Сребърниците на Юда открити в с. Караново

https://www.24chasa.bg/Article/987374 www.24chasa.bg
Силвия Борисова - реставратор и консерватор, работи в гробницата при температура над 50°, но поставя всяка намерена вещ точно на мястото й. Така посетителите ще видят находките на терен - как точно е открит гробът с два комплекта оръжия, ризница, копия, колан, тоалетно сандъче, бронзови съдове, накити, канделабър, монети, чаши и др. СНИМКИ: БУЛФОТО

Знаете ли как може да вбесите археолога Веселин Игнатов? Като го попитате колко струват находките в гроба на тракийския воин аристократ, който той от 2 години разкопава в източната могила край новозагорското село Караново.

Игнатов ще се ядоса, защото за него всяко парченце керамика е безценно, и все пак ще ви даде един пример. В могилата са намерени две чаши. Подобна на тях, но без дъно и дръжка е била откупена от Британския исторически музей за 1,8 млн. паунда!

Е, нашите са с по-софт еротика - по тях има едни сипматични невинни еросчета. Докато оная си е направо порно - двама мъже се отдават на ласките си под погледа на любопитен наблюдател. Но епохата и майсторлъкът са си същите. Значи и цената е същата.

Чаша от гробницата - сребро с позлата
Чаша от гробницата - сребро с позлата

"Ако търсите сензация, пишете, че 20-те сребърни монети (от времето на Август и Тиберий), които са открити в тази гробница, са същите, с каквито е платено на Юда да предаде Христос. Е, има и една златна - тя е равна на останалите 10 по обменния курс от онова време", шегува се Игнатов. Шегата си е шега, но монетите наистина са си сребърници...

Ако археологът Веселин Игнатов (вдясно) беше
Ако археологът Веселин Игнатов (вдясно) беше "изтърбушил" Източната могила, цената щеше да е наполовина. Но нямаше да го има уникалният музей.

Преди няколко дни стана нещо безпрецедентно в България. Археолозите, начело с Игнатов, решиха да не "изтърбушат" една могила и да покажат всичко намерено в нея в музейна витрина, а да дадат възможност на ценителите на историята да се докоснат до нея в естествената й среда. (Иначе щеше да им излезе два пъти по-евтино, но нямаше да е автентично.) На място. Така, както са го оставили древните! Цената на лукса да го видим така не е малка. Обединена българска банка брои почти четвърт милион. Преди 2 г. пиарите на банката възкликнали - боже, какъв културен туризъм, кой ще отиде да гледа кокали! Археолозите първо били изкопали скелетите на конете, които са теглили колесницата на богаташа, положен в могилата. По-късно, когато се открила и гробница със 72 съдове и други вещи, нужни на покойника в отвъдното, банкерите преценили, че си струва да вложат в този проект. Уникален е. Така край с. Караново вече може да се види първата гробница, която наяве ще ви разкаже за едно аристократично тракийско погребение. Забележете тази подробност - наяве! Защото всяко нещо е там, където е било положено.

Реставрацията е на терен. Дори пепелта, която е останала след изгарянето на владетеля, който може и да е Реметалк III - последният одриски цар, личен приятел на император Клавдий, убит в резултат на заговор. Традициите повелявали да бъде изгорен. Набързо изграденият гроб показва, че живите са искали час по-скоро да се простят с този покойник.

Самият гроб е старателно разчистен под тоновете насипи на могилата. Тя е изключително интересна. "Срезът" на пръста показва, че е редена като "торта" - пласт черен слой, пласт жълта пръст, следва оранжев - сякаш оракул е предсказал на владетеля, че дори тази част от неговото погребение трябва да е красива.

Няма да ви заблуждаваме, ако посетите Караново - в гроба са копията на предметите, но няма съществена разлика. Изработени са с изключителна прецизност - няма да разберете, че "стъклото" е всъщност е... пластмаса. Автор е Силвия Борисова - нейни предмети има в световни музеи, а сега действа и по реставрацията на находките. Всяка находка е била заснета от всички възможни ъгли и затова сега си е точно на мястото. "Не може ли да има наблизо магазинче, в което да се купят сувенири от гробницата", питат първите посетители.

Оригиналите тепърва ще се реставрират, включително и в Германо-римския институт в Майнц. Това е изключително интересна метална ризница - сега е просто купчина метални брънки, колан, копия.

Цената на помощта от немците? Поискали са да правят копия, които да покажат на пътуваща изложба. Нашите хора са им дали почти всичко без чашите. Който иска да ги види, моля, да дойде в Караново. Това все пак е бъдещето на селото с 840 жители. Всички са 100% безработни. На година се раждат по около 20-30 ромчета. Ама и техните родители едва свързват двата края от сезонна работа. Е, някои от тях помагат на обекта с гробницата - изучили са се почти за екскурзоводи. Археолозите ги приемат като колеги.

Нещо зад кулисите - в гробницата не е изложен предмет, който няма аналог в световната археология - не защото не са искали да го покажат, а заради липса на време да се изработи копие. Това е ритон с глиганска глава. Археолозите интимно го наричат по между си "чайник". Всъщност, знаете ли, че ритонът не е чаша, която се оставя на масата без специална поставка? Отворът за пиене е в муцунката на животното, която е в долния му край. Ако не искате виното да се разлива, трябва да запушвате с пръст тази дупчица, казват познавачите на тракийските ритуали. Т. ест. всеки момент рогът да ви бъде в ръката и да не го пускате. Ха го оставите, ха се е разлял и амброзията ще изтече за тия, дето вече не са сред нас. Били са жадни, казват мъдрите...

Погребението на хора от ранга на този, който почива край Караново, не минава и без щедра почерпка. Останките показват, че на пиршеството, съпровождало пътуването в отвъдното на знатния покойник, са си похапвали главно дивеч - сърни, зайци, кеклици, фазани. Не липсват и домашни животни - теленце сукалче, прасенце, кокошки. Оказва се, че през I в. сл.Хр. са си разнообразявали трапезата с платика и рибка червеноперка. Има и нещо, което не трябва да се чете от любителите на лаещи - намерени са и кости от кученце. "Ако в бъдеще отворим ресторант с погребалното меню на аристократа, няма да предлагаме кучешко", казват предприемчиви местни хора.

Сред находките в гробницата има нещо много любопитно - сребърна лъжичка. Едната й част е предназначена за ядене на охлюви, а другата - на рохки яйца. И това ако не са гурмани... Едва ли е случайно, че точно тук е намерен и един любопитен ритон - той завършва с... рогца на охлюв Може би в него е било наливано вино, подходящо за похапване на слузестите пълзящи. Къде ли е чесънът? Френската кухня е направо засрамена от тракийците.

Хората в Караново обаче не знаят дали да се радват на могилата, сега вече музей - уникален, интересен, с потенциал да стане културна забележителност. Обезверени са, бедни, без мечти. Но за откриването на постройката, пазеща с пластмасов заслон уникалните открития, дойдоха всички - баби едва кретаха по стълбите, търчаха мургави малчугани... "Е, то могили по нашия край дал господ, но работа няма"- въздъхваха възрастни жени, които си хортуваха кой ще е кандидат за кмет. - Дано нещо покрай това откритие да се промени за селото." Най-малкото е фактът, че лично кметът на селцето Деньо Денев буквално с ръцете си е оправил пътя към могилата - сега към нея водят удобни стълби и достъпна пътека. Така е сложено началото на социализацията й и любопитните посетители ще могат да видят работата на археолози и реставратори на терен. Нещо, което досега е било свещена тайна на занаята. Пък дано гостите да се бръкнат и за някой лев... А г-н Игнатов гарантира, че могилата крие и други тайни - обичайно между гроба и колесницата лежат още артефакти от погребалния ритуал.