Финансистът Любомир Дацов поема икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/9979764 www.24chasa.bg
Финансистът Любомир Дацов

Финансистът Любомир Дацов е предложен да поеме икономиката в правителството на Слави Трифонов. Той е бивш заместник-министър на финансите в две последователни правителства - на НДСВ и на Тройната коалиция. Член на Фискалния съвет към парламента.

Работил е във финансовото министерство от 1992 до 2009 г. Кариерата си там започва като специалист в отдел “Бюджетна политика”, по препоръка на негов преподавател, веднага след като завършва УНСС.

Неговото име се свързва с реформата на публичния сектор и въвеждането на бюджетните рамки в България и бюджетиране ориентирано към резултати (програмно бюджетиране). Той е координирал реформата на българския бюджетен сектор, подобрение на системата на планиране и подготовка на бюджета през 2002 г., създаването на училище по публични финанси в България през 2005 г.

Основен автор на стандартизация на бюджетните предложения и оценка на публичните разходи, също през 2005 г. Бил е координатор на дейностите по изпълнение на програмите PAL и DPL, Световна банка в секторите образование, здравеопазване и социално подпомагане. Ръководи българския екип за изготвяне на докладите за оценка на изброените сектори, както и на докладите за оценка на публичните разходи в сектори земеделие, съдебна власт

Младият амбициозен експерт е „откритие“ на бившия финансов министър Милен Велчев, който го издига до свой заместник и му възлага да отговаря на нови функции от Министерството на финансите в областта на управлението на средствата от Европейския съюз.

Любомир Дацов е роден на 2 май 1965 г. Има висше икономическо образование от УНСС, както и допълнителни квалификации в областта на икономическата и макроикономическата политика и бюджетирането.