Проектанти и надзор ще отговарят за некачествени ремонти

Главният архитект: София е като битпазар заради рекламите Проектанти, консултанти и строителен надзор да носят отговорност за некачествени ремонти. Такива промени в Закона за устройство на територията подготвят главният архитект на София Здравко Здравков, строителната камара и тази на архитектите.

Здравко Здравков: Старите производствени зони стават нови квартали

От кабинета на г-жа Иванчева в “Младост” са извадени 13 кашона с 800 забавени преписки, казва главният архитект на София - Арх. Здравков, как ще коментирате наказателното производство срещу вас, защото не разрешавате НИКМИ да построи небостъргач в “Стрелбище”? - Наказателно производство идва след 2 наложени глоби от общо 14 000 лв.

Метро към “Слатина”, Студентски град и Камбаните

Метрото ще стигне до Студентски град, район “Слатина” и местността Камбаните. Трасетата на бъдещите разклонения на трите метролинии ще бъдат заложени в общия устройствен план на София. Според предложенията първата линия на метрото ще има 2 разклонения. Едното е от станция “Люлин” под бул. “Царица Йоанна” до околовръстния път.

Алеи, забранени за велосипеди в парковете, и ограничение на скоростта им въвежда София (Обзор)

Ограничение на скоростта на велосипедистите в парковете обмисля да въведе Столичната община. Освен това в големите паркове ще има и алеи, по които ще е забранено карането на колело, например около детски площадки. Това съобщи кметицата на София Йорданка Фандъкова. Причина за въвеждането на ограниченията е инцидентът,

Абсурд! Районният кмет без бюджет, а може да спре развитието на цял квартал

Избират го гражданите, общината му дава пари, а после няма институция, която да го накара да извади преписките от чекмеджето си Ситуацията в столичния “Младост” го доказва след 2 г. управление на арестуваната кметица Десислава Иванчева Може ли да си господар на една територия, да нямаш собствен бюджет, с който да я управляваш,

Фандъкова, една от малкото жени, поклонили се пред мощи от Зографския манастир

Игуменът показал на кораб в морето ценни реликви, сред които и ръката на свети Георги Братството на Зографския манастир в Атон e изнесло за първи път от светата обител ценни свети мощи за поклонение пред голяма българска група. Това се случва на кораб в морето на 200 м от пристанището на манастира “Зограф” – нещо, което до момента не е правено.

Арх. Румен Русев: Има 200-300 забавени преписки за строителни обекти в “Младост”

Около 200-300 преписки за строителни обекти в столичния район “Младост” са забавени от Десислава Иванчева. Някои от документите са стоят при нея от 6 месеца без да се придвижват. Това съобщи зам.-кметът на район “Младост” арх. Румен Русев. “Не зная за какво точно и за кои обекти са преписките. Не съм ги виждал, те стояха при г-жа Иванчева.

Избраха Владимир Клисуров за временен кмет на “Младост”

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на район “Младост”. Преди това общинският съветник Воислав Тодоров от “Коалиция Сердика” поиска точката за назначението на Клисуров да бъде отложено, защото Десислава Иванчева не била отстранена от длъжността. Трайчо Трайков пък поиска точката да не се гласува

Ремонт на ремонта пред НДК - плочки се нагънаха

Било заради температурните амплитуди и разместване на фуги. Фирмата изпълнител поема поправката Част от плочките на прясно ремонтирания пл. “България” пред централния вход на НДК се надигнаха само няколко месеца след като бяха поставени. Пространството от 12 дка беше ремонтирано есента преди старта на българското председателство на Съвета на ЕС.

Общинари събират 13 хил. лв. за глобата на главния архитект

Общинските съветници в София ще събират 13 хил. лв., за да платят глоба, наложена от съда на главния архитект Здравко Здравков заради отказ да разреши строителство на 44-етажна сграда. Инициативата за акцията е на групата на ГЕРБ. Санкцията наложи ВАС заради обект на НИКМИ на булевардите “България” и “П. Тодоров”.

Ваклин: Има поискани пари - спазарени, дадени и взети. Кметицата си избра мястото и времето, службите нямат вина

Всички казват: Направете нещо. Ето, службите направиха нещо с моя помощ и е редно хората да го оценят, казва в интервю инвеститорът, от когото се твърди, че кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е поискала подкуп - Г-н Ваклин, как се стигна до случая в “Младост”? - Неприятно е, но това се разиграва вече 2 години.

Три министерства дължат данъци на София, СУ и НДК плащат на вноски

В топ 10 на най-големите длъжници на общината са строителни компании, фирми за недвижими имоти и търговци Три министерства не са си платили местните данъци и такси в София, научи “24 часа”. Поради данъчна тайна обаче министерствата длъжници не могат да бъдат съобщени. Те са получили напомнителни писма, че трябва да погасят задълженията си.

Дават спирките в София на концесия

2610 спирки на градския транспорт в София ще бъдат дадени на концесия. Следващата седмица докладът с условията на процедурата ще бъде внесен за обсъждане в комисиите към Столичния общински съвет, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков. Спирките са разделени в 4 пакета като броят им варира от 622 до 695.

Фандъкова: Няма да се застрояват градинки

Категорично не са истина твърденията, че новия Закон за устройството и застрояването на Столичната община отваря вратички за застрояване на междублокови пространства. Ако имаше и грам съмнения за подобно нещо, нямаше да позволя този текст да е част от закона. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод твърдения на служители на район

Големи тапи през лятото в София, ремонти на 20 места

На 8 май започват работите по ул. "Граф Игнатиев" Големи тапи очакват софиянци и това лято. Столичната община е планирала да започне ремонти на 20 големи улици и булеварди. Отделно сериозни ремонти ще има и в кварталите. "И тази година ни очаква тежък и интензивен строителен сезон с много обекти. Някои от тях ще се изпълняват и следващата година.

Адвокат Върбанов: Иванчева е посочила моя телефон, но не ме допускат до нея

Адвокат Върбан Върбанов е на мястото, където спецпрокуратурата и КОНПИ извършват акция, в която е замесена кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Телефонът му е бил посочен от кметицата.  Той разказа пред медиите, че е пред спортната палата от 40 минути, но не го допускат до Иванчева.

Вижте как ще се казват метростанциите по третата линия в София

“Тракия”, “Мизия” и “Театрална” са част от имената на метростанциите по третата линия на метрото в София, която се строи и ще бъде завършена през есента на 2019 г. Имената бяха приети от комисията по култура и образование към Столичния общински съвет и предстои да бъдат гласувани от общинските съветници. Ето и имената на всички 15 метростанции: 1.

Вдигат двойно наема за зимни градини на заведенията в София

Рекламата върху прозорци на търговски обекти по големи улици - само до 20% Двоен наем ще плащат заведенията в София, които искат да имат зимни градини с маси и столове. Това предвижда проектът на новата наредба за рекламата и преместваемите обекти, която е качена на сайта на СОС. Както “24 часа” вече съобщи,

Фандъкова празнува рожден ден с кампания за по-малко изхвърлена храна (Снимки)

Близо 700 000 тона храна годишно отива в боклука. Голяма част от тази храна се оказва годна за консумация. За да се насочи вниманието към този проблем, кметът на София Йорданка Фандъкова реши за рождения си ден да посрещне гостите си със спасена храна. Това са продукти, които ще бъдат изхвърлени, само заради смачкани или в лош търговски вид

Фандъкова кани на рожден ден със спасена храна

Вместо букети столичният кмет помоли за фиданки, за да се засадят около завода за отпадъци Рожден ден с вечеря, приготвена от спасена храна, ще празнува днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Нетрадиционната вечеря с продукти, които са били в смачкани опаковки и заради лошия търговски вид не се продават, и останала, но годна храна,

Зелена зона в София до зала “Универсиада” и пазара “Ситняково”

Най-рано от септември паркирането става платено и в горната част на “Лозенец” Зелената зона в София може да се разшири до пазара “Ситняково” и да стигне почти до зала “Универсиада”, научи “24 часа”. В сряда сутринта по входовете на блоковете в квартала около пазара бяха разлепени бележки от район “Слатина”.

За 3 дни над 900 души пътували с нощните автобуси

14 шофьори возят софиянци вечерта, толкова са и кондукторите Над 900 души са пътували с четирите нощни линии на градския транспорт в София през първите 3 дни, откакто услугата работи. Най-много - близо 500, са били пътниците в първия ден, в който тръгна нощният градски транспорт - в нощта на 7 април, вероятно заради Великден.

Ангел Захариев - архитектът, който променя имиджа на София

Проектирал е най-високата сграда у нас и първия детски музей Той е проектирал най-високата сграда не само в София, но и в България. “Капитал форт”, която се издига на 126 метра височина на бул. “Цариградско шосе”, се превърна в един от модерните символи на града. А само след няколко години до нея, още по-нависоко,

Разширяват парк "Възраждане" с 25 дка, ще има басейн и миниаквапарк

Фирма, собственост на офшорка, води 2 нови дела за общинския имот Басейн с минерална вода, малък аквапарк и СПА център ще има в парк “Възраждане” в София. Най-новата градина в столицата, която беше направена преди няколко години от общинското дружество “Софийски имоти”, ще се разшири с още почти 25 дка.

Президентът да наложи вето на закона за София, иска кметицата на “Младост”

Президентът Румен Радев да наложи частично вето върху Закона за устройството и застрояването на Столичната община, иска кметицата на “Младост” Десислава Иванчева. В понеделник тя е внесла искането в президентството. Според Иванчева параграф 28 на приетия преди дни от депутатите закон отваря възможност за застрояване на зелените площи в София.

Красимир Гергов инвестира в концертна зала на сграда, чиято първа копка прави бъдещ папа

В имота на Католическата църква в центъра на София, финансиран от Стефан Папалезов и Кирил Асенов, ще има и хотел само с 28 места Сградата на столичната ул. “Оборище” №5, в която над половин век се помещаваше Националното музикално училище “Любомир Пипков”, ще стане бутиков хотел. Това е някогашният институт Opera Italiana Pro Oriente,

Симулират 6 по Рихтер с разрушения в София, тестват кризисния щаб

Силно земетресение от 6-а степен по Рихтер ще “удари” София в понеделник. Трусът няма да е реален, а компютърна симулация, с която ще се тестват реакциите на кризисния щаб на Столичната община за действия при подобни извънредни ситуации. Симулацията на силния трус ще предизвика сериозни разрушения в районите “Овча купел”, “Искър”,

Климатик колкото басейн и кабинети за министри в бункера под мавзолея (Обзор)

Подземията стават галерия до 2-3 г. под мавзолея Огромна телефонна централа, тоалетни, работни помещения и климатична инсталация, голяма колкото малък плувен басейн. Това са част от помещенията в бункера под взривения през 1999 г. мавзолей на Георги Димитров в центъра на София. За първи път Столичната община пусна журналисти в тайнствените

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Беше триъгълно и светеше с цветовете на дъгата "Исках извънземните да ме вземат с тях на друга планета." Това признава 69-годишният пенсионер Спиридон Андонов. Пенсионерът вижда чудноват летящ триъгълен обект през далечната 1969 г. в старозагорското село Сърнево, но оттогава гледката не излиза от ума му.

Хиляди граждани се включиха в традиционното празнично шествие в София по случай деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Участие взеха и много официални лица сред които президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, кмета на София Йорданка Фандъкова и депутати.

Премиерът Бойко Борисов вкара виртуозен гол за отбора за ветераните на "Витоша", известен като "Бистишките тигри" и ги изведе на финала. Борисов наниза топката в мрежата на вратаря на "Лудогорец" Ангел Петричев, откривайки рвезултата. Бившият халф на ЦСКА Светослав Петров удвои аванса на тима от Бистрица.