15 агенции 3 г. не могат да продадат един имот

https://www.24chasa.bg/Article/993094 www.24chasa.bg
Пернишкият квартал Мошино. Там се намира апартаментът, за който не се намира купувач 3г. Снимка: Светлана Стоименова

За 3 години над 15 агенции не могат да продадат гарсониера в Перник, оплака се читателка на "24 часа". Тя е подала жалба до етичната комисия за Националното сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ), с копие от която разполагаме. В нея жената изказва съмненията си, че става дума или за некомпетентност на брокерите, или за измама. Тя подозира агенциите, че умишлено не намират купувач, а я натискат да сваля цената, за да го купят техни близки.

Сагата започнала през юли 2008 г. Тогава жилището, което се намира в панелен блок в пернишкия квартал Мошино, било обявено за 50 000 лв. Собственичката на първата агенция, която го продавала, не успяла да му намери купувач няколко месеца. Тогава обяснила, че цената трябва да падне с около 15 000 лв.

"По-късно ми разказаха, че тя е пазела апартамента ми за нейни роднини. Разбрала се с още няколко местни брокери да водят на огледи всички, които не искат имот на 1-ия етаж, и да го крият от тези, които искат", твърди собственичката на имота.

"Предлагах апартамента, но след това дойде кризата и цените паднаха. Казах на госпожата, че или трябва да намали цената до 35 000 лв., или не мога да го предлагам повече", обясни брокерката.

Иван Велков, зам.-председател на НСНИ.

Имотът бил даден за продажба на други агенции в Перник. Собственичката се обърнала и към софийски. Те също не успели да й намерят купувач.

"Съмнявам се, че пернишките агенции пазеха имота ми за пернишки клиенти, а столичните - за софийски", казва жената. През 3-годишното ходене от компания на компания от една агенция признали, че отказват да посредничат за продажбата, защото не можели да се преборят с интригите, които се въртят около този апартамент, пише в жалбата. От друга агенция започнали да го рекламират, но за кратко, и бързо свалили офертата.

Брокерка от трета агенция признала, че още през лятото на 2008 г. търсела за клиент апартамент в района на първия етаж, но всичките й колеги отговаряли, че нищо не се предлага.

Близка до четвърта агенция споделила през пролетта на 2010 г., че продажбата е спряна през август 2009 г., но се планирала сделка с определен купувач през септември.

Представител на пета агенция казал, че шефът му поел ангажимент апартаментът да не се продава до края на лятото на 2010 г., когато негови хора щели да имат пари и да го купят.

От други агенции, с които перничанката се свързала през пролетта на 2011 г., я убеждавали да смъкне цената с 5000 лв. от исканите 30 000 лв. Тя направила проучване сред подобни обяви. То показало, че исканите 30 000 лв. са пазарни.

"Всяка година намирам сама по няколко купувачи, които се отказват от сделка в последния момент", недоумява дамата. В интернет пък се появила оферта, публикувана от пернишкия офис на голяма агенция на 24 юни 2011 г. "Приключила съм всички отношения с фирмата още в началото на август 2009 г., а лицето, посочено като брокер, отговарящ за офертата, не познавам", казва собственичката.

Репортер на вестника позвъни на посочените телефони, като се представи за купувач. Брокерът описа различен апартамент - на 7-и етаж в общежитие с роми. Учуди се, че се интересуваме, и предложи други имоти. Поискахме оглед за конкретния имот, но ни бе обяснено, че собствениците са майка и дъщеря, които работят до късно, и няма кой да ни отвори.

Ден по-късно позвънихме на брокерката като представители на вестника. Тя обясни, че е станало объркване - през цялото време говорела за друг апартамент, който предлага. Дори не знаела, че името и телефонът й стоят под оферата за жилището от въпросния казус.

Нейна колежка потвърди, че познава собственичката, и се учуди на оплакването. Обясни, че имат подписан договор отдавна, но продължава да важи. Спираме да предлагаме имот, ако клиентът ни каже изрично, бе обяснението.

Иван Велков, зам.-председател на НСНИ: Независим оценител може да каже реалната стойност

- Г-н Велков, може ли брокери да спъват сделка?

- Само собственикът може да реши на каква цена и на кого да продаде имота си. Брокерите могат само да съветват за цената, но нямат силата на накланят везните едностранчиво в нечия полза. Те са технически посредници, могат да подпомогнат сделката, но не и да създадават самостоятелно интерес към сделка или обратното - да го спират. Ако има договор между клиента и фирмата или брокера, в него трябва да са описани правомощията на посредника. Но самата сделка и условията се договарят между купувача и продавача.

Въпреки това, ако няколко брокерски компании казват, че цената трябва да се намали, вероятно са прави. В България около 20-30% от сделките минават през посредник, в по-голямата си част се случват след директно договаряне между продавачи и купувачи. Всеки може сам да потърси купувач за имота си. Има и достатъчно средства за безплатна реклама - сайтове, печатни медии, дори с директни обяви на автобусната спирка.

- Чували ли сте за други подобни оплаквания?

- Това е едно от основните оплаквания от страна на продавачите сега - че няма клиенти, че никой не харесва имота им, че трябва да намаляват цената, ако искат да го продадат.

Предлаганите апартаменти са десетки пъти повече от купуваните. Цената трябва да е обусловена от обективни фактори, а не да се формира на база на разговори със съседи и познати или оферти в интернет. Всеки имот има различна цена, колкото и еднакво да изглежда описанието. Тя зависи не само от квадратурата, но и от разпределението, състоянието и на самия имот, и на блока и входа.

Но дори и цената да е адекватна за имота, пак може дълго да не се намери купувач. Често срещано е дори и заинтересован кандидат да се откаже в последния момент от конкретна сделка.

- Какво бихте посъветвали човек, който се съмнява в коректността на агенциите?

- Най-добре е да провери колко е реалната стойност на имота - да плати за оценка от независим оценител. Срещу 100-200 лв. ще получи документ от специалист, който залага името и подписа си и е безпристрастен. Друг е въпросът на каква продажна стойност ще се договорят страните при сделка, но така ще имат обективен критерий при преговорите.

Освен това е добре човек да се обръща към агенции с репутация, които правят бизнес с дългосрочна визия, а не търсят бърз ефект от продажбата на 1-2 имота.

- И това не е гаранция за добро обслужване. Дамата се оплаква от една от най-големите компании у нас.

- Да, факт е, че в този бизнес има сериозен субективен фактор: големите структури не могат да предлагат едно и също качество, да контролират как се работи навсякъде. Ако човек не е доволен от конкретен служител, може да се обърне към друг представител, ако има оплакване от цяла агенция, може да отнесе сигнала си към НСНИ, ако тя е негов член.

Етичната комисия: Няма доказателства за измама

От жалбата не могат да се направят изводи за неетично поведение на брокери, защото липсват факти за укоримо поведение, от което са настъпили нежеланите последици.

Това е записано в отговора на етичната комисия към НСНИ по казуса. Оттам призовават собственичката на имота да представи доказателства, включително договори с изброените в жалбата агенции. Наличието на такъв договор с всички условия в него - цена, срокове и т.н., бил едно от основните изисквания на професионалните стандарти, които членовете на сдружението трябва да спазват.

Според етичната комисия оставало усещането, че жалващата се е работила само с устни договорки с брокерите.

Оттам определят твърдението, че апартаментът е пазен за определени клиенти, като недоказано. В писмото се казва още, че има основания да се смята, че вероятната причина за неуспешната продажба е извън брокерите или в разминаващата се преценка за стойността на имота и реалния пазар. (24часа)

Никой не следи как работят

Дейността на агенциите и брокерите на имоти не е регламентирана никъде. От години в бранша се говори за нуждата от закон или друг нормативен акт, който да въведе ред. Една от идеите бе регистрационен и дори лицензионен режим.

В момента всеки, който иска, може да започне работа като брокер и да си направи агенция. Никой не следи как работи, спазва ли професионални стандарти за услугата, има ли необходимите знания, квалификация, опит. Няма орган, който да контролира действащите в бранша. През миналата година бе въведен и у нас европейският стандарт за работата на брокерите и агентите, но формулировките в него са общи, а спазването му е препоръчително. (24часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,