10 европейски държави ще участват във фестивала „Черноморски звуци” в Балчик

21 хорови състава от 10 европейски държави - България, Сърбия, Хърватска, Литва, Холандия, Естония, Полша, Финландия, Украйна и Русия, ще участват в 8-ото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци“. Той ще се проведе от 6 до 10 юни в Балчик. Фокусът през 2018 г. е насочен към забележителната личност в хоровото дело на България -

Добрич отбелязва тържествено 24 май

Добрич отбелязва тържествено 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничните прояви започват с тържества във всички учебни заведения от 8 ч. до 9.30 ч. В 9 ч.в храм „Свети Георги“ ще бъде отслуже благодарствен молебен за делото на солунските братя Кирил и Методий. В 9.45 ч.

Жители на Забърдо сами пълнят дупките по пътя към "Чудните мостове"

Жители на родопското село Забърдо сами започнаха да пълнят дупките по пътя за природната забележителност - "Чудните мостове". Шосето е общинско, но за поредна година от община Чепеларе не са предвидили средства за ремонта му, оплакват се местните пред БНТ По стара технология от преди четири века жители на Забърдо започнаха да запълват зейналите

Графа пее в понеделник в Монтана

Влади Ампов – Графа е звездата в програмата, посветена на Празника на Монтана - Свети Дух. Концертът му ще започне в 20,30 ч. в понеделник (28 май) на откритата естрада в центъра на града, а при дъждовно време – в Драматичния театър. Графа ще представи част от програмата, подготвена за националното му турне, което започва на 31 май.

Издирват 28-годишния Осман Хикмет Осман от село Хитрино, в неизвестност от тази сутрин

ОДМВР-Шумен издирва по молба на близките му Осман Хикмет Осман, на 28 години, от град Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на шуменската полиция. Тази сутрин мъжът е напуснал дома на своя дядо в село Хитрино и оттогава е в неизвестност. Бил е облечен с тениска с къс ръкав в жълто-бял цвят, обут с черно долнище на анцуг, носил е сиви обувки.

Изложба дантели и шевици в двореца в Балчик откриват днес майсторки от страната

Изложба на дантели и шевици е подредена в галерия „Тунела в „Двореца” в Балчик”. Тя показва стари и нови образци на избрани техники за изработване на дантели -совалкова или калоферска/брюкселска, кене, фриволите, автентични и съвременни шевици, авторски интерпретации на традиционните техники в бижута, облекла, аксесоари, декоративни произведения ,

Ученици украсиха със свои рисунки детското отделение в ловешката болница

"Деца рисуват за деца" е мотото на инициативата на младата преподавателка Марияна Досева, подета от възпитаниците и й в училище "Тодор Кирков". Седем от тях нарисуваха красиви, пъстри и весели картини, които подариха на детското отделение в ловешката болница. "Решихме, че в сивото ни ежедневие малко цвят ще усмихне болничната атмосфера",

Общината в Добрич плаща 16 000 лв. на гражданин, счупил крак на заледен участък

Окръжният съд в Добрич постанови решение, с което осъжда община Добрич да плати обезщетение от над 16 000 лв. на жител на града, пострадал при падане върху непочистен и заледен участък на площад „Свобода”. Инцидентът е станал на 17 януари м. г., около 16.30 ч, когато мъжът се подхлъзнал и при падането се ударил в парче лед.

Кметът на Монтана връчи стипендии на талантливи деца

Анна- Мария Арсенова е носител на специалната стипендия на община Монтана в размер на 5100 лева. Пианистката Анна-Мария е възпитаничка на Природо-математическа гимназия „Свети Климент Охридски”. Има три първи и едно трето място от национални конкурси. Носител на специалната награда на фондация „Енчо Киряков” Стипендиите на Община Монтана са за

Римляни и варвари се връщат в Нове за Феста на античното наследство "Орел на Дунава"

Четиринадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 8-ми до 10-ти юни 2018 г. и ще включва над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България. Сред групите, заявили участие в ХIV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа, Gruppo Storico Romano от Рим, Италия,

Спасените три мечета отпътуваха за Гърция

Рано тази сутрин трите спасени мечета потеглиха от Парка за танцуващи мечки в Белица към спасителния център за осиротели мечета в Гърция  - ARCTUROS. Пътуването засега протича добре и малките се чувстват отлично, каза шефът на фондация "Четири лапи" Явор Гечев. Очаква се до края на деня, екипът да достигне до спасителния център.

Кмет стимулира с томбола и поздравителни писма раждаемостта в район "Централен"

Столче за автомобил получи бебето Моника Градулска от кмета на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов. В двора на администрацията беше изтеглен печелившият номер. "На всеки 6 месеца ще теглим томбола с награда", казва кметът. В майското състезание участват всички новородени от началото на годината.

Пускат извънредни градски автобуси за Задушница в Пловдив

За да се осигури нормалното транспортно обслужване на пловдивчани по време на Задушница в събота ще се движат извънредни рейсове. Това съобщиха от "Организация и контрол на транспорта" в общината. С делнично разписание съгласно утвърдената общинска транспортна схема ще работят автобусите по линии №7, 11, 25, 27,

Екоексперти намериха приемни родители на малки червени ангъчи

Експерти oт РИОСВ-Русе оказаха помощ на 8 млади птици от защитения вид червен ангъч (Tadorna ferruginea). Сигналът за невръстните патета бил получен във вторник чрез телефон 112, от служители в Западната промишлена зона на Силистра. Птиците били забелязани на пътното платно, а родителите им са кръжали около тях.

Питат и хора с увреждания при проектиране на рампи за инвалиди в "Северен"

Инвалиди недоволни от монтираните релси в подлеза на панаира Хора с увреждания да участват в проектирането на подходи и рампи, които улесняват придвижването по тротоари, подлези и стълбища. Това се договориха кметът на пловдивдивския район "Северен" Ральо Ралева и Веска Младенова, председател на "Надежда за достоен живот".

С празнично шествие в Горна Оряховица ще бъде честван Денят на българската просвета и култура

С празнично шествие в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В шествието на 24 май ще се включат деца от детските заведения, ученици, учители, просветни и културни дейци от общината. Празникът ще започне от 10.00 ч. Във връзка с провеждане на празничното шествие от 09.00 ч.

"Облякоха" Младежкия дом във Варна

Малко над 1.4 млн. лв. струват "новите дрехи" на Младежкия дом във Варна. Кметът на града Иван Портних откри ремонтираната сграда, която вече изглежда по съвсем различен начин отвън. Старата сива сграда, която помнят няколко поколения варненци, вече грее в пъстри цветове и привлича погледите отдалече.

Наближава фестивалът на националната кухня и занаятите "Бабина душица"

Гражданите и гостите на Монтана отново очакват с нетърпение фестивала на националната кухня и занаятите „Бабина душица“. И тази година той ще оживи центъра на града на 26 май събота преди празника Свети Дух. „Пред сградата на областната управа, ще разпалим отново огньовете на българското и ще сготвим всичко, което се сещаме,

Огнеборци спасиха бедстващи гълъби насред Ловеч

Необичайна спасителна акция проведоха служители на ловешката пожарна насред центъра на града във вторник - освободиха стотици гълъби от плен, оставени да умрат от глад и жажда. "Това са нашите птици, които свободно се разхождат из градската градина и между хората без страх", каза Валентина Валериева, на чиито сигнал реагираха огнеборците.

Запалиха автокъща, изгоряха 4 коли

Автокъща в Гоце Делчев вероятно умишлено е била запалена в ранните часове в сряда. Сигнал в полицията за пожара е получен около 4,10 ч. Екип на РСПБЗН е пристигнал на място и е потушил пламъците. Частично обгорели са четири леки автомобила. Причините за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.

Гости от 15 държави се включват в шествието за Деня на българската просвета във Велико Търново

Старата столица ще отбележи тържествено 24 май Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, жители на Старата столица и гости от 15 държави ще се включват в шествието, посветено на големия български празник.

В навечерието на 24 май връчиха годишните награди за образование и култура на община Свищов

В навечерието на празника на българската духовност и култура, в салона на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” се проведе церемонията по връчване на Годишните награди за образование и култура на община Свищов, съобщиха от местната администрация. Програмата бе открита с „Танц на буквите“,

Копаят пак античния одеон на Пловдив, сцената - със стъклен под

Археоложката Мая Мартинова поднови разкопките на античния одеон в Пловдив. Новото проучване е в източната част, където ще бъде направена връзка между паметника и Епископската базилика. Учените не се наемат да прогнозират какво ще открият, но смятат до края на юни да приключат. 250 000 лева влага общината в поредната реставрация на одеона.

Проверяват сигнал за умряла риба в река Банска

Експерти от РИОСВ - Хасково извършват проверка по сигнал за умряла риба в десния приток на Марица - река Банска, съобщиха от екоинспекцията. Сигналът е бил подаден от кмета на село Клокотница, община Хасково, откъдето минава реката. Съвместно с Регионална лаборатория - Хасково се взимат водни проби.

Много учители събра на почерпка в двора кметът на район "Централен"

На прохлада и чаша питие дворът на кметството на пловдивския район "Централен" събра много учители, ректори, представители на културни институции в навечерието на 24 май. "Изборът на мястото не е случаен. Носи символика, за да продължим да отбелязваме светлия празник", обърна се към гостите кметът Георги Стаменов. Мястото е емблематично.

24-има изявени педагози с отличия за 24 май от кмета на пловдивския район "Източен"

24 директори и учители от "Източен" бяха отличени за значителен принос за развитието на образователното дело, като 7 от тях получиха специален плакет на района. Това стана по време на традиционната тържествена церемония, организирана от кметството в навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Младоженците в Добрич само се разписват в Обредния дом

От 130 бракосъчетания в Обредния дом в Добрич от началото на годината до сега 100 са само разписвания – съобщи директорът на общинското предприятие „Обредни дейности” Румена Маринова. Потвърждава се тенденцията от м.г., кагото две трети от сватбените ритуали бяха разписвания – добавя тя. „На този фон неслучайно трудно върви и инициативата

Дядо Николай освети параклис на пловдивското летище

Нов параклис на пловдивското летище освети митрополит Николай. Той призова присъстващите да се молят и благодарят за това, че Господ ги закриля и бди над добрите им дела. На освещаването присъства областният управител Здравко Димитров със заместниците си Евелина Апостолова, Петър Петров и Димитър Керин.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Фолкпевецът Михаил (Милко) Калайджиев е роден на 23 септември 1951 г. в Свиленград. Известен е и като откривател на изпълнителките Преслава, Галена, Джена, Анелия, Мира, Димана, Теди Александрова, Пепи Христозова и Соня Иванова. Известни негови песни са "Къде си, батко?", "Хей, малката!" и "GSM". Изнасял е много концерти в Турция, Македония,

12 души пострадаха вчера при нова катастрофа с автобус на магистралата "Децата ме спасиха от психическо рухване и депресията след катастрофата на магистрала "Тракия". В момента съм по майчинство и по цял ден съм с тях. Чувствам се по-добре. Все още ми изскачат страшни картини пред очите, но вярвам, че и това ще мине!

Илиан Илиев жадува за мъст над "Левски"! 49-годишният специалист идва днес на "Герена", за да спре "сините" за участие в Европа през това лято. "Левски" приема "Черно море" от 20,30 часа на стадион "Георги Аспарухов" в директен бараж за класиране в турнира Лига Европа. Илиев е треньор на варненския тим.