Първанов пусна вдовишките добавки, но със забележки

https://www.24chasa.bg/Article/988963 www.24chasa.bg
Георги Първанов

Президентът Георги Първанов издаде указ за обнародване на Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, приет от Народното събрание на 26 юли 2011 г., въпреки многобройните му несъвършенства, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Според Първанов връщането на закона за ново обсъждане от народните представители, които до края на август са във ваканция, ще засегне интересите и очакванията на някои категории граждани.

На първо място, ще пострадат вдовците/вдовиците, които очакват от началото на септември да получат увеличение от 20 на 26.5 на сто добавки от пенсията на починалия си съпруг/съпруга.

Ще бъдат засегнати и неправомерно получилите (според управляващите) обезщетения за отглеждане на дете майки, защото с приетия закон им се опрощават дължимите и възстановяват вече платените лихви.

Поради тези причини държавният глава не се възползвал от правото си да наложи отлагателно вето, въпреки че според него приетите промени не само не отговаряли на обществените очаквания, но било възможно да предизвикат значимо обществено недоволство сред пенсионерите.

Президентът счита, че с този закон не се помага на нуждаещите се от социална закрила пенсионери, майки, болни, работещи в тежки условия на труд и други категории лица, а само на част от тях.

Вече две години пенсиите не са увеличавани и индексирани и поради инфлацията те реално намаляват. Така, вместо адекватна грижа и закрила от държавата, пенсионерите са принудени да плащат допълнително високата цена на кризата и неспособността на управляващите да се справят с нея, счита Първанов.

Държавният глава многократно е заявявал, че категорично не приема политиката на управляващите да не прилагат от началото на техния мандат действието на разпоредбата на осигурителния кодекс, която предвижда всички пенсии да се осъвременяват ежегодно по т. н. швейцарско правило - с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на инфлацията през предходната календарна година, се казва в съобщението от пресслужбата.

И припомнят, че предложението от 25 октомври 2005 г. на президента Първанов, направено на кръглата маса "Пенсионната реформа в България - постижения, проблеми, перспективи", за въвеждане на швейцарското правило, е било подкрепено от организациите на пенсионерите, правителството и неговите социални партньори и прието с консенсус от политическите сили като възможно най-справедливата формула за индексация на пенсиите. С нея реално се защитавали пенсионните доходи на всички пенсионери, не се създавало противопоставяне и напрежение между възрастните хора и тя била подходяща даже и в условията на криза, защото изисквала сравнително малък и поносим годишен ръст на бюджетните разходи за индексация на пенсиите.

Вместо това, предизборно се увеличавали доходите само на една част от пенсионерите - на вдовците и вдовиците. Държавният глава бил убеден, че мнозинството от самотно живеещите възрастни заслужават и следва да бъдат подпомогнати приоритетно. Но имало и редица други групи пенсионери, които са крайно нуждаещи се и изнемогват в условията на криза, поради което неминуемо щяло да възникне остро напрежение и противопоставяне между самите пенсионери.

Държавният глава смята и че с приетите мерки не може да се разреши създадения през последните две години нормативен хаос с т.н. неправомерно получени обезщетения за гледане на деца, настанени в детски заведения и не може да се преодолее напрежението, което се създаде сред майките. Нещо повече - с приетите разпоредби проблемът щял да се задълбочи.

Според него от една страна очакванията на потърпевшите майки били да се опростят не само лихвите, а и главницата, но от друга решението противопоставяло майките на други социални групи, които също са получили неправомерно пенсии, болнични, обезщетения за безработица и др., и които също можело да поискат да им бъде опростена или върната лихвата.

Недопустимо е президентът Георги Първанов да прави политически изказвания, защото думите му звучат повече като мнение, отколкото като реална загриженост към всички български граждани. Това каза пред агенция „Фокус" Светлана Ангелова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика към 41-ото НС.

„Ние разбираме финансовите нужди на българските пенсионери, но за разлика от президента, мислим и за финансовата стабилност на държавата, за строежа на пътища, магистрали, за майките с деца, социалнослабите, за разкриване на нови работни места, подмяна на ВиК мрежата в цялата страна. Всички тези проблеми, които стоят пред държавата, трябва да разрешим до края на мандата си, защото сме поели ангажимент към всички български граждани и смятам, че ще успеем - това е по-важно", заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ.

  • 34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    34 хиляди за една решетка не са много. Резилът е голям!

    Няколко дни българските депутати упражняват дар слово (според наличностите) и политически патос по въпроса с новата желязна решетка на парадния вход на парламента, която трябва да ги пази от любовта народна. Оказа се, че формално щетата не е кой знае колко голяма. Решетката струва едни 34 хиляди лева. Което не е чак толкова много
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо