Наш скулптор извая два паметника за евреите - в София и в Тел Авив

Момчил Цветков увековечи и първия ни автор на екозакони 8 юли 2016 г. В градинката между парламента и университета (до Художествената академия) върви церемония по откриването на паметник, посветен на евреите, спасени от българския народ през 1943 г. Говорят израелският президент Реувен Ривлин, българският му колега Росен Плевнелиев,

Владо Пенев иска ролята на Джаро в "Под прикритие"

Актьорът дебютира във филма за Смирненски “Поета и дявола” За присъствието на актьора Владимир Пенев в днешното ни кино, театър и сериали, най-много трябва да благодарим на неговия мързел да става сутрин рано и на Ваня Цветкова. Ето защо. Владимир Пенев е роден на 24 октомври 1958 г. в София на ул. “Иван Вазов”. Пето поколение софиянец.

Наследници на известни фамилии от години окупират НАТФИЗ

Около 50 младежи и девойки с популярни артистични и не само артистични фамилии учат в НАТФИЗ в момента или са го завършили наскоро. Някои от тях са трето поколение актьори, има дори и четвърто. Ако се върнем назад във времето, този списък ще стане по-дълъг от реката Нил. Когато един наследник показва дар и талант като на родителите си или поне на

Българският филм: Вижте кой кого утрепва в “Слава”

По екраните тръгва филмът “Слава” на съпружеско-творческия тандем Кристина Грозева/Петър Вълчанов. Този път в написването на сценария са привлекли и Дечо Таралежков. “Слава” е вторият (след “Урок”) от филмовата трилогия, с която авторите искат да направят безмилостен и без упойка разрез на обществото и времето, в което живеем.

Романите на Радичков не са това, което са

“България досега не е създала един голям роман и аз мисля, че тя няма таланта да създаде един голям роман....” Това заявява Йордан Радичков в интервю с Атанас Свиленов през 1974 г. , публикувано в сп. “Съвременник”. “Само да не разлае кучетата", казва главният редактор Павел Вежинов, когато разписва интервюто.

Литераторът Йордан Василев победи ген. Добри Джуров на мажоритарен вот

Изборите за президент приключиха, но споровете и дебатите “за” и “против” мажоритарните избори в България ще продължат поне до следващия парламентарен вот. А и след това. Привържениците на мажоритарната система ще твърдят, че тя ще изхвърли от политиката мижитурките и партийните безличия и в парламента ще влязат стойностни хора и известни

Проф. д-р Драгомир Драганов: Ако не бъде свикано ВНС, може да се стигне до народна революция

През 1990-1991 г. бяхме подложени на натиск и претупахме последните глави от новата конституция - В нощта след балотажа премиерът Бойко Борисов каза, че трябва задължително да се свика ВНС. Задължително ли е това да стане, г-н Драганов? - Абсолютно задължително! Това е една разумна идея, която много хора пропагандираме от доста дълго време.

Юлиан Вергов мислел да откаже ролята в "Стъклен дом"

Снимал е любовна сцена  с красивата Мила Йовович Като дете Юлиан Вергов бил дебел. И обичал да хвърля от балкона яйца по хората. Това е лично признание, а не компромат. Роден е на 15 юли 1970 г. в София. Расте и се забавлява из централните софийски улици и задни дворове. 7 години тренира хокей на лед. Сменя 3 училища, последното е вечерно.

Никола Корабов ще търси Сашо Сладура на небето (снимки)

Белокосите глави преобладаваха сред няколкото десетки хора, дошли да изпратят Никола Корабов в пътя му към небесните селения. Поклонението пред тленните останки на големия режисьор се състоя в храм "Св. София" само два и половина часа след като България се прости с друг голям творец - певеца и композитора Бисер Киров.

Никола Корабов мечтаеше да снима филм за Сашо Сладура

“Орисия”  влезе в класацията     “50 златни дивиди  филма" на “24 часа” Никола Корабов умира в 16,20 часа на 10 ноември. “Възприехме го като някакъв негов тих протест срещу фалша на годините, които посрещнахме с толкова надежди след тази дата”, каза за “24 часа” по-малкият син на режисьора Александър.

Димитър Талев: Последният правоверен комунист ще умре в България

Заради романа си “На завой”  писателят е пратен в концлагер  Почитателите на Димитър Талев имат повод за празник. Вече могат да прочетат забранен през 1944 г. и после забравен негов роман. Издателство “Захарий Стоянов” пусна на пазара “На завой” - 76 години след първото му издание през 1940 г. Заради този роман и други “прегрешения” Талев е пратен

Георги Константинов: Пенчо Кубадински крещи, че съм хвърлил бомба в Политбюро

С Валери Петров редактирахме стилово новата      конституция, разказва поетът - Навършват се 27 години от свалянето на Тодор Живков на 10. 11. 1989 г. Но за вас нещата започнаха още през 1988 г. със стихотворението “Квартално събрание” във в. “Литературен фронт”. Какво се случи след публикуването му, г-н Константинов?

Лиляна Стефанова: Най-добрата ми руска приятелка се самоуби и аз бях на крачка от Края

(Продължение от броя от 26 октомври) Никога не съм била в обкръжението  на Тодор Живков - С какво помните главното редакторство в “Литературен фронт” през онова бурно време на 1988-1989 г.? - Беше безумие да поема този най-влиятелен литературен вестник точно във времето, когато гигантска вълна от епохални събития заливаше света,

Любен Зидаров: Нарисувах се като Тодор Живков, за да се видя като простак

Нарисувах си автопортрет като Тодор Живков, за да се видя като простак - На 3 ноември в галерия “Нюанс” откривате изложба, наречена “Старецът и трите морета”. Кой е старецът и кои са моретата, г-н Зидаров? - Естествено, старецът съм аз, останалите жители на републиката са по-млади. Стари също са и трите морета, за които ме питате - Черното,

Данина, която плати 2000 лева откуп за 3 кучета, виси на куки

Крадците на трите кученца, порода “Чихуахуа”, от колата на софиянка сякаш са ползвали филма “Лов на дребни хищници” като учебник. Историята развълнува много читатели, в сайта на вестника беше прочетена от близо 8000 души. Във филма, заснет от Християн Ночев и Цветодар Марков и прожектиран през 2010 г.

Докато Ая спеше, разпнаха баща й

Киното обича да се взира в театъра и да го филмира. Не само защото се родеят като изкуства, но и защото може атрактивно да го използва като умален модел на обществото и да изследва силните страсти и сложните взаимоотношения. Българското кино има доказани успехи в този жанр: “Звезди в косите, сълзи в очите”, “Царска пиеса”, “Бумеранг”,

Лиляна Стефанова: Людмила Живкова много тежко понесе смъртта на майка си

Поетесата Лиляна Стефанова: Людмила Живкова понесе много тежко смъртта на майка си Тодор Живков спаси от цензурата книгата ми "Една есен в Америка" (Продължение от броя от 19-и октомври, сряда) - Има ли държава и кътче на света, които да не сте посетили? Какво ви носеха тези толкова много пътешествия и срещи?

Михаил Билалов: Да, скоро ще имам дете. В пиесата "Името", която играем в Сатирата

Театърът не е конен спорт, където може да си или само кон, или само жокей, но никога и двете едновременно Роден на 19 май 1965 г. в Русе в семейството на актьори, но израства в Бургас Завършва актьорско майсторство в класа на проф. Николай Люцканов  През 1994 г. печели “Аскеер” за изгряваща звезда в постановката “Мадам Бътерфлай” 2010 г.

Д-р Данчо от Лом удари писатели в земята

“Перестройката”, която ни връхлетя през втората половина на 80-те години, отвори и писателските чекмеджета. И се видя, че те са празни като църковен хамбар. Нямаше в тях забранени за издаване книги. “Е, как да има, като нашего брата е като амбулантен търговец - каквото изчука на машинката, веднага го изкарва на сергията”,

4 български филма на феста за независимо кино в София

Ще бъдат показани  най-смелите ленти от 2016 г. “Безкомпромисна селекция, много интересни филми, очаква ви жесток фестивал!” Това каза кинокритичката Геновева Димитрова по повод началото на седмото издание на София индипендънт филм фестивал на 27 октомври, организатор на който е Жана Караиванова.

Поетесата Лиляна Стефанова: Червенков казал, че съм “главозамаяна и нагла”

(Продължение от съботния брой, 15 октомври) Дора Габе смята за грях да      питаш жена наколко години е - Защо при тези ваши успехи Вълко Червенков ви нарича “главозамаяна и нагла”? - О, този случай ме потресе. Изпълнена с доверие в доброто, току-що завършила образованието си, отново на родна земя - и неочаквано попадам във враждебна среда,

Поетесата Лиляна Стефанова: Премиерът Антон Югов забрани да се омъжваме за руснаци

Арх. Георги Стоилов е     първата ми голяма любов - Г-жо Стефанова, когато издаде своята книга със спомени “Подир изгубеното време”, Павел Писарев ми каза, че мемоарите са като роман - който иска , да вярва, който не иска - да не му вярва. Как и защо читателите трябва да повярват в написаното от вас в романа ви от парчета живот “Моят луд век”?

Румен Данов избра хаоса в София пред дипломация в Брюксел

Той беше сред създателите на      “Екогласност” и СДС В края на февруари т.г. се обадих на Румен Данов: помолих го за разрешение да цитирам едно суперинтересно писмо от неговия личен архив. Писмото е на Блага Димитрова до писателя Костадин Кюлюмов, един от “идейните бащи” на Шести отдел в ДС и дългогодишен негов първи зам.-началник.

Основателят на СДС Румен Данов е починал от рак в мозъка

На 26 април Румен Данов навършва 60 години и сякаш лошото е останало в миналото. Преди около две години Данов претърпява операция от рак на мозъка и след последвалата химиотерапия състоянието му значително се подобрява. "За последен път го видях преди месец и половина  на редовната ни среща на бившия Координационен съвет на СДС.

Найда Манчева е първата жена два пъти герой на социалистическия труд

Приживе тя пожела      да я погребат с всичките ѝ      ордени и медали На 95 г. напусна този свят Найда Манчева, един от живите символи на социалистическото време. Предполагам, че близките са положили в ковчега всичките й ордени и медали, за да ги отнесе на оня свят. Така както тя пожела в едно интервю през 2013 г.

Димитър Коцев-Шошо: Всеки от нас има своята лудост. Не бива да я държим в клетка

Димитър Коцев-Шошо: Роден в София през 1971 г., син на големия актьор Константин Коцев Завършва английска филология в СУ “Св. Климент Охридски” и кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” Превел е романи на Труман Капоти, Пол Боулз, Том Робинз Режисьор на “Другата България”, “Каналето” и други тв предавания Автор на романа

Акад. Георги Марков: България да влезе във Вишеградската четворка

До 1989 г. не ни даваха да коментираме много Първата световна война, а е важно да кажем истината за участието ни - Утре, 22 септември, се навършват 108 г. от обявяването на независимостта на България. Нуждае ли се от нов прочит този исторически акт, г-н Марков? - Да. С влизането в Европейския съюз България доброволно се отказа от държавния си

Йордан Марчинков: Със Стефка Берова имахме стахановски рекорд. 11 концерта за 1 ден

Йордан Марчинков: Роден през 1944 г. в София, но израства във Варна Завършва Естрадния факултет на консерваторията в София Прави музикален дует с актрисата Стефка Берова и през 70-те години стават едни от най-известните певци в България През 1991 г. напуска България и с третата си съпруга Ася заживяват в Швеция След 10 години двамата се

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тръгна по участия с широки дрехи, Фики плътно до нея Добромир ДОБРЕВ Бременна ли е звездата на чалгата Преслава? Този въпрос все по-усилено си задават феновете й в последните дни. Самата тя мълчи по въпроса. Повод за спекулациите по темата станаха широките дрехи, с които певицата започна да ходи по свои участия.

Ромът Стилиян Михайлов пуснат от Пловдивския затвор Килърът закла като яре любовника си анестезиолог Борислав РАДОСЛАВОВ Един от най-бруталните убийци в България вече е на свобода! Килърът Стилиян Михайлов, който закла като яре любовника си в Пловдив на 12 януари 2004 г., напусна зандана в града под тепетата.

Балабанов с дъщерята на Глория на празника Поли Генова и Графа ще пеят на площада в София „Евровизия“ за Нова година, това очаква българският зрител пред екрана или тези, които решат да отидат на площад "Княз Александър", за да посрещнат 2017-а. И водещи, и изпълнители тази година в традиционния концерт на площада са свързани с конкурса.