Новият главен секретар на МВР чака трети син

06.06.2013 13:04

Родителите на новия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров разбрали от телевизията, че синът им е предложен за овакантения от Калин Георгиев пост.
Веднага позвънили на Светлозар, за да питат вярно ли е, и получили потвърждение от първа ръка. Вчера Денка и Стоян Тодорови не смееха да приемат поздравления, защото президентът още не бил издал указ за назначаването му като главен секретар на МВР.
"Щастлив съм, но ме притеснява, че службата е много отговорна и се искат здрави нерви и да си много хладнокръвен.

Той не е от нервните и смятам, че ще си изпълни дълга. Все пак от близо 15 г. е в службите", каза баща му Стоян. В семейния апартамент на ул. "Родопи" в Горна Оряховица тече ремонт и разговорът с репортер на "24 часа" върви на стълбищната площадка.

"Не е заради новата длъжност, планирали сме го от една година", казва бай Стоян.
Възрастният мъж, който работел във военния завод "Аркус" в Лясковец, разказа, че
Светлозар като малък не си мечтаел да става спецченге, но винаги бил много паметлив.
"Като ученик в Горна Оряховица никога не е отварял учебник, запомняше още в час, каквото каже учителят", спомня си бащата.

Светлозар завършил с много добър успех специалността "Машини и апарати в хранително-вкусовата промишленост" в местния хранителен техникум.

На матурите изкарал петица по български и 5,17 по математика, сочи справка в училищните досиета. Любопитно е, че класен на Светлозар бил авторът на първия електронен учебник по физика Никола Николов. Преподавателят от 8 години работи в АЕЦ "Козлодуй", но казва, че поддържат връзка с новия главен секретар, който винаги бил изключително амбициозен.

После Светлозар отишъл да учи в полувисшия жп институт в София.

"Върна се на стаж в Горна Оряховица, но каза, че не може да стои на едно място и започна да се подготвя за изпитите в Школата на МВР в Симеоново", разказва баща му.
Като завършил с отличие, 3 години работил при баретите. Тогава завършил задочно и право в Благоевград, допълва майка му.

"НСС го харесаха като служител и го изтеглиха. Беше шеф последователно на три различни сектора в ДАНС, а сега е началник на отдел, но никога не съм го питал за работата му", твърди бай Стоян.

Той добавя, че има много известен сват - бившия зам.-министър на МВР Камен Пенков. С дъщеря му Доника Светлозар се запознал в София. Тя също била юристка и постъпила като младши съдия в Софийския градски съд.

Оженили се през 2002 г. в столицата. Имат двама синове - Кристиян на 10 и Денис на 5 години.

Единият е кръстен на нас двамата дядовци. Първата буква е на свата, а останалото е на мене. Другият пък е на баба си Денка. През октомври чакаме трето внуче, пак ще е момче", умилява се Стоян.

Децата на бъдещия главен секретар на МВР карали пролетната ваканция в Горна Оряховица. Младите пък били в града по Великден. Тъстът Камен Пенков обаче рядко идвал.

"Той е зает човек, пък и има къща в Испания, там са останалите му деца, какво да прави в нашия град", обясни Стоян.

Синът му си имал апартамент в София, кола, но никакви други имоти, държи да подчертае бащата. Родителите на новия професионален шеф на МВР се определят като съвсем обикновени хора.

Преди Денка имала магазин за дамска конфекция в железничарския град, но от Нова година го закрили, заради кризата. Сега майката на главния секретар оправя пътни листове на служителите на ЕСО в Горна Оряховица. Имат и по-малка дъщеря, която също живее в София.

Ексшефът Иван Драшков: Отличен избор

Новият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров е изключително добър избор. Той се познава добре с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, което ще помага на взаимната им работа, коментира пред “24 часа" бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков.

“Лазаров бе изключително интелигентен и добър оперативен служител, пожелавам му да се въоръжи с много сили, нерви и воля, защото на този пост те ще му бъдат необходими", каза още Драшков.

“Като характер за него мога да кажа, че е спокоен и приема чуждото мнение. Винаги добре обмисля нещата, преди да вземе решение, и не действа под натиска на емоции или импулсивно. Като важно качество също може да се изтъкне и това, че проверява фактите", анализира бившият шеф на контраразузнаването.

“Смятам да подкрепя идеята и кандидатурата на Светлозар Лазаров за нов главен секретар на МВР и ще разпиша указа за неговото назначаване", заяви вчера пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Доскорошният шеф на сектор “Енергетика” в ДАНС е бил в отпуск в последните дни, преди да гръмне новината, че е предложен за главен секретар на МВР. Правителството предложи 38-годишния Лазаров за главен секретар на МВР в понеделник. Той ще бъде най-младият на този пост досега.

Лазаров наследява няколко години по-възрастния от него Калин Георгиев, който подаде оставката си миналата седмица.

Светлозар Лазаров е минал през различни сектори в ДАНС, включително и за борба с организираната престъпност, което го прави добре подготвен за новото място във вътрешното министерство, смятат бивши негови колеги.

В системата на МВР започва работа като командос в Специализирания отряд за борба с тероризма през 1999 г. Там изкарва 3 години. По-късно е назначен като контраразузнавач в Национална служба “Сигурност”, която по-късно се вля в ДАНС. Преминал е през специализирани курсове за повишаване на квалификацията, на които лектори са били представители на ФБР, ЦРУ и др.

Сред бившите му колеги се говори усилено, че Лазаров е бил личен избор на вътрешния министър Цветлин Йовчев, защото двамата са работили заедно в ДАНС и са изградили взаимно доверие помежду си.

Новият главен секретар на МВР е зет на бившия зам.-министър на вътрешните работи от екипа на Румен Петков - Камен Пенков. Тъстът Камен Пенков е работил в МВР 15 г., след това подхваща охранителен бизнес. (24 часа)

Други от Криминални

Банда от 10-12 човека преби баща и син с брадви и дървени колове в Лом

Тумба от 10-12 човека нахлула в частен дом и нанесли бой на бащата и сина с брадви и дървени колове.  Досъдебно производство за причиняване на тежка телесна повреда след сбиване между жители от два

Шофьор блъсна двама пешеходци в София, единият е починал на място

Катастрофа на ул. "Челопешко шосе" в посока Кремиковци е станала към 16:50 ч. в София. Свидетел на инцидента каза пред "24 часа", че една кола се спускала от пътя под Северната тангената към квартал

За ден: МВР спря 36 пияни и 7 дрогирани шофьори

Данните до момента показват, че на територията на цялата страна са проверени близо 8000 МПС 7754 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция

Единият от нападателите от Скутаре: Извинявам се на бабата и на чичото

Стоян Йорданов и Димитър Христев, които нахлуха в дома на възрастни хора, остават в ареста "Извинявам се на бабата и на чичото. Повече глупости няма да правя"

Турски гражданин на съд за контрабанда на оръжие през ГКПП "Капитан Андреево"

Окръжна прокуратура – Хасково привлече като обвиняем турския гражданин Б.Ш. (35 г.) за контрабанда на оръжие и боеприпаси през Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево"

>