Руши зазижда хазяйката си в стената

https://www.24chasa.bg/Article/996107 www.24chasa.bg
Режисьорът Емил Христов дава наставления на "агент" Руши Видинлиев. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

"Трябва да е елегантен план. Този е разпасан. Дайте джаджите в кадър! Да ги виждам. Да го направим. Ей така! Буф! Буф!"

Такива реплики летят като картечни откоси от устата на Емил Христов, ефектно увил около врата си арабски шал. Известният оператор, снимал едни от най-добрите български филми, се е наел с нова роля - да бъде режисьор. Кълне се, че е лудница, че това му е за първи и последен път. Но не могъл да откаже на приятеля си от училище Владислав Тодоров - автор на сценария на филма "Цинкограф" - черна комедия с елементи на психотрилър, и продуцент на лентата. Снимките в София започнаха вчера в студио "Ню Бояна филмс", като преди това камерата се завъртя за малко и на голф игрище край Балчик. Оттук нататък до средата на септември, когато трябва да приключи снимачният период, действието ще се развива в студиата на киноцентъра и из столичните улици. Вероятно ще видим филма в края на 2012 г.

"Бързо ми дайте мокри кърпички", изисква режисьорът, потопил се в презатоплената атмосфера на сценичната площадка. Носят ги веднага. А неговата "роля" на оператор поема Крум Родригес. Никой не му завижда - няма по-прецизен човек за снимките от режисьор, който е бил зад камерата...

Сценаристът на
Сценаристът на "Цинкограф" Владислав Тодоров в компанията на шефа на "Ню Бояна филмс" Дейвид Варод (вдясно), който не пропусна първия снимачен ден на лентата.

"Емил прие, защото, докато работихме по "Дзифт", създадохме много добър екип. Ние сме съученици и съмишленици. Явор Гърдев (режисьорът на "Дзифт") пое сериозни ангажименти за театрални постановки в Русия и не можа да се освободи за снимките на "Цинкограф". Радвам се, че Емо се нае да го замести", признава сценаристът и на двете ленти Владислав Тодоров. Той успява да съчетае работата си на университетски лектор в САЩ (от 1991 г. преподава културна история на Източна Европа и Русия, доктор е на философските науки на Пенсилванския университет - бел. авт.) със снимките на филма. Спокоен е, защото сценарият има подкрепата на фестивалите в Солун, Сараево, Кан. Помага му и синът му, учил визуални изкуства.

На снимката
вдясно - Актрисата Василена Гецкова (вляво) е последен курс в НАТФИЗ, героинята й е влюбена в Батко. Неговата голяма страст обаче е Йовка - Ирена Милянкова.
На снимката вдясно - Актрисата Василена Гецкова (вляво) е последен курс в НАТФИЗ, героинята й е влюбена в Батко. Неговата голяма страст обаче е Йовка - Ирена Милянкова.

Софийският "прощъпалник" на лентата започва с интересна сцена. Действието се развива в тайна стая, в която героят Батко Стаменов си е направил тайна лаборатория и картотека - вид паралелен архив на Държавна сигурност. В ролята на бившия агент, разочарован, че вече е излишен на системата, след тежък кастинг е избран Руши Видинлиев. Певецът бил избран консенсус, казаха и Тодоров, и Христов. Сега му се налага да играе параноичен шпиономан.

Данчето Йовева играе хазяйката на агента от ДС. Тя е от т.нар. натуршчици и ще има няколко минути кинослава.
Данчето Йовева играе хазяйката на агента от ДС. Тя е от т.нар. натуршчици и ще има няколко минути кинослава.

За снимките е облечен като примерен партиен член от 50-те години - бяла риза, тъмносиньо пуловерче без ръкави. Гримьорите грижливо са направили на носа му кървава рана като от одрано. В паузата прескача до гримьорната си. С усмивка прегръща и целува актрисата Ирена Милянкова, която играе неговата любима Йовка.

"Руши ни трябва за този кадър, да идва, като го подготвите", чува се от уокитокито на една от гримьорките. "Руши още не е подготвен", промърморва той и набързо си свива цигара, бъбрейки с колежката си.

В съседната гримьорна по пеньоар и с тежък грим стои г-жа Трибаджакова, дамата, която дава на тайния агент квартира под наем. После той й се отплаща, като я убива и зазижда в стената заедно с един от нейните "любимци" - препарирана животинка.

"Нищо особено, Трибаджакова обича само дребни гризачи", шегува се Данчето Йовева, наела се да изиграе ролята на хазяйката жертва. Тя доста се притеснява от камерата и вниманието - иначе работата й е портиер в НАТФИЗ. Но се справя отлично, хвалят я професионалистите.

Батко създава лична ДС

Pоманът "Цинкограф", наречен на кодовото име на агент от Шести отдел, разкрива пътя на Батко Стаменов, чийто девиз е „Живей опасно!". Затова той рискува да продаде душата си на Държавна сигурност и разработва задачите си с много старание и изобретателност. Авторът Владислав Тодоров признава, че е работил успоредно и върху сценарий за филм, и върху книгата, набирайки кураж от успеха на лентата по негов текст "Дзифт". Батко Стаменов работи по задачите си за Държавна сигурност с въображение и жар.

Въпреки това перестройката го прави непотребен и той е дезактивиран. Конспиративната дейност е необходимост за него и той решава да продължи да я упражнява тайно и разрушително като вирус в системата, създавайки свой паралелен отдел на ДС със собствена мрежа от информатори. След промените архивът с техните донесения се превръща в адска машина на политически абсурди и задъхано действие.