Новият главен секретар на МВР чака трети син

06.06.2013 13:04
Семейна снимка от 50-ата годишнина на Камен Пенков (вляво). До бившия зам.-министър на вътрешните работи е зет му Светлозар Лазаров. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Бащата на бъдещия главен секретар на МВР е бивш служител на военния завод “Аркус”. СНИМКА: АВТОРЪТ

Родителите на новия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров разбрали от телевизията, че синът им е предложен за овакантения от Калин Георгиев пост.
Веднага позвънили на Светлозар, за да питат вярно ли е, и получили потвърждение от първа ръка. Вчера Денка и Стоян Тодорови не смееха да приемат поздравления, защото президентът още не бил издал указ за назначаването му като главен секретар на МВР.
"Щастлив съм, но ме притеснява, че службата е много отговорна и се искат здрави нерви и да си много хладнокръвен.

Той не е от нервните и смятам, че ще си изпълни дълга. Все пак от близо 15 г. е в службите", каза баща му Стоян. В семейния апартамент на ул. "Родопи" в Горна Оряховица тече ремонт и разговорът с репортер на "24 часа" върви на стълбищната площадка.

"Не е заради новата длъжност, планирали сме го от една година", казва бай Стоян.
Възрастният мъж, който работел във военния завод "Аркус" в Лясковец, разказа, че
Светлозар като малък не си мечтаел да става спецченге, но винаги бил много паметлив.
"Като ученик в Горна Оряховица никога не е отварял учебник, запомняше още в час, каквото каже учителят", спомня си бащата.

Светлозар завършил с много добър успех специалността "Машини и апарати в хранително-вкусовата промишленост" в местния хранителен техникум.

На матурите изкарал петица по български и 5,17 по математика, сочи справка в училищните досиета. Любопитно е, че класен на Светлозар бил авторът на първия електронен учебник по физика Никола Николов. Преподавателят от 8 години работи в АЕЦ "Козлодуй", но казва, че поддържат връзка с новия главен секретар, който винаги бил изключително амбициозен.

После Светлозар отишъл да учи в полувисшия жп институт в София.

"Върна се на стаж в Горна Оряховица, но каза, че не може да стои на едно място и започна да се подготвя за изпитите в Школата на МВР в Симеоново", разказва баща му.
Като завършил с отличие, 3 години работил при баретите. Тогава завършил задочно и право в Благоевград, допълва майка му.

"НСС го харесаха като служител и го изтеглиха. Беше шеф последователно на три различни сектора в ДАНС, а сега е началник на отдел, но никога не съм го питал за работата му", твърди бай Стоян.

Той добавя, че има много известен сват - бившия зам.-министър на МВР Камен Пенков. С дъщеря му Доника Светлозар се запознал в София. Тя също била юристка и постъпила като младши съдия в Софийския градски съд.

Оженили се през 2002 г. в столицата. Имат двама синове - Кристиян на 10 и Денис на 5 години.

Единият е кръстен на нас двамата дядовци. Първата буква е на свата, а останалото е на мене. Другият пък е на баба си Денка. През октомври чакаме трето внуче, пак ще е момче", умилява се Стоян.

Децата на бъдещия главен секретар на МВР карали пролетната ваканция в Горна Оряховица. Младите пък били в града по Великден. Тъстът Камен Пенков обаче рядко идвал.

"Той е зает човек, пък и има къща в Испания, там са останалите му деца, какво да прави в нашия град", обясни Стоян.

Синът му си имал апартамент в София, кола, но никакви други имоти, държи да подчертае бащата. Родителите на новия професионален шеф на МВР се определят като съвсем обикновени хора.

Преди Денка имала магазин за дамска конфекция в железничарския град, но от Нова година го закрили, заради кризата. Сега майката на главния секретар оправя пътни листове на служителите на ЕСО в Горна Оряховица. Имат и по-малка дъщеря, която също живее в София.

Ексшефът Иван Драшков: Отличен избор

Новият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров е изключително добър избор. Той се познава добре с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, което ще помага на взаимната им работа, коментира пред “24 часа" бившият зам.-председател на ДАНС Иван Драшков.

“Лазаров бе изключително интелигентен и добър оперативен служител, пожелавам му да се въоръжи с много сили, нерви и воля, защото на този пост те ще му бъдат необходими", каза още Драшков.

“Като характер за него мога да кажа, че е спокоен и приема чуждото мнение. Винаги добре обмисля нещата, преди да вземе решение, и не действа под натиска на емоции или импулсивно. Като важно качество също може да се изтъкне и това, че проверява фактите", анализира бившият шеф на контраразузнаването.

“Смятам да подкрепя идеята и кандидатурата на Светлозар Лазаров за нов главен секретар на МВР и ще разпиша указа за неговото назначаване", заяви вчера пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

Доскорошният шеф на сектор “Енергетика” в ДАНС е бил в отпуск в последните дни, преди да гръмне новината, че е предложен за главен секретар на МВР. Правителството предложи 38-годишния Лазаров за главен секретар на МВР в понеделник. Той ще бъде най-младият на този пост досега.

Лазаров наследява няколко години по-възрастния от него Калин Георгиев, който подаде оставката си миналата седмица.

Светлозар Лазаров е минал през различни сектори в ДАНС, включително и за борба с организираната престъпност, което го прави добре подготвен за новото място във вътрешното министерство, смятат бивши негови колеги.

В системата на МВР започва работа като командос в Специализирания отряд за борба с тероризма през 1999 г. Там изкарва 3 години. По-късно е назначен като контраразузнавач в Национална служба “Сигурност”, която по-късно се вля в ДАНС. Преминал е през специализирани курсове за повишаване на квалификацията, на които лектори са били представители на ФБР, ЦРУ и др.

Сред бившите му колеги се говори усилено, че Лазаров е бил личен избор на вътрешния министър Цветлин Йовчев, защото двамата са работили заедно в ДАНС и са изградили взаимно доверие помежду си.

Новият главен секретар на МВР е зет на бившия зам.-министър на вътрешните работи от екипа на Румен Петков - Камен Пенков. Тъстът Камен Пенков е работил в МВР 15 г., след това подхваща охранителен бизнес. (24 часа)

Други от Криминални

Връчиха призовка на Александър Морфов

Призовка е връчена на Александър Морфов с искане да даде обяснение от частен съдебен изпълнител. Това съобщи във фейсбук съпругата на Морфов актрисата Рени Врангова

300 лв. глоба за майка от Пловдивско, пуснала дъщеря си навън след 22 ч.

Полицаи хванали момичето в парк, заедно с още 5 деца 300 лв. ще трябва да плати майка от пловдивското село Житница, защото дъщеря ѝ е била хваната от полицаи навън след 22 ч

Прокуратурата в Стара Загора разследва насилие над животни в Павел баня

Под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора се извършва разследване по досъдебно производство за причинена смърт на гръбначни животни, настъпила вследствие на проявена жестокост

Екстрадират от България поляк, издирван от сръбските съдебни власти

Полският гражданин Павел Михолович, издирван от сръбските съдебни власти, ще бъде екстрадиран от България. Това реши бургаският Апелативен съд с постановения от него съдебен акт

Осъдиха шеф на търговско дружество, укривал и не плащал данъци в Разград

Окръжният съд в Разград осъди 60-годишен мъж за укриване и неплащане на данъчни задължения в особено големи размери. Той е признат за виновен за това, че е избегнал плащането на данък върху

>