Учени: Свинското е основен източник на хепатит Е в Европа

02.11.2017 22:11; Любомира Николаева

Месото трябва да премине през надеждна термична обработка.

В Европа основният източник на малко познатия в обществото хепатит Е са домашни и диви свине. Изглежда, суровото и недостатъчно термично обработено месо и черен дроб са най-честата причина за инфектиране. По данни от проучвания към 10% от прасетата носят инфекциозни вирусни частици по време на клането. Това съобщи проф. Илия Цачев на конференция на Българския контактен център на Европейския орган по безопасност на храните.

Най-много болни са докладвали Франция, Германия и Великобритания, но има случаи и у нас.

Д-р Мария Пишмишева, която има опит с пациенти, разказа, че повечето са мъже и харесват месото алангле.

Непознатият хепатит Е

Малко се знае за хепатит Е в обществото, но случаите сред европейците се увеличават бързо и теоретично всеки може да се срещне с вируса и у нас, без да напуска страната.Това каза проф. д-р Илия Цачев на конференция по инициатива на Българския контактен център на Европейския орган по безопасност на храните.

В европейски държави ветеринарите установяват между 40 и 90% серопозитивност при свине. Учените обръщат внимание на генотип 3 и 4 на вируса, от които може да се заразят и хора. Затова препоръчват скрининги не само сред животните, а и за рисковите професии и групи от населението.

Хепатит Е най-често е самоограничаваща се инфекция, но от вируса може и да се развие остра чернодробна недостатъчност, обясни проф. Цачев.

Потенциално заразяването може да стане чрез замърсени канализационни води, зеленчуци, които растат близо до земята, морски дарове, недостатъчно термично обработено месо, основно свинско, но и други, тъй като антитела са откривани и при овце, кози, кучета, котки, плъхове, делфини и др.

У нас първите случаи са описани през 1995 г. от екип под ръководството на проф. Павел Теохаров.

“Домашните и дивите свине са основен източник на хепатит Е в Европа. Основен начин за предаване вероятно е чрез хранителната верига – сурово или недобре термично обработено свинско и черен дроб - тези извадки от материал за общественото здраве цитира проф. Цачев. - Част от свинете – вероятно около 10%, остават с виремия по време клане – вероятна причина за вторично инфектиране на месото с вируса. Инфекциозност на хепатит Е се установява 28 дни при стайна температура, което предполага, че вирусът може да се запази няколко седмици в околната среда.” На фона на тези изводи се препоръчва:

l да се измиват старателно с топла сапунена вода ръцете, съдовете, дъските, ножовете, които са били в контакт със сурово месо или черен дроб;

l термичната обработка да е поне 20 мин след достигане на 71 градуса във вътрешността на месото или дроба;

l да се разшири незадоволителната към момента информираност на обществото за хепатит Е и начините за избягване на инфектирането.

С дискусията сега се включваме в изпълнението на последната препоръка, каза проф. Цачев.

У нас данните за профила на болните са оскъдни.

Д-р Мария Пишмишева обясни, че генотип 3 е повсеместно разпространен в Европа и единствен доказан при хора у нас, но за България няма представителни данни за заболеваемостта. Причината е, че инфекцията не е включена в наредбата за регистрация и няма задължение случаите да се докладват.

“В регион Пазарджик има 135 доказани потвърдени остри случая. Заболяването го има, но невинаги го търсим и тъй като не е задължително да го съобщаваме, нямаме реална представа за мащаба. Правим постъпки да бъде включено в наредбата за регистрация”, обясни специалистката. Наблюдението върху заразените в Пазарджик очертава ориентировъчния профил на пациента с хепатит Е. За региона това са основно мъже – 70 процента, 60% са градски жители с имоти и на село, 77% във възрастта над 50 г.

Повод за размисъл са отговорите на анкетата ни как предпочитат месото. “При мъжете преобладава отговорътт, че харесват алангле. Освен това порциите на мъжете са значително по-големи в сравнение с женските, а за хепатит Е се знае, че е дозозависим – вероятността за заразяване е по-висока при попадане на по-голям брой вируси. Третирането на месо и черен дроб при 71 градуса температура във вътрешността за половин час не унищожава напълно вирусите, но намалява вирусния товар”, обясни д-р Пишмишева.

Широкомащабен скрининг трябва да направим, от близо 1500 основни инфекциозни болести при човека 868 се предават от животните на човека, коментираха участниците в конференцията. Според тях районите с ферми със заразени животни трябва да се картографират и в тях да се предприемат превантивни мерки.

“Допълнителна причина за това са зачестяващите поройни дъждове, след които отточни води от заразени ферми могат да замърсят широки площи. Специфичен риск са биопродуктите, при чието производство се използва основно естествен тор”, обясни модераторът на сесията.

В Швеция вече се създава референтна лаборатория, но всяка страна- членка на ЕС, трябва да подготви такъв национален референтен център за вируси в храните. Сред наблюдаваните рискове несъмнено трябва да бъде и вируса на хепатит Е, обясниха експертите.

Тази разновидност на инфекцията е позната от 90-те години и науката няма категорични отговори за всички въпроси, свързани с нея.

Средното време между излагането на вируса на хепатит Е и инфекцията варира от 21 до 56 дни. Симптомите са типични за инфекциите с хепатит, но приблизително половината от заразените хора изобщо не развиват симптоми. В повечето случаи вирусът причинява инфекция, която преминава за 4-6 седмици. Но може да доведе до чернодробна недостатъчност при пациенти с предшестващо чернодробно заболяване.

Още по темата:

Само 9 от 194 страни се борят ефективно срещу хепатита

Болни с рак на черния дроб излекувани от хепатит С

Опитват ново 6-седмично лечение за хепатит С

Други от Здраве

Първата китайска РНК ваксина срещу COVID-19 с обещаващи резултати след фаза I на клиничните изпитания

Две дози от първият китайски кандидат за ваксина срещу COVID-19 на основата на информационна (матрична) РНК показват нива на сероконверсия, вариращи от 80 до 95%

"Модерна" тества бустерна доза ваксина специално срещу Омикрон

Американската компания "Модерна" е започнала клинични проучвания на бустерна доза ваксина, създадена специално за борба с Омикрон варианта на коронавируса, предаде Франс прес

Заразените с Омикрон боледуват по-леко спрямо предишните варианти на COVID

Заразените с Омикрон боледуват по-леко в сравнение с предишни разновидности като Делта, предаде Ройтерс, като цитира американско проучване, съобщи БТА

Омикрон: вече има ваксина, започват клинични тестове

Надежда в битката срещу Омикрон: започват клинични изпитания на нова ваксина. Очакванията са, че новият препарат на BioNTech/Pfizer ще предлага не само висока

Подгответе тялото за пролетта и се заредете с нови идеи в началото на Китайската нова година

Традиционният китайски календар е един от най-старите в света, който въпреки, че не е официален, продължава да е част от ежедневието на съвременните китайци

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им. >