Руши зазижда хазяйката си в стената

https://www.24chasa.bg/Article/996107 www.24chasa.bg
Режисьорът Емил Христов дава наставления на "агент" Руши Видинлиев. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

"Трябва да е елегантен план. Този е разпасан. Дайте джаджите в кадър! Да ги виждам. Да го направим. Ей така! Буф! Буф!"

Такива реплики летят като картечни откоси от устата на Емил Христов, ефектно увил около врата си арабски шал. Известният оператор, снимал едни от най-добрите български филми, се е наел с нова роля - да бъде режисьор. Кълне се, че е лудница, че това му е за първи и последен път. Но не могъл да откаже на приятеля си от училище Владислав Тодоров - автор на сценария на филма "Цинкограф" - черна комедия с елементи на психотрилър, и продуцент на лентата. Снимките в София започнаха вчера в студио "Ню Бояна филмс", като преди това камерата се завъртя за малко и на голф игрище край Балчик. Оттук нататък до средата на септември, когато трябва да приключи снимачният период, действието ще се развива в студиата на киноцентъра и из столичните улици. Вероятно ще видим филма в края на 2012 г.

"Бързо ми дайте мокри кърпички", изисква режисьорът, потопил се в презатоплената атмосфера на сценичната площадка. Носят ги веднага. А неговата "роля" на оператор поема Крум Родригес. Никой не му завижда - няма по-прецизен човек за снимките от режисьор, който е бил зад камерата...

"Емил прие, защото, докато работихме по "Дзифт", създадохме много добър екип. Ние сме съученици и съмишленици. Явор Гърдев (режисьорът на "Дзифт") пое сериозни ангажименти за театрални постановки в Русия и не можа да се освободи за снимките на "Цинкограф". Радвам се, че Емо се нае да го замести", признава сценаристът и на двете ленти Владислав Тодоров. Той успява да съчетае работата си на университетски лектор в САЩ (от 1991 г. преподава културна история на Източна Европа и Русия, доктор е на философските науки на Пенсилванския университет - бел. авт.) със снимките на филма. Спокоен е, защото сценарият има подкрепата на фестивалите в Солун, Сараево, Кан. Помага му и синът му, учил визуални изкуства.

Сценаристът на "Цинкограф" Владислав Тодоров в компанията на шефа на "Ню Бояна филмс" Дейвид Варод (вдясно), който не пропусна първия снимачен ден на лентата.

Софийският "прощъпалник" на лентата започва с интересна сцена. Действието се развива в тайна стая, в която героят Батко Стаменов си е направил тайна лаборатория и картотека - вид паралелен архив на Държавна сигурност. В ролята на бившия агент, разочарован, че вече е излишен на системата, след тежък кастинг е избран Руши Видинлиев. Певецът бил избран консенсус, казаха и Тодоров, и Христов. Сега му се налага да играе параноичен шпиономан.

На снимката вдясно - Актрисата Василена Гецкова (вляво) е последен курс в НАТФИЗ, героинята й е влюбена в Батко. Неговата голяма страст обаче е Йовка - Ирена Милянкова.

За снимките е облечен като примерен партиен член от 50-те години - бяла риза, тъмносиньо пуловерче без ръкави. Гримьорите грижливо са направили на носа му кървава рана като от одрано. В паузата прескача до гримьорната си. С усмивка прегръща и целува актрисата Ирена Милянкова, която играе неговата любима Йовка.

Данчето Йовева играе хазяйката на агента от ДС. Тя е от т.нар. натуршчици и ще има няколко минути кинослава.

"Руши ни трябва за този кадър, да идва, като го подготвите", чува се от уокитокито на една от гримьорките. "Руши още не е подготвен", промърморва той и набързо си свива цигара, бъбрейки с колежката си.

В съседната гримьорна по пеньоар и с тежък грим стои г-жа Трибаджакова, дамата, която дава на тайния агент квартира под наем. После той й се отплаща, като я убива и зазижда в стената заедно с един от нейните "любимци" - препарирана животинка.

"Нищо особено, Трибаджакова обича само дребни гризачи", шегува се Данчето Йовева, наела се да изиграе ролята на хазяйката жертва. Тя доста се притеснява от камерата и вниманието - иначе работата й е портиер в НАТФИЗ. Но се справя отлично, хвалят я професионалистите.

Батко създава лична ДС

Pоманът "Цинкограф", наречен на кодовото име на агент от Шести отдел, разкрива пътя на Батко Стаменов, чийто девиз е „Живей опасно!". Затова той рискува да продаде душата си на Държавна сигурност и разработва задачите си с много старание и изобретателност. Авторът Владислав Тодоров признава, че е работил успоредно и върху сценарий за филм, и върху книгата, набирайки кураж от успеха на лентата по негов текст "Дзифт". Батко Стаменов работи по задачите си за Държавна сигурност с въображение и жар.

Въпреки това перестройката го прави непотребен и той е дезактивиран. Конспиративната дейност е необходимост за него и той решава да продължи да я упражнява тайно и разрушително като вирус в системата, създавайки свой паралелен отдел на ДС със собствена мрежа от информатори. След промените архивът с техните донесения се превръща в адска машина на политически абсурди и задъхано действие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Студенти здравеняци теглиха лек автомобил, пълен с мажоретки! Това беше една от най-атрактивните дисциплини в десетото издание на състезанието по силов многобой "Силен мъж". В нестандартната надпревара се включиха 7 студенти от русенския университет "Ангел Кънчев", а победител стана Александър Танасов, първокурсник в специалност "Кинезитерапия".

Краят на април е най-доброто време за риболов на линове. Тази риба е истинска находка, тъй като в последните години се среща доста рядко у нас. Предпочита стоящи води, заблатени язовири и езера с много растителност и ниско количество на кислород. Линовете са изключително красиви риби с маслиненозелен цвят на кожата. Нямат люспи, а слузесто тяло.

Вършим повече работа за туризма от чужди актьори и спортисти КОЙ Е ТОЙ Николай Овчаров е роден на 19 юли 1957 г. във Велико Търново, син е на археолога проф. д-р Димитър Овчаров. Завършва история в Софийския университет. Заради усърдната си работа през годините и приключенския дух е наричан Българския Индиана Джоун.