Учени: Кафето пази от болести на черния дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9925682 www.24chasa.bg
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

2-3 чашки на ден намаляват с 49% риска да умреш от тях

Учени установиха, че консумацията на кафе понижава риска от хронични заболявания на черния дроб и намалява смъртността от тях, съобщиха британските медии.

Специалисти от Университета в Саутхемптън са стигнали до този извод след голямо научно изследване на 500 000 души в продължение на 11 години. Доброволците от 40 до 69 години са разделени на пиещи поне по 2 кафета на ден (495 хиляди) и такива, които не консумират напитката (110 000). За десетилетие 3600 души в групата са развили чернодробни заболявания, 310 пациенти са починали от тях, а 1839 са

получили

синдром

омазняване

на дроба

В анализа са взети предвид фактори като индекс на телесна маса на участниците, употреба на алкохол и тютюнопушене.

Заключението на екипа е, че пиещите редовно всякакъв вид кафе са с 21% по-малко застрашени от хронични чернодробни болести и рискът да умрат от тях е 49% по-нисък от онези, които не го консумират.

Ободряващата напитка съдържа съставките кафестол и кахвеол – дитерпени, които при опити с животни са показали ефект срещу чернодробни възпаления, увреждащи този орган. Те се съдържат в по-големи количества у кафето на зърна, от което се приготвят еспресо, турско кафе и др. Но

и инстантното

кафе, и това

без кофеин също

имат полезно

действие

върху черния дроб. Кофеинът, от друга страна, действа срещу омазняването на дроба. Има данни, че се намалява и рискът от най-разпространения вид рак на черния дроб - hepatocellular carcinoma.

“Заключихме, че консумацията на по-големи количества кафе намалява риска черният дроб да заболее хронически или да затлъстее” (синдром, известен като стеатоза), казва д-р Оливър Кенеди, един от авторите на изследването. Той обаче предупреждава, че става въпрос за 3-4 чашки дневно.

По-големи

количества

не осигуряват

допълнителен

ефект

Въпреки резултатите от изследването учените не окуражават прекомерното пиене на кафе и съветват да се правят консултации с лекар, особено ако то не се препоръчва при други заболявания на пациента.

Хроничните чернодробни болести се превърнаха в голям световен проблем. Според британските здравни служби те са третата водеща причина за ранна смърт на Острова и фаталните случаи са нараснали с 400% от 1970 г. насам. Един на трима британци страда от несвързано с алкохол омазняване на черния дроб, много разпространено сред хората с наднормено тегло. Ако не се лекува, то води до хронични заболявания, сред чиито причини са също прекомерното пиене и вирусният хепатит.

Д-р Ванеса Хебдич от британския тръст по чернодробни болести предупреждава, че само кафето не е панацея срещу проблемите с този важен орган – трябват и други мерки: да не се прекалява с алкохол, да се спортува, да не се яде вредна храна, да се поддържа здравословно тегло.

Ползите от кафето изтъкна пред радио “Спутник” руската диетоложка Маргарита Корольова и посочи

идеалното време

за пиенето му

Според нея не трябва да го консумираме точно преди и веднага след ядене. Кафето със сутрешната закуска не е добър вариант, защото не се усвояват добре полезните вещества, постъпващи в организма с храната. Влошава се например процесът на преработка на желязото, цинка, магнезия, калция. Най-добре е да го пием между основните хранения – такъв подход съхранява не само полезните свойства на самата напитка, но и минералния баланс на тялото.

“Тази привичка трябва да стане нещо като ритуал - половин час преди хранене и един час след него”, съветва Корольова.

Колежката ѝ Елена Малишева изтъква ползата от пиенето на студено кафе в жегата. В него се съдържат полифеноли – съединения, които влияят върху кръвните клетки и предотвратявят образуването на тромби.