Николай Василев сключи сделката за приватизация на БТК и еврото му е кауза

https://www.24chasa.bg/novini/article/9979684 www.24chasa.bg
Николай Василев Кадър: Нова тв

Николай Василев е икономист и финансист. Роден е през 1969 г. във Варна.

През 1994 г. завършва икономика и мениджмънт в Университета за икономически науки в Будапеща, през 1995 г. получава бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, а през 1997 – магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония).

От 1999 г. Николай Василев притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен. Член на Управителния съвет на Българската CFA асоциация.

Владее английски, унгарски и руски език, има начални познания по френски, немски и японски.

От 1996 до 2001 г. работи като инвестиционен банкер. През този период е натрупал богат опит в сферата на инвестициите в световните пазари на акции, като е работил за три мултинационални компании. Бил е старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets – Лондон, асоцииран директор на UBS (бившата SBC Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон, данъчен консултант в Coopers & Lybrand – Будапеща.

Николай Василев се завърна в България като част от т.нар. царски юпита през 2001 г. Той е един от основните автори на предизборната програма на НДСВ „Хората са богатството на България“, както и на управленската програма на правителството от 2001 г. Като е бил дори един от вариантите за министър-председател на правителство на НДСВ. Тогава Василев обаче пое първоначално поста на вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Симеон Сакскобургготски.

Като министър на икономиката негова лична заслуга е признанието за България за функционираща пазарна икономика през 2002 г. (много преди Румъния). През същата година България заема 5-ото място сред 35 държави от Централна и Източна Европа, Балканите и Израел по най-ниско възприятие за корупция. Същата година бележи забележителните над 6% икономически растеж в страната.

През 2003 г. е сменен от поста заради конфликт с ДПС около приватизацията на „Булгартабак“. Василев обаче бе сложен от Сакскобургготски за вицепремиер и министър на транспорта. Успя да доведе до край приватизацията на БТК, което доведе до модернизирането на телекомуникационния пазар у нас, и освен това укрепи авиокомпанията „България ер“, наследник на фалиралата „Балкан“. Извади от несъстоятелност и върна към живот Варненската корабостроителница. Като министър на транспорта осъществява концесиите на летищата във Варна и Бургас, а БДЖ получава нови модерни влакове.

В правителството на тройната коалиция (2005-2009 г.) Николай Василев зае поста на министър на държавната администрация. Успя да проведе административна реформа, модернизира системата, провежда обучения, тогава бяха положени и основите на електронните услуги в България. Под негово ръководство е създадена Оперативна програма „Административен капацитет“, която със стартирането си постига първо място в целия ЕС от всички оперативни програми по усвояване на средства. 

Като министър на администрацията Василев успя да се пребори върху евробанкнотите да бъде изписано „евро“ на български език, въпреки че България все още не е член на еврозоната.

През 2009 г. Василев се включва в „Експат Капитал“, която е една от най-големите инвестиционни компании в България.

Автор е на три книги - „Енергия“ (2009 г.), „Меню за реформатори“ (2014 г.) и „Кариера или не“ (2018 г., на български, английски и унгарски език).

Василев се счита за добре приет от почти всички партии, които влизат в следващия парламент. Икономическите му разбирания са либерални, застъпник е на максимално свободния пазар. "24 часа" първи го посочи като фаворит за поста на министър-председател в кабинет на Слави Трифонов.