Екоексперти намериха приемни родители на малки червени ангъчи

Експерти oт РИОСВ-Русе оказаха помощ на 8 млади птици от защитения вид червен ангъч (Tadorna ferruginea). Сигналът за невръстните патета бил получен във вторник чрез телефон 112, от служители в Западната промишлена зона на Силистра. Птиците били забелязани на пътното платно, а родителите им са кръжали около тях.

Питат и хора с увреждания при проектиране на рампи за инвалиди в "Северен"

Инвалиди недоволни от монтираните релси в подлеза на панаира Хора с увреждания да участват в проектирането на подходи и рампи, които улесняват придвижването по тротоари, подлези и стълбища. Това се договориха кметът на пловдивдивския район "Северен" Ральо Ралева и Веска Младенова, председател на "Надежда за достоен живот".

С празнично шествие в Горна Оряховица ще бъде честван Денят на българската просвета и култура

С празнично шествие в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В шествието на 24 май ще се включат деца от детските заведения, ученици, учители, просветни и културни дейци от общината. Празникът ще започне от 10.00 ч. Във връзка с провеждане на празничното шествие от 09.00 ч.

"Облякоха" Младежкия дом във Варна

Малко над 1.4 млн. лв. струват "новите дрехи" на Младежкия дом във Варна. Кметът на града Иван Портних откри ремонтираната сграда, която вече изглежда по съвсем различен начин отвън. Старата сива сграда, която помнят няколко поколения варненци, вече грее в пъстри цветове и привлича погледите отдалече.

Наближава фестивалът на националната кухня и занаятите "Бабина душица"

Гражданите и гостите на Монтана отново очакват с нетърпение фестивала на националната кухня и занаятите „Бабина душица“. И тази година той ще оживи центъра на града на 26 май събота преди празника Свети Дух. „Пред сградата на областната управа, ще разпалим отново огньовете на българското и ще сготвим всичко, което се сещаме,

Огнеборци спасиха бедстващи гълъби насред Ловеч

Необичайна спасителна акция проведоха служители на ловешката пожарна насред центъра на града във вторник - освободиха стотици гълъби от плен, оставени да умрат от глад и жажда. "Това са нашите птици, които свободно се разхождат из градската градина и между хората без страх", каза Валентина Валериева, на чиито сигнал реагираха огнеборците.

Запалиха автокъща, изгоряха 4 коли

Автокъща в Гоце Делчев вероятно умишлено е била запалена в ранните часове в сряда. Сигнал в полицията за пожара е получен около 4,10 ч. Екип на РСПБЗН е пристигнал на място и е потушил пламъците. Частично обгорели са четири леки автомобила. Причините за пожара и стойността на нанесените щети са в процес на установяване.

Гости от 15 държави се включват в шествието за Деня на българската просвета във Велико Търново

Старата столица ще отбележи тържествено 24 май Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, жители на Старата столица и гости от 15 държави ще се включват в шествието, посветено на големия български празник.

В навечерието на 24 май връчиха годишните награди за образование и култура на община Свищов

В навечерието на празника на българската духовност и култура, в салона на Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” се проведе церемонията по връчване на Годишните награди за образование и култура на община Свищов, съобщиха от местната администрация. Програмата бе открита с „Танц на буквите“,

Копаят пак античния одеон на Пловдив, сцената - със стъклен под

Археоложката Мая Мартинова поднови разкопките на античния одеон в Пловдив. Новото проучване е в източната част, където ще бъде направена връзка между паметника и Епископската базилика. Учените не се наемат да прогнозират какво ще открият, но смятат до края на юни да приключат. 250 000 лева влага общината в поредната реставрация на одеона.

Проверяват сигнал за умряла риба в река Банска

Експерти от РИОСВ - Хасково извършват проверка по сигнал за умряла риба в десния приток на Марица - река Банска, съобщиха от екоинспекцията. Сигналът е бил подаден от кмета на село Клокотница, община Хасково, откъдето минава реката. Съвместно с Регионална лаборатория - Хасково се взимат водни проби.

Много учители събра на почерпка в двора кметът на район "Централен"

На прохлада и чаша питие дворът на кметството на пловдивския район "Централен" събра много учители, ректори, представители на културни институции в навечерието на 24 май. "Изборът на мястото не е случаен. Носи символика, за да продължим да отбелязваме светлия празник", обърна се към гостите кметът Георги Стаменов. Мястото е емблематично.

24-има изявени педагози с отличия за 24 май от кмета на пловдивския район "Източен"

24 директори и учители от "Източен" бяха отличени за значителен принос за развитието на образователното дело, като 7 от тях получиха специален плакет на района. Това стана по време на традиционната тържествена церемония, организирана от кметството в навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Младоженците в Добрич само се разписват в Обредния дом

От 130 бракосъчетания в Обредния дом в Добрич от началото на годината до сега 100 са само разписвания – съобщи директорът на общинското предприятие „Обредни дейности” Румена Маринова. Потвърждава се тенденцията от м.г., кагото две трети от сватбените ритуали бяха разписвания – добавя тя. „На този фон неслучайно трудно върви и инициативата

Дядо Николай освети параклис на пловдивското летище

Нов параклис на пловдивското летище освети митрополит Николай. Той призова присъстващите да се молят и благодарят за това, че Господ ги закриля и бди над добрите им дела. На освещаването присъства областният управител Здравко Димитров със заместниците си Евелина Апостолова, Петър Петров и Димитър Керин.

Университетски учен и кмет с открит урок в пловдивска детска градина

Открит урок изнесе в пловдивската детска градина "Мир" преподавателят от Аграрния университет доц. Стефан Шилев. Той говори на хлапетата за биоразнообразието. Шилев е и директор на РИОСВ-Пловдив. В урока се включи и кметът на район "Западен" Димитър Колев. Доцентът обясни на малките колко са важни зелените пространства в градовете и около тях,

Пловдивски районен кмет раздаде 400 родопски одеяла

200 вълнени родопски одеяла - по едно за всеки от обитателите на старческия дом "Св. Василий Велики", подари кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев. Лично той достави дарението и пожела на възрастните хора да се завиват, за да им е топло. „За първи път посещаваме този дом, но ще продължавам да ви помагам според възможностите ми”,

Наградиха деца от Пещера, намерили и предали портфейл с пари и документи

Четири деца от Пещера получиха  грамоти от полицейското управление в Пещера, след като в неделя намерили на улица в града портфейл с пари и документи и го предали в полицията. Петокласниците Костадин Попърцов, Йордан Велев, Даниела Ванкова и Павел Трандов от СУ " Св. Кл. Охридски" в града отворили портфейла, след като го намерили и видели,

Столипиновци: Разбиват ни системата! (Снимки)

Описват хиляди незаконни къщи в етническия квартал заедно с обитателите им Десетки жители на "Столипиново" негодуват, че им разрушават системата, изграждана в квартала с години. "Защо ни бутат магазините? От тях храним семействата си. Мнозина в махалата не работят и вземат на вересия. После плащат. Това е цяла система, която сега разрушават",

Ученик от Елена грабна първо място на международно младежко компютърно състезание

Трети ученик от СУ „Иван Н. Момчилов“ в гр. Елена се класира за най-голямото международно младежко компютърно състезание. Стоян Чомпов от 11а клас постигна 960 точки от 1000 възможни на изпита Adobe Certified Associate на Photoshop CC. Този резултат го извежда на първо място в страната и ще я представя на световното състезание Adobe Certified

Борован направи Георги Гергов почетен гражданин за помощ при водното бедствие

Бизнесменът получи и черешово топче  Най-високата награда на община Борован - почетен гражданин, връчи кметицата Десислава Тодорова на Георги Гергов. Това стана на празника на града. "Огромно благодаря за подадената от вас ръка в най-трудния момент", каза тя на червения бизнесмен и му връчи отличието.

Започва най-мащабното обновяване на училища, детски градини, черкви и читалища в Монтана

Близо 10 милиона лева ще бъдат инвестирани за ремонти на училища, детски градини, черкви и читалища в община Монтана тази година, съобщи кметът Златко Живков в навечерието на 24-май – Денят на българската просвета, култура и на славянската писменост. Още на 25 май ще започне работата по сградата на ІІІ и ІV СОУ.

Тийнейджър без книжка спипан зад волана на кола без номера

Непълнолетно момче от Провадия е засечено зад волана БМВ, което не е регистрирано по надлежния ред, съобщиха от варненската полиция. Тийнейджърът бил спрян за рутинна проверка в родния си град около 11.20 часа. Тъй като видимо нямал 18 години, униформените не се изненадали, че няма и шофьорска книжка. Младежът е задържан за срок до 24 часа.

Цигара подпали варненска къща

Неизгасена цигара, паднала в леглото, подпали къща на ул. "Пробуда" във Варна. Сигнал за пожара е подаден на тел. 112 в 22.45 часа. Пристигналите на мястото огнеборци бързо овладели пламъците. До пристигането им 23-годишен мъж, който живеел с лежащо болния си баща в къщата, успял да изнесе сам възрастния мъж на улицата.

Велико Търново домакинства Европейската олимпиада за сигурност и отбрана

Финалният етап на международната Олимпиада по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда във Велико Търново от днес до 25 май включително. Курсанти, кадети и военнослужещи от 15 държави пристигнаха в Старата столица за престижното събитие, което е част от официалния календар на българското председателство на Съвета на Европейския

Осъдиха 55-годишен грък за разпространение на наркотици в Родопите

55-годишен грък е осъден от Окръжния съд в Смолян на две години и половина условна присъда с четиригодишен изпитателен срок и глоба от 5 000 лева, която да заплати в полза на държавата. Йоанис Г. от град Патра и прокуратурата подписаха споразумение за присъдата, която съдът одобри.Йоанис бе арестуван през февруари с над килограм и половина

Ранената сърна, намерена между блокове в Смолян, е в тежко състояние

Сърната, която бе открита ранена в жилищния квартал „Невястата“ в Смолян, е в тежко състояние. Има много рани от ухапвания по задните крака. Това съобщи ветеринарният доктор Димитър Пампоров, предаде "Дарик". „Бях извикан късно снощи, сърната е в тежко състояние. Има множество рани от ухапвания по задните крака от кучета.

Багери сриват къщи и магазини в Столипиново (Снимки)

"Няма реакция, те вече свикнаха", каза кметът на район "Източен" Багери и камиони на ул."Крайна" в пловдивския квартал Столипиново предприеха масирана акция по събаряне на незаконни постройки. Първа падна масивна едноетажна къща, в която освен жилищна част, има заведения за скара-бира и интернет зала.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След смъртта на мъжа ми всички ми обърнаха гръб и искаха да ме смачкат! Той ми помогна да се справя с тежката депресия "Георги Парцалев ми спаси живота, след като всички ми обърнаха гръб! Затова с удоволствие ще получа почетния му знак." Това каза пред вестник "България Днес“ актрисата Стоянка Мутафова,

Вдовицата на убития командос Емил Шарков в Холандия с новата си любов Милена Шаркова и любимият й мъж се впуснаха в нови пътешествия, видя "България Днес". Вдовицата на застреляния командос Емил Шарков отиде с новото си гадже в Амстердам. Там двамата се отдават на романтичен воаяж и обиколки из най-красивите кътчета на холандската столица.

И на 74 години голямата Цветана Манева е в завидна форма, видя "България Днес". Играещата ролята на баба Злата в "Скъпи наследници" и на Цвета Андонова в "Под прикритие" актриса използва всеки свободен момент, за да свърши нещо полезно. Със спортни обувки и очила с дебели черни рамки, Манева бързаше за поредната си делова среща.