 300 хил. лв., съобщи адвокат Марковски.

По негово искане съдът е запорирал имоти на обвинения бизнесмен като обезпечение по иска.

Става дума за 2 апартамента и една голяма къща, уточни адвокатът. "Мога да прогнозирам, че ще реализирам правата на моите клиенти по делото", убеден е Марковски.

Прокуратурата: Дали е умишлено, ще кажем в края на разследването

Отказах отвода по делото на извършилия аутопсията на убития областен съдебен лекар на Хасково д-р Христо Еленски. В същото време уважих искането на защитата на починалия и назначих тройна съдебномедицинска експертиза. Постановлението обаче е отпреди 15 дни, така че изследването едва ли е готово. Освен това ме намирате в отпуск", каза наблюдаващият прокурор Дарина Славова пред "24 часа".

Заради оспорваното първоначално заключение за причините за смъртта и предполагаем умисъл за убийство тялото на 51-годишния търговец Христо Георгиев все още е във фризера на патоанатомията на местната болница.

"За евентуална преквалификация на обвинението ще може да се мисли чак след като дознанието си свърши работата и всички материали бъдат събрани", каза още обвинителката и намекна, че това едва ли ще стане в хода на разследването.

"До този момент квалификацията спрямо подзащитния ми остава същата - по член 124, ал. 1 на Наказателния кодекс. Не ми е известно да има искане за нова, а освен това е изтекъл едва половината от законния двумесечен срок за изготвянето на преписката. Няма освен това настояване за допълнителни процесуални действия, в които да е необходимо и потърсено моето участие", коментира адвокат Милен Тенев, защитник на 39-годишния Веселин Бъчваров-Буцата.

Съмненията за евентуална негова незаконна дейност като лихвар нямало да бъдат обект на настоящото дело, поясниха още магистрати.

Пряк свидетел на инцидента станал таксиджия от близката пиаца, имало още няколко случайни минувачи с противоречиви разкази за станалото и записи на охранителни камери, но не е сигурно дали са годни да послужат като доказателства в съда. (24часа)

Наредиха тройна медицинска експертиза

Съдебният лекар Христо Еленски, изготвил заключението за смъртта на Христо Георгиев, на основата на което е повдигнато обвинение за неумишлено убийство, е предубеден, защото е съсед на бащата на Буцата, твърдят близките. Затова те са поискали от прокурорката Дарина Павлова да назначи нова тройна експертиза.

Въпреки че не е съгласна с мотивите им, тя е разпоредила да се направи допълнителна тройна медицинска експертиза. В изготвянето й ще участват двама съдебни медици от София и въпросният експерт от Хасково. Близките се опасяват, че изследването ще се забави.

"За един месец във фризера ни искат по 30 лева на ден, вече сме събрали борч от 870 лева. Не можем да си погребем Христо", изплакаха близките на убития.

"Бях притискан от опечалените да се откажа от разследването", каза и съдебният лекар д-р Христо Еленски. Той недоумява защо му искат отвод. "Не знам какво имат против мен, след като аз дадох мнение за насилствена смърт, след което бе арестуван човек", допълни медикът.

Според него е напълно излишно трупът да продължава да стои в хладилника. Ключовите за смъртта органи - сърцето и счупеният гръклян, били отстранени и съхранени, Те били напълно достатъчни, за да могат и останалите двама доктори да направят компетентно заключение. (24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България