Как се лекува стоматит?

https://www.24chasa.bg/Article/998835 www.24chasa.bg
Д-р Ирена Хасара

На въпрос на Теодора Григорова отговаря Д-р Ирена Хасара, стоматолог ортодонт, работи в Медицински център 6

Cтоматитът представлява възпалително дистрофично заболяване на устната лигавица. Когато то засяга само отделни участъци, се нарича съответно гингивит (възпаление на венците), глосит (възпаление на езика). При едновременно засягане на лигавицата и кожата говорим за дерматостоматит.

Заболелият усеща парене в устата и болки при хранене. Слизестата ципа е зачервена цялата или тук-там. Околните лимфни възли често са подути, болезнени. Може да има и лош дъх от устата.

В профилактиката на стоматита от значение са устната хигиена, премахването на хронично действащи локални дразнители (остри ръбове от зъби и зъбни корени, лоши протезни конструкции, полиметализъм), развалените зъби да се поправят своевременно.

Лечението на различните форми на стоматита (язвено-некротичен гингивостоматит, афтозен стоматит, кандидозен гингивостоматит и алергичните заболявания на устната лигавица) е локално и общо.

При лечението най-главно внимание трябва да се обърне за отстраняване на причината, която предизвиква заболяването. То се провежда от стоматолози специалисти и цели преди всичко отстраняване на локалните причини, укрепване на имунната система, медикаментозно въздействие.

В леки случаи достатъчно е на всеки 12 часа да се прави гаргара на устата с хладък чай от лайка, отвара от жълт кантарион, равнец или с борова вода.

В по-тежки случаи лечението трябва да бъде и общо. Приема се кашева, недразнеща храна. При тежки случаи се стига до венозно хранене и коригиране на водно-солевото равновесие. При леките повърхностни форми е достатъчно изплакване на устата с антисептични разтвори, като бледорозов разтвор на калиев перманганат, отвара от лайка, натриев бикарбонат, и други. Туширане на язвените лезии с 5-10% разтвор на сребърен нитрат, метиленовосиньо, маслен разтвор на витамин А; при наличие на патогенна флора-лечение с антибиотици, сулфонамиди, цитостатици, имуностимуланти, витамини.