66 лева стигат за храна на месец, ако следвате промоциите

https://www.24chasa.bg/Article/1245609 www.24chasa.bg
ИКОНОМИЧНО: Ако познаваме хранителната стойност на продуктите можем да направим по-добър избор. СНИМКИ: АНТОАНЕТА ЙОТОВА

Откакто започнах да планирам разходите си за храна, открих, че мога да преживявам със 160 лв., които ми остават, след като си платя сметките. Едно от най-важните неща е да се следят промоциите в големите търговски вериги", казва Теодор Мугеров от София, след като е успял да си купи килограм свинско месо за невероятните 3,49 лева.
Той беше избран да участва в експеримент на "168 часа", който целешеда наблюдава в продължение на седмица как един човек с минимални доходи успява да се изхрани.

"За икономията е важно и да не ядеш различни неща при всяко хранене. С килограм месо и буркан домати може да се сготви ястие за няколко дни, а за десерт няма по-хубаво от кофичка кисело мляко с лъжица домашен конфитюр", казва Теодор.

Според него по-голямото разнообразие в магазините също пречи да си правим сметката за хранителните продукти, които купуваме.

ТРИК: Стоките с изтичащ срок на годност са с по-голям процент намаление.
ТРИК: Стоките с изтичащ срок на годност са с по-голям процент намаление.

"Не мога да се начудя на логиката на някои хора, които виждам в магазина. Това, което не мога да си обясня по никакъв начин, е изборът на основни храни. Да си беден и да купуваш кренвирши за 6 лв./кг, наденица за 7 и шпек за 10, при условие, че 1 кг пилешки бутчета са 3,40 лв., а свинското месо - 7, ми се вижда доста малоумна идея. Едно, че евтините колбаси се правят от какво ли не, и второ и по-важно - те са по-скъпи!", твърди Мугеров.

ИЗБОР: Ако следим промоциите в големите търговски вериги ще спестим значителни средства.
ИЗБОР: Ако следим промоциите в големите търговски вериги ще спестим значителни средства.

"Да изхранваш децата си с вафли и шоколад, също е по-скъпо от картофите, яйцата и зеленчуците. Само че яйца и мляко повечето хора купуват само ако ще правят торта или кекс -разбирам това, защото купуват по 3-4 яйца, по блатовете за торта в кошницата и по разговорите им с касиерката и помежду им, които успявам да подочуя, докато чакам на опашката", разказва Мугеров.

продукти с растителни мазнини
продукти с растителни мазнини

Със сигурност подобни номера ще бъдат от полза на все по-широк кръг от хора с ниски доходи, тъй като от февруари 2010 до 2011 година бедността в България е нараснала с 2%, сочи изследване на Световната банка и института "Отворено общество". Един от основните изводи от изследването е, че в кризата бедните в сравнение със заможните по-често намаляват разходите си за храна. Заради непрекъснато повишаващите се сметки, с които ни пращат монополистите, растящите вноски по кредитите и скъпото здравеопазване, започнахме да забравяме, че за оцеляването ни е необходима преди всичко храна.

ЕВТИНО: Залежалият хляб и продуктите с растителни мазнини са на много по-ниски цени.
ЕВТИНО: Залежалият хляб и продуктите с растителни мазнини са на много по-ниски цени.

Интересното е, че според специалистите, за да се храним пълноценно, също не са ни нужни чак толкова много калории.

Фитнес инструкторът Белчо Христов
Фитнес инструкторът Белчо Христов

"Не само у нас, но и в другите страни, държавните институции определят минимума за оцеляване въз основа на калориите. Проблемът е че от научна гледна точка този метод отдавна е отречен", категорична е д-р Мария Папазова.

Снимка: Архив,
Снимка: Архив, "24 часа"

"Ако на един мъж, който работи тежка физическа работа са му нужни 2000 калории на ден, то на възрастна жена, която следи сериалите по телевизията и 1800 калории дневно са и много, което също показва, че тези сметки са несъстоятелни", споделя диетологът.

"Разбира се, ако приемем, че всички пари отиват за ядене и не трябва да плащаме сметки и за лекарства, с 200 лева човек може да се храни здравословно. Най-важно е с какво избираме да се храним. Отделните продукти имат различна хранителна стойност и не е все едно дали си купуваме да речем макарони или сирене", подчертава специалистът.

Експерти по фитнес, също твърдят, че здравословното хранене не изисква много средства.

"Не въпреки, а точно в условията на икономическа криза можем да се научим да се храним правилно. Направил съм план за хранене с месечен бюджет 200 лева и смятам, че с помощта на подобен режим може да се живее много по-здравословно", казва известният инструктор по фитнес Белчо Христов.

За някои може би ще прозвучи учудващо, но разходите ни за насъщни продукти, поне за тези, които са ни нужни само за да преживеем, не са толкова големи, колкото изглеждат на пръв поглед. Решихме да приемем 13 продукта като основни за всяко домакинство. За удобство, те са същите, които ползва и националната статистика. Ако се вярва на официалната статистика от последното тримесечие на 2011 г. българинът е изял средно 27,3 кг хляб, 8,7 кг месо, 3,7 кг месни произведения, 4,8 л прясно мляко, 6,7 кг кисело мляко, 3,1 кг сирене, 34 яйца, 3,6 л олио, 11,3 кг плодове, 13,6 кг зеленчуци, 1,2 кг зрял фасул, 8,1 кг картофи, 2,1 кг захар.

Това означава, че на човек у нас се падат 13 хляба и около 3 килограма месо. 11 яйца и 1,2 л олио на месец, също са неотменна част от месечното ни меню. Към тях можем да добавим килограм и четвърт колбаси, килограм сирене, 5-6 кофички кисело мляко и литър и половина прясно мляко. , Месечната ни дажба включва и близо 4 кг плодове, и малко над 4 кг зеленчуци, както и 400 г зрял фасул, 3 кг картофи и 700 г захар.

Разпределено по дни, се получава малко над килограм храна. Звучи невероятно, но по средни цени, определените от Националния статистически институт за основни продукти употребени от човек на месец струват 65,92 лв. Разбира се, ако се следят промоционалните намаления в големите търговски вериги тази сума ще бъде дори още по-малка. Освен това приемът на това количество от основните продукти ни дава около 1930 калории на ден - напълно достатъчно за да живеем нормално.

Иначе по методиките на държавните институции нещата са безпощадно ясни. Според определеното ниво на линията на бедността за 2012 г. минимумът калории, които се приема е 2 200.

През 2012 година за бедни в България ще се смятат домакинствата, които живеят с доход до 236 лв. месечно. Този праг е определен на заседание на Министерския съвет. Според сметките от 236-те лева, одобрени от правителството, със 113 трябва да покриваме всякакви битови нужди, а с 123 да успеем да се нахраним през месеца. Прагът за 2011 г. беше 211 лева месечно.

За първи път Министерският съвет определи нивото на линията на бедност през 2006 година. Индикаторът се определя еднократно в годината и важи за територията на цялата страна.

Линията на бедността е относителен измерител на жизнения стандарт, като методиката е приета по време на заседание на Европейския съвет в Лаакен през 2001 година.

ИВАН ПЕТРОВ, ЕЛИЦА КУЗМАНОВА

Фитнес инструкторът Белчо Христов: Диетично меню за 5,54 на ден

"Със сигурност с 200 лв. всеки българин може да се храни и да бъде по-здрав, отколкото онзи, който за същите пари си купува всеки ден кутия цигари, 2 литра бира, бучка евтино сирене и 2 хляба", твърди фитнес инструкторът Белчо Христов.
За да докаже това, Белчо Христов е разработил набързо един примерен храноден, в който е използвал месечен бюджет в размер на 200 лв. Той ще ви осигури 110 г белтъчини, 200 грама въглехидрати и 45 грама мазнини.

"Дневният храноден излиза 5,54 лв. или в месеца - точно 166,20 лв.! 1,16 лв. оставих резерва, настрани от дневния бюджет", обяснява Белчо Христов.

Закуска за 1,34 лв.

Закуската може да се състои от 1 цяло яйце, 2 яйчни белтъка и 50 грама фини овесени ядки. Сварете яйцата, обелете ги. От предната вечер изсипете 2 супени лъжици с лек връх в купичка за детски храни и залейте с вряла вода. Водата да е около 50 мл. Престояли една нощ, ядките стават за директна консумация.

Натрошете яйчните белтъци и яйцето във вече омекналия във вода овес. Прибавете резенчета банан от малък банан. Това ви е закуската на стойност 1,34 лв.

Обяд за 1,90 лв.

Опечете на тефлонов тиган 200 грама първокачествено пилешко филе без мазнина. Филирайте пилешките гърди под формата на пеперуда. В порцията добавете 1 средно голям предварително сварен с кората картоф.

След филетата, докато тиганът е горещ, изсипете 1/3 от 450-грамовия плик зелен фасул. Задушете го с похлупак. Осолете и сервирайте блюдото топло. Това ви е диетичният обяд на стойност 1,90 лв.

Следобедно хранене за 0,80 лв.

Изяжте една добре измита средно голяма ябълка и неосолен български фъстък - 50 грама. Това ви е следобедната закуска на стойност 0,80 лв.
Вечеря за 1,50 лв.

Направете си лека вечеря от около 150 грама кашкавалена извара, малко копър и 30-ина грама белени слънчогледови семки. Вечерята ви струва точно 1,50 лв.
"Възниква въпросът "Какво правим с "онези 1,16 лв."?"

Тези пари можете да инвестирате в допълнителни варива и продукти, като ориз, овесени ядки, картоф, грах, още зелен фасул. Защото с тези 1,16 лв. можете да контролирате теглото си - както да го намалите, така и да го увеличите. За тези цели е нужен индивидуален подход, разбира се, и трикове в храненето, но просто казвам в какво биха могли да бъдат "налети" и защо отделих тези средства", казва специалистът.

НСИ: Харчим повече за сметки, здраве, алкохол и цигари

Доходите от работна заплата средно на лице от домакинство са 508 лв., което е с 5,7% повече за година.

Средните доходи на българските домакинства за четвъртото тримесечие на 2011 г. са нараснали със 7,8% за година и възлизат на 997 лв. на човек. В същото време разходите бележат ръст от 7,3% и възлизат на 933 лв. на член от семейство.

Разходите за храна и жилище, енергия, горива, вода, обзавеждане и др. имат най-голям дял при формиране на общия разход и представляват 53,6 на сто от него.

Най-съществено перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Те се увеличават с 5,4 на сто и през четвъртото тримесечие на 2011 г. са 333 лв. средно на лице в домакинство. Относителният им дял в общия разход намалява с 0,8 процентни пункта и представлява 35,7%.

Плащанията за дома - вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане се увеличават от 145 на 167 лв. средно на лице от домакинство. Делът им в общия разход се повишава с 1,1 процентни пункта и достига 17,9 на сто.

Разноските, които правим за здравеопазване, се увеличават с 12,5 на сто през четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на миналата година и възлизат на 54 лв. средно на лице. Делът им в общия разход е 5,8 на сто.

Увеличават се разходите за транспорт и съобщения с 4,4 на сто и достигат 93 лв. средно на лице, а относителният им дял е 10,0 на сто от общия разход.

Парите, които харчим за алкохолни напитки и цигари, се увеличават с 11,2% и възлизат на 42 лв. средно на лице от домакинство. Техният относителен дял в общия разход е 4,5 на сто. Увеличават се разходите за облекло и обувки с 12,0 на сто и през четвъртото тримесечие на 2011 г. те са 35 лв. средно на лице. Относителният им дял в общия разход нараства с 3,4%.