Подозират връзка между честия антибиотик и рака на дебелото черво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9995004 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Британско проучване: особено хората под 50 г. може да са изложени на повишен риск поради прекомерна употреба.

Новите данни засилват аргументите срещу ненужното презастраховане с антибиотици, което може да изложи хората на допълнителен здравен риск.

Благодарение на навлизане на този вид медикаменти в медицината се подобри борбата с инфекциите, удължи се продължителността на живота и се намали детската смъртност. Въпреки предимствата има гореща нужда от напомняне на правилата за употреба, тъй като често се изписват за презастраховане. Единият риск от това е антибиотичната резистентност. Но сега се подозира и друг.

Резултати от ново британско проучване, споделено на тазгодишния конгрес по медицинска онкология и рак на стомашно-чревния тракт, показват, че хората, особено тези на възраст под 50 години, може да са изложени на повишен риск от рак на дебелото черво поради прекомерна употреба на антибиотици. Тази нова информация засилва значението на внимателното предписване на антибиотици и подкрепя апелите за скрининг на рак на дебелото черво сред по-младите хора.

Връзката е чревният микробиом - съвкупност от трилиони “добри” и “лоши” бактерии , населяващи дебелото черво. Голямата полза, но в същото време минус по други критерии е, че антибиотиците унищожават микроорганизмите наред, не само болестотворните. От края на 80-те години са се повишили глобалната консумация на антибиотици и колоректалният рак при хората под 50 г. Тъй като микробиомът на червата влияе на много физиологични процеси, с честата употреба на антибиотици значително по-рано се променя съотношението добри - лоши бактерии. Изследователите допускат, че нарушеният баланс допринася за колоректалните тумори.