Пенсионер простреля дете, вдигало шум

https://www.24chasa.bg/Article/996679 www.24chasa.bg

65-годишният Арам Микалян откри огън с малокалибрена пушка по група деца, които вдигали шум пред входа му.

По чудо повечето хлапета се отървали невредими, но едно момче е ранено. 11-годишният Теодор Григоров е прострелян в коляното, съобщиха от МВР. От “Пирогов" уточниха, че няма опасност за живота му, но възстановяването ще отнеме повече от месец.

Пенсионерът налетял с оръжието в столичния кв. Свобода към 15 ч във вторник.

Намереното в дома на Микалян оръжие.
Намереното в дома на Микалян оръжие.

"Теди за втори път излиза с децата да си играе пред блока и да се случи такова нещо! Не мога да повярвам, че има такива хора - да стрелят по деца", кършеше ръце вчера бабата на пострадалото момче - Дора. Внукът й дошъл на гости, но през повечето време седял пред компютъра и не излизал навън. Във вторник се заседял с приятели пред съседния вход Б.

Теодор  бил прострелян пред входа. 
СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И МВР
Теодор бил прострелян пред входа. СНИМКИ: ГЕРГАНА ВУТОВА И МВР

"Чух да се гърми веднъж, после още 3 пъти. Мислех си - тия деца с прашки ли стрелят, пиратки ли хвърлят, ще си направят някоя беля", разказва с разтреперан глас жената.

Бабата на раненото момче Дора недоумева как може да се стреля по деца.
Бабата на раненото момче Дора недоумева как може да се стреля по деца.

След изстрелите отекнали писъци.

Приятелят му Алекс  разказва, че се уплашил много след пукотевицата.
Приятелят му Алекс разказва, че се уплашил много след пукотевицата.

"Погледнах навън, а едно комшийче ми казва: "Бабо Доре, застреляха Теди", спомня си с ужас жената. Притичал и бащата на момчето Георги.

"Не го видях по гащи ли беше, по потник ли - втурна се навън и ми каза да викам линейка, а на мен ми стана лошо и припаднах", вълнува се Дора. Според нея сред комшиите се говорело, че стрелецът преди време е убил човек и е лежал в затвора.

По време на пукотевицата пред блока имало 7-8 деца, сред тях и приятелят на Теодор - Алекс.

"Не го познаваме този с пушката, навън излизаше само жена му. Всеки път ни заплашваше, че ще извика мъжа си и ще стане страшно. Вдигали сме им били шум и сме цапали, затова ни заплашваше", разказа Алекс вчера. "Чухме няколко слаби гърмежа, отначало не им обърнахме внимание. После се гръмна пак и Теди се свлече на една страна. Извика и се хвана за крака. След секунди целият беше в кръв", обяснява момчето.

Когато полицаите от Второ РПУ влезли в дома на Арам Микалян, той сам им предал оръжието - въздушна пушса, преработена в малокалибрена. Арменецът издълбал цевта така, че в нея да се побира патрон 22-и калибър. Към буталото на пневматичното оръжие пък бил прикрепен импровизиран ударник. Патрони с подобен калибър се използват за спортни цели и за лов на дребен дивеч или вредители.иИзключително точни и смъртоносни са дори и на дистанции над 200 метра, коментираха експерти.

Освен пушката в апартамента на мъжа на 5-ия етаж във вход Б били намерени газов пистолет, патрони за него и за пушката, и полицейска стоп- палка.

"Мъжът е задържан за 72 часа, най-вероятно ще поискаме той да остане за постоянно в ареста", заяввчера пред "24 часа" зам. районният прокурор на София Руси Алексиев. На Микалян са повдигнати 2 обвинения - за причиняване на средна телесна повреда на малолетен и за незаконно държане на оръжие и боеприпаси. По първото обвинение го заплашват до 10 г. затвор, а по второто - 8 г. Микалян засега отказва да дава обяснения пред разследващите за постъпката си.