Бонд и Индиана Джоунс срещу агресори от Космоса

https://www.24chasa.bg/Article/997464 www.24chasa.bg
Режисьор: Джон Фавро В ролите: Даниел Крейг, Харисън Форд, Оливия Уайлд, Сам Рокуел и др.

СЮЖЕТЪТ НА "КАУБОИ И ИЗВЪНЗЕМНИ"

Странник без никакви спомени (Даниел Крейг), се озовава в малък град в пустинята в Ню Мексико. Единствената връзка с миналото му е гривна на ръката, която той пази като зеницата на окото си. Чуждоземецът открива, че хората от това градче ненавиждат онези, които не са местни и никой не върви свободно по улиците, освен ако не е упълномощен от шериф Доларайд (Харисън Форд). Една беда докарва друга - парализираното от страх градче става мишена на извънземни. Единствената надежда за спасение е странникът, който повежда битка срещу терора, наложен от космическите нашественици.

Мик Ласейл, San Francisco Chronicle:

Вземете един уестърн и добавете извънземни, долитащи от Космоса. Това е смес, която може да се изразходва на 20-ата минута от началото на филма. Обаче режисьорът и сценаристите поддържат напрежението, без да затихва, и резултатът е касов летен филм, който е по-умен от повечето си събратя.

Колкото повече уестърни сте гледали, толкова повече ще в хареса "Каубои и извънземни". Всяко клише е напомпано и после изхвърлено - не само клишета на сюжета, но и на героите, на костюмите и на обстоятелствата. Гледали сте в стотици филми Сам Рокуел, като търговец, втренчил очи зад малките си очилца под сплъстената си коса. От хиляди уестърни идва Пол Дейно като пребит от живота, опиянчен никаквец, готов да стреля наляво и надясно. И сградите на овехтялото градче, в които се усеща празнотата на безвремието, не добавят нищо повече от познатото. В центъра на всичко това, разбира се, е самотният странник с тъмно минало. Този път това е Даниел Крейг, който е навъсен и със стиснати устни като Клинт Истууд.

За мнозина "Каубои и извънземни" ще достави удоволствие Фавро притежава сатирична чувствителност, която може да постигне абсурд дори само с преместване на камерата. Сценарият блести със смешни моменти за познавачите на жанра. Но най-свежият източник на удоволствие е Харисън Форд в ролята на стар импресарио, нахлупил шапката на Индиана Джоунс. Форд всъщност не играе, за да предизвика смях, и филмът му дава достатъчно драматични сцени. Той стриктно следва режисьора, който задава тона - актьорите знаят, че са в комедия, но героите им - не.

Клодия Пуиг, USA Today:

Петнадесет продуценти, включително Стивън Спилбърг, са били събрани да измислят летен хит, който да надхвърля скучната дрямка на екшъна. Но някак си "Каубои и извънземни", замислен като експлозивен жанров коктейл, остава безпомощен провал.

Наистина, да изпратиш космически нашественици в Дивия запад от 1875 г., е провокативно решение. Но неведнъж страхотните идеи не са намирали правилния път до екрана.

Въпреки мощната водеща роля на Даниел Крейг нищо ново не откриваме в този фантастично-каубойски хибрид. Всъщност историята е толкова позната, че потъва в рутинните формули, сякаш е построена като пясъчен замък. Извънземните са познатите анонимни лигави чудовища, а каубоите изпадат в стереотипните категории.

Диалогът е прост и предсказуем, а научнофантастичният трилър е още по-невзрачен, отколкото уестърновата сага. Крейг се превъплъщава в каубой със здраво стиснати устни така лесно, както го правеше в емблематичната роля на Джеймс Бонд. Харисън Форд играе тираничен управник, но неговото навъсено представяне е еднотоново. Между другото, ролята на странника на Крейг можеше да бъде изиграна от Форд още преди няколко десетилетия.

Може би има една деликатна игра между познатите похвати на жанра и чувството, че те са позатоплени клишета. Но филмът изпада в такава конвенционалност, че въобще не успява да се измъкне от нея.