Руши зазижда хазяйката си в стената

https://www.24chasa.bg/Article/996107 www.24chasa.bg
Режисьорът Емил Христов дава наставления на "агент" Руши Видинлиев. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

"Трябва да е елегантен план. Този е разпасан. Дайте джаджите в кадър! Да ги виждам. Да го направим. Ей така! Буф! Буф!"

Такива реплики летят като картечни откоси от устата на Емил Христов, ефектно увил около врата си арабски шал. Известният оператор, снимал едни от най-добрите български филми, се е наел с нова роля - да бъде режисьор. Кълне се, че е лудница, че това му е за първи и последен път. Но не могъл да откаже на приятеля си от училище Владислав Тодоров - автор на сценария на филма "Цинкограф" - черна комедия с елементи на психотрилър, и продуцент на лентата. Снимките в София започнаха вчера в студио "Ню Бояна филмс", като преди това камерата се завъртя за малко и на голф игрище край Балчик. Оттук нататък до средата на септември, когато трябва да приключи снимачният период, действието ще се развива в студиата на киноцентъра и из столичните улици. Вероятно ще видим филма в края на 2012 г.

"Бързо ми дайте мокри кърпички", изисква режисьорът, потопил се в презатоплената атмосфера на сценичната площадка. Носят ги веднага. А неговата "роля" на оператор поема Крум Родригес. Никой не му завижда - няма по-прецизен човек за снимките от режисьор, който е бил зад камерата...

"Емил прие, защото, докато работихме по "Дзифт", създадохме много добър екип. Ние сме съученици и съмишленици. Явор Гърдев (режисьорът на "Дзифт") пое сериозни ангажименти за театрални постановки в Русия и не можа да се освободи за снимките на "Цинкограф". Радвам се, че Емо се нае да го замести", признава сценаристът и на двете ленти Владислав Тодоров. Той успява да съчетае работата си на университетски лектор в САЩ (от 1991 г. преподава културна история на Източна Европа и Русия, доктор е на философските науки на Пенсилванския университет - бел. авт.) със снимките на филма. Спокоен е, защото сценарият има подкрепата на фестивалите в Солун, Сараево, Кан. Помага му и синът му, учил визуални изкуства.

Сценаристът на "Цинкограф" Владислав Тодоров в компанията на шефа на "Ню Бояна филмс" Дейвид Варод (вдясно), който не пропусна първия снимачен ден на лентата.

Софийският "прощъпалник" на лентата започва с интересна сцена. Действието се развива в тайна стая, в която героят Батко Стаменов си е направил тайна лаборатория и картотека - вид паралелен архив на Държавна сигурност. В ролята на бившия агент, разочарован, че вече е излишен на системата, след тежък кастинг е избран Руши Видинлиев. Певецът бил избран консенсус, казаха и Тодоров, и Христов. Сега му се налага да играе параноичен шпиономан.

На снимката вдясно - Актрисата Василена Гецкова (вляво) е последен курс в НАТФИЗ, героинята й е влюбена в Батко. Неговата голяма страст обаче е Йовка - Ирена Милянкова.

За снимките е облечен като примерен партиен член от 50-те години - бяла риза, тъмносиньо пуловерче без ръкави. Гримьорите грижливо са направили на носа му кървава рана като от одрано. В паузата прескача до гримьорната си. С усмивка прегръща и целува актрисата Ирена Милянкова, която играе неговата любима Йовка.

Данчето Йовева играе хазяйката на агента от ДС. Тя е от т.нар. натуршчици и ще има няколко минути кинослава.

"Руши ни трябва за този кадър, да идва, като го подготвите", чува се от уокитокито на една от гримьорките. "Руши още не е подготвен", промърморва той и набързо си свива цигара, бъбрейки с колежката си.

В съседната гримьорна по пеньоар и с тежък грим стои г-жа Трибаджакова, дамата, която дава на тайния агент квартира под наем. После той й се отплаща, като я убива и зазижда в стената заедно с един от нейните "любимци" - препарирана животинка.

"Нищо особено, Трибаджакова обича само дребни гризачи", шегува се Данчето Йовева, наела се да изиграе ролята на хазяйката жертва. Тя доста се притеснява от камерата и вниманието - иначе работата й е портиер в НАТФИЗ. Но се справя отлично, хвалят я професионалистите.

Батко създава лична ДС

Pоманът "Цинкограф", наречен на кодовото име на агент от Шести отдел, разкрива пътя на Батко Стаменов, чийто девиз е „Живей опасно!". Затова той рискува да продаде душата си на Държавна сигурност и разработва задачите си с много старание и изобретателност. Авторът Владислав Тодоров признава, че е работил успоредно и върху сценарий за филм, и върху книгата, набирайки кураж от успеха на лентата по негов текст "Дзифт". Батко Стаменов работи по задачите си за Държавна сигурност с въображение и жар.

Въпреки това перестройката го прави непотребен и той е дезактивиран. Конспиративната дейност е необходимост за него и той решава да продължи да я упражнява тайно и разрушително като вирус в системата, създавайки свой паралелен отдел на ДС със собствена мрежа от информатори. След промените архивът с техните донесения се превръща в адска машина на политически абсурди и задъхано действие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,