Магазини глобяват крадци

https://www.24chasa.bg/Article/993728 www.24chasa.bg

Стотина лева глоба без съд, присъда или дори досег до полиция отнасят крадците, спипани в крачка с отмъкната стока от хипермаркет.

Това установи проверка на "24 часа" в столицата. Големите вериги, подобно на банки, залагат на видео-наблюдение, жива охрана и на не много големи табели на входа, които почти никой не чете. Именно въпросните табелки, които нямат нищо общо със закона за МВР или с Наказателния кодекс, на практика превръщат хипермаркета в отделна институция. Там, подчинени на Търговския закон и на волята на собственика, важат други правила.

Така, прекрачвайки прага, вие се съгласявате да бъдете претърсени от частните гардове, да заплатите откраднатата от вас стока в троен размер, да подпишете запис на заповед, че дължите пари на фирмата, или да се бръкнете в джоба за глоба в определен размер. Това пише на табелките, на които никой не обръща внимание.

Подобни табели има на входовете на всеки хипермаркет. Така на практика се счита, че клиентът се е запознал с условията за пазаруване в магазина и подлежи на санкции по Търговския закон. Често след заплащане на глобата охранителите не викат полиция, както са длъжни по закон.
Подобни табели има на входовете на всеки хипермаркет. Така на практика се счита, че клиентът се е запознал с условията за пазаруване в магазина и подлежи на санкции по Търговския закон. Често след заплащане на глобата охранителите не викат полиция, както са длъжни по закон.

Ако крадците откажат да се подчинят на правилата на магазина, се вика полиция. Куриозното в случая е, че отново ги заплашва само глоба, и то много по-малка, отколкото наказанията, налагани от магазините.

Магазини глобяват крадци

Какви хора обаче най-често посягат към рафтовете за стока "на аванта" и какво се краде най-често? Според запознати с дългогодишен опит в охранителния бранш скъпите колбаси, риба и сирена са сред най-предпочитаните стоки от крадците.

Магазини глобяват крадци

Те се крият лесно под дрехите, а цената им е висока. Наскоро гардове в голяма верига спипали ромка, която успяла да скрие по себе си 8 парчета пастърма. Друг често срещан номер е да се укриват продукти сред обемисти ролки с тоалетна хартия.

Добри Василев от столичното 9 РПУ обяснява кой и какво краде най-често от хипермаркетите. 
СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Добри Василев от столичното 9 РПУ обяснява кой и какво краде най-често от хипермаркетите. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Щом видят някого да тъпче количка предимно с хартия, гардовете стават особено бдителни - сред топовете лесно се крият дезодоранти и друга скъпа козметика.

Крадците рядко ползват помощни средства, но някои от тях са хващани със специални торбички от плат, в които пускат плячката. Основно камери ловят ловките престъпници, но за "мъртвите зони" без обективи се грижат специално обучени охранители. Те са цивилни и допреди време фирмите наемаха за целта пенсионирани полицаи. Мъжете обаче все пак бият на очи и лесно се разпознават от опитните в занаята. Затова отскоро охранителите залагат за тази цел на млади момичета, които не могат да бъдат отличени от клиентите.

След като потенциалният крадец бъде забелязан, охраната не се намесва веднага. Това е така, защото на практика кражба няма, докато той не се опита да мине през касата, без да плати.

"В самия обект реално охраната се осъществява от частните охранители. Когато някой бъде забелязан да взема стока и да си я слага в джоба, започва неговото следене.

Ако сте влезли без количка, вземете няколко шоколада и си ги сложите в джоба, охранителите няма веднага да се нахвърлят върху вас. Всичко зависи от това какво ще направите на касата. Ако ги извадите и платите - няма проблем", обяснява шефът на Охранителна полиция към 9-о РПУ Добри Василев.

Той отговаря за територията с най-много хипермаркети в София - за тези в кварталите Люлин и Връбница. От началото на годината на униформените са били предадени 147 крадци от общо 23 магазина. Рекордът по предадени на полицията държи "Кауфланд", който има два магазина в района. Там са били спипани 34 души.

Дали обаче винаги крадецът минава и през полицията ? Оказва се, че това далеч не е така. След като нарушителят мине касата, го спират гардовете. Те го отвеждат в специална стая за проверка на багажа. Повечето спипани се държат хладнокръвно и не вдигат скандали - номерът, че са забравили нещо в джоба си, не минава.

Като правило носят и личните си карти. Някои звънят на хора от вън - да се консултират какво да правят.

Повечето имат достатъчно пари, за да платят стоката, която са откраднали, и глобата по съответните правила на магазина.

Някои охранителни фирми имат практика да снимат заловените и така те стават персона нон грата за дадената верига.

По направените фотоси охранителите се обучават да дебнат нежеланите клиенти, ако те пак посетят магазина. Ако нямат у себе си достатъчно пари, заловените се подканят да подпишат запис на заповед, че дължат пари на фирмата.

Едва когато откажат, се вика полиция. Най-вероятно заради това охранителите и униформените дават различни профили на "крадец на стока". "Най-често хората крадат от глад, става дума за парче салам, не за скъпа стока", обяснява Добри Василев.

Според него има и хора, които крадат системно, но те са предимно наркомани. Заради най-често скромната сума на откраднатото, в участъка също наказват с глоба. Размерът й е между 5 и 100 лв. и се определя от началника на районното.

Така на практика хипермаркетите прибират парите от богатите, а бедните дават на полицията.

"Абсолютно недопустимо е да не бъдем уведомени за всички случая на кражба. Правим системни проверки, но никой не може да каже в колко случаи сме били уведомени, а в колко - не. Право на магазините е да глобяват крадците, но при всички случаи трябва да уведомят и нас", категоричен е Василев.

Напоследък обаче апашите зарязали класическата схема, защото измислили по-безопасен метод - смяна на баркода.

За такъв случай наскоро алармирали от "Метро". На касата случайно бил спипан клиент, които залепил на солидна опаковка с пушена сьомга баркод от скумрия. Полицията и охранителите обаче били безсилни - нямало начин да се докаже, че именно той е подменил етикета.

Според униформените далеч по-опасни са кражбите от паркингите около големите магазини. Заради икономии собствениците им не изпълняват предписанията на полицията да монтират камери. Така понякога изчезват цели автомобили или скъпа, току-що закупена техника.

В пазарните дни пък джебчийки налитат към кесиите на клиентите, докато пазаруват. Ловките жени не се хващат нито на камерите, нито от охранителите. За това в големите магазини по време на укенда патрулират цивилни ченгета, които познават всяка джебчийка в София. Ако не ги спипат в крачка, те просто ги водят в районното за профилактика.

“Шоколадовите братя” вилнеят в “Т-Маркет”

Двама наркомани, специализирани в кражба на шоколади, били спипани миналата седмица, докато се опитвали да изнесат цяла раница с лакомства от магазин на "Т-Маркет".

В края на миналия месец ревизия установила, че от магазина на веригата в Люлин липсват 40 шоколада "Милка". Когато прегледали записите, охранителите видели, че двама души за секунди пълнят сладката стока в раница. Тогава те успели да се измъкнат.

След време обаче бдителните гардове ги забелязали в друг магазин. Когато усетили, че са засечени, те побягнали. Само единият обаче успял да се измъкне. От полицията обясниха, че двамата са обикаляли по магазините на веригата в цяла София. (24часа)

Дядо си “купил” плазма, без да знае

Възрастен мъж, решил да зарадва своя позната с миксер, неочаквано се оказал собственик на суперскъп плазмен телевизор, без той да знае.

Дядото бил подмамен от кюстендилски роми, че ще му уредят промоция, но им трябва личната му карта.

Доверчивият старец се съгласил. Измамниците веднага отърчали до лизингов офис в магазина и купили на негово име плазмен телевизор за 2000 лв.

След месец ужасеният човечец получил сметката по пощата.

За щастие, измамниците били заловени и на мъжа не се наложило да изплаща техниката от скромната си пенсия. (24часа)