Филм показва Никола Вапцаров като поетичен Нострадамус

Поклон пред поета на 21 юли Честванията за Вапцаров са под патронажа на президента Румен Радев. - На 21 юли в 10 ч ще бъдат поднесени венци на Гарнизонното стрелбище, където е разстрелян Вапцаров. Ще бъде открит паметник с надпис: “..И мойте песни все ще се четат”, дело на художника Жорж Трак (Георги Иванов), ученик на акад.

Скулптор на пантеон за Левски забравен при откриването му

Людмил Бонев вая великите карловци през 1987 г., прави Апостола като пламък За 150 годишнината от рождението на Васил Левски през 1987 г. властта обявява Национален конкурс за паметник на Апостола и ново пространствено оформление на къщата и намиращия се до нея музей. В битката, която започва през 1984 г.

Николай Акимов: Братята Кирил и Методий нямат нищо общо с българската азбука (видео)

С Николай Акимов, режисьор на филма "За свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука", разговаря Пенчо Ковачев Един нов български филм броди из Европа и събаря идеологеми, версии, митове, легенди и статукво. Филмът е документален, с игрални възстановки и се казва “За свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука”.

“Емона” е единственият кораб с крушение на сушата

Плавателният съд е закаран      от Бургас до Кърджали Помните ли капитан Георги Георгиев - първия българин, който обиколи света с яхта? Той стои в началото на тази история. На 20 декември 1976 г. капитанът тръгва от Куба на околосветско пътешествие със своята яхта “Кор Короли”. Завършва го на следващата година отново на 20 декември.

Катето Евро за малко да я няма на този плаж

Морските ни курорти се раждат като във филма на Доньо Донев “Умно село” Знаете ли, че световноизвестният днес курортен комплекс Слънчев бряг се ражда като в знаменития анимационен филм на Доньо Донев “Умно село”? Да припомним историята на Доньо: в едно село плъзват змии. За да се отърват от тях, селяните пускат таралежи,

Имало е българска азбука преди Кирил и Методий (Видео)

Мит е участието на братята Кирил и Методий в написването на нашата азбука. Това е основната теза на документалния филм "За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и българската азбука" . Негови автори са сценаристът Иво Иванов и режисьорът Николай Акимов. Главен герой на филма е арх. Слави Дончев. Негово е твърдението,

Проф. Златимир Коларов - лекарят с награда за най-добър роман

До обед ревматологът е в медицината,      следобед - в литературата Най-добрият писател сред лекарите или най-добър лекар сред писателите е проф. Златимир Коларов? “Може би съм най-пишещият доктор сред докторите”, дипломатично отговаря ревматологът. Той е роден в София през 1954 г. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза

Отсичат 300-годишен дъб заради филма “Земя”

1983 г. на негово място     беше засаден 30-годишен През 1955 г. Захари Жандов снима филма “Земя” по едноименната повест на Елин Пелин. Снимките са в шопските села Гайтанево и Негушево, недалече от родното село на писателя Байлово. В главните роли са Богомил Симеонов като Еньо, Гинка Станчева - Цвета, и Славка Славова - гърбавата Станка.

Джеки Стоев окарикатури Джони Пенков с много членове

Двамата и приятелят им Чарли подиграни,     че са с имена на кучета Георги Стоев, по-известен като Джеки, е биолог, сценарист, режисьор, художник, карикатурист, автор на афоризми, гмуркач, веселяк, бохем, шегаджия, зевзек, лошо момче на българската култура... “Не пропускаш нищо, може да си изброил повече... Но нека да има”, великодушно каза Джеки.

Нерде Стамбол, нерде Стамболийски

  За какво ни е портрет на лидера     на БЗНС в чинията на Бузлуджа През 1981 г. бях млад репортер в седмичника “Поглед”. Една вечер седим в редакцията с дежурния екип и чакаме да дойдат снимки от току-що завършения паметник на връх Бузлуджа. Фотосите дойдоха и най-напред започна да ги разглежда Иван Делчев, първи зам. главен редактор на вестника.

Поетът Георги Константинов: В Румъния имат министър на културата и идентичността

С поета Георги Константинов, разговаря Пенчо Ковачев - Г-н Константинов, неодавна вие представихте България на световния фестивал на поезията в Букурещ. По какъв повод беше организиран този фестивал? - Международният фестивал на поезията, събрал тази година в Букурещ повече от 25 световни поети, по принцип е традиционен за румънската столица,

Пусти перничани станали чилийци, а им построили и двореца Ла Монеда

В Перник е сниман филмът на      Елвио Сото “Над Сантяго вали”  През лятото на 1974 г. за няколко месеца Перник се превръща в столицата на Чили - Сантяго. В центъра на града е издигнат дворецът Ла Монеда - точно копие в мащаб 1:1 на резиденцията на чилийските президенти, а перничани ходят мрачни като симпатизантите на Салвадор Алиенде в Чили.

Моят календар се определя от това как съм живял по времето на “еди-кой си филм”

С оператора проф. Венец Димитров, който  в събота навършва достойните 80 години, разговаря Пенчо Ковачев Венец Димитров е роден на 24 юни 1937 г. в София. Майка му Анета е чехкиня и е една от основателите на българския драматичен театър. Баща му Васил Димитров също е актьор. През 1968 г. Венец завършва “Филмово и телевизионно операторство” в

Семейството ми е от 18 души и всичките са около мен

С ген. о.р. Георги Милушев, създател и собственик на търговската верига "Зора", разговаря Пенчо Ковачев Георги Милушев е роден на 20 юни 1937 г. Завършва икономика и външна търговия във ВИИ “Карл Маркс”, днес УНСС. През 1958 г. завършва военното училище “Васил Левски”, а след това и Висшата школа при МВР.

Стефан Командарев: Не ме отглеждат в Кан, но там вече се говори за нова вълна българско кино

С режисьорът Стефан Командарев  разговаря Пенчо Ковачев: - Стефане, освести ли се вече десетина дни след триумфа в Кан на най-новия ти филм “Посоки”? Стъпи ли на земята? - Ами, да. Току-що бяхме заедно няколко часа със Симеон Венциславов (съсценариста на филма - б.а.). Ние вече много сериозно работим върху следващия филм.

Владимир Костов: С жена ми отказахме да видим майките ни, пратени от ДС в Париж

С журналиста Владимир Костов, оцелял след покушение в Париж през 1978 г., разговаря Пенчо Ковачев: Измяната към службите се наказваше   със смърт Тия дни журналистът Владимир Костов отбелязва две важни годишнини. На 28 май навърши достолепните 85 години, а през юни може да чества 40 лета от получаването на политическо убежище във Франция.

Невена Коканова заведе Въло Радев на небето

Той я снима в “Тютюн” като оператор и като режисьор в “Крадецът на праскови” 17години от смъртта на Невена Коканова се навършиха на 3 юни. А можеше сега тя да е на 78 и още да играе като приятелките й Гинка Станчева и Емилия Радева. Или като 95-годишната Стоянка Мутафова, с която Невена е изключително близка, когато са заедно в Сатиричния театър.

Шведското високомерие и дивашкият ритник

Не линч за Сундберг, но строго наказание по закона Помните ли оня телевизионен клип, в който шведски баща и майка не пускаха дъщеря си да летува в България? “Твърде малка си, за да те пуснем на Слънчев бряг!”, крещяха те на русокоската. Подтекстът беше ясен: там се шири “алкохолен туризъм”, българите крадат, бият, изнасилват.

Конкуренцията в Кан е канска, Командарев се пребори. Защо?

Много е важно да бъде създаден специален фонд “Кино”. Тогава филмовите ни успехи ще станат по-големи Конкуренцията на филмовия фестивал в Кан е канска. Но ето че режисьорът Стефан Командарев юнашки пребори. Трябва да оценим много високо успеха на Командарев и екипа му с филма “Посоки”. Лентата участва в програмата “Особен поглед”,

Стефан Гецов спаси Георги Димитров, но загуби дружбата си с Живков

Изключително талантлив,     днес актьорът е забравен Стефан Гецов беше актьор от много висока класа, но, за съжаление, ще остане в историята повече като близък личен приятел на Тодор Живков и авджия в ловната му дружинка, а не с ролите си. Гецов имаше впечатляваща фигура и осанка, глас като йерихонска тръба и пълнеше сцената с присъствието си.

Англичанинът майор Томпсън - първа жертва на студената война?

Загиналият в България Франк Томпсън     е напълно забравен в Англия Третата част на поредицата за английската военна мисия (АВМ) “Клариджис” завършихме с арестуването на ръководителя на мисията майор Франк Томпсън и радиста Кенет Скот. Това става, след като Втора партизанска бригада начело с Денчо Знеполски е разбита край с. Батулия, Софийско.

Футболни ултраси може да съблекат голи и депутатите

Не сваляйте фланелките     на играчите. Те толкова си могат Аз съм умерен цесекар в рамките на закона. Не крия, че изживях голяма радост от червената класика срещу вечния съперник в неделя. Но след края на мача изпитах истинска жал за футболистите на “Левски”. Появиха се някакви мрачни младежи, нападнаха играчите и започнаха да събличат

Английската военна мисия “Клариджис” в своя поход към смъртта

Ръководителят на АВМ е арестуван край с. Елешница Майор Франк Томпсън е офицер от Управлението за специални операции на британската армия. На 25 януари 1944 г. той идва в България и ръководи втората мисия за снабдяване на антифашистката съпротива с английско оръжие чрез самолети. В първата част ви разказах за голямата любов на Томпсън с Айрис

Не правете маркетинг, ако имате махмурлук от шльокавица

Как ли щеше да реагира Иван Вазов, ако      можеше да види своя роман "Под игото", написан  на азбуката маймуница?!   Вие бихте ли си купили българска книга, написана на маймуница? Знаете, че така популярно наричат азбуката, която комбинира латински букви, цифри и препинателни знаци. Тази азбука се роди спонтанно от навлизането в живота ни на

Филмът на Анжел Вагенщайн "Звезди" с награда в Кан, забранен в България

Орязват дори филма на Хуан     Антонио Бардем за Георги Димитров Бездънен кладенец се оказа българското кино откъм всевъзможни издевателства над филмите си: орязване на вече готовата лента, съкращаване или преснимане на цели епизоди, промени на финала, смяна на заглавието, забрана за излъчване. Неотдавна гледах американския документален филм за

Англичани хвърлят от самолет 20 млн. лв. за Трънския отряд

Майор Томпсън ръководи втората военна мисия на Англия за снабдяване на българските партизани с оръжие Майор Франк Томпсън е офицер от Управлението за специални операции на британската армия. На 25 януари 1944 г. идва в България и ръководи втората мисия за снабдяване на антифашистката съпротива с английско оръжие чрез самолети.

Филип Трифонов - 70 години култови реплики

Актьорът е талантлив, но чешит. Чешит, но талантлив  Годините тик-так препускат, няма как и кой, кажи, да им постави крак? Не са една и две, но ще да ги понесе, та Фипо стана на 70! Водата си тече и слънцето пече, но Фипо си остава все така момче! С този текст на Вичо Балабанов, изпят с мелодията на добрия стар шлагер “Прощавай,

Тодор Живков използва “Завръщане от Рим”, за да прогони Борис Велчев

Сериалът е първата копродукция със Запада Наскоро БНТ излъчи сериала “Завръщане от Рим” на Иля Велчев по сценарий на Антон Дончев, чиято премиера е преди 40 години - на 15 януари 1977-а. “Със “Завръщане от Рим” исках да отворя вратата на българското кино към Европа, но Тодор Живков с трясък я затвори”, каза ми преди време режисьорът Иля Велчев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почитам смъртта и празнувам живота, казва бизнес дамата 14 г. след опита да я убият Два куршума в главата и четири в тялото, много кръв и неудържими писъци на невръстната й дъщеря. Това преживява бизнес дамата Ваня Червенкова преди точно 14 години на 27 юли на варненската улица "Ангел Кънчев", близо до Кооперативния пазар.

Славни времена бяха при Батето!  Кой е той: Инж. Радослав Главчев се кандидатира за десети път за шеф на БНТ. Той е на 76 години, завършил е радиоинженерство, а след това и богословие. Преди време започна представянето на концепцията си пред Съвета за електронни медии с молитва. Работил е 25 години в БНТ и вече е готов с 20 страници нови идеи

Радост Драганова си е секси маце и това е! Това се вижда на екрана, но само верните читатели на "България Днес" могат да видят и голите бедра на водещата. Нахлузила отровно зелени джапанки и с мноооого къси панталонки, Радост се качи в грамаданска лимузина, която подкара без капка страх. Като приветстваме начина й на обличане,